Kenali mereka

Saturday, March 26, 2011

Makhluk paranormal 4 (Halimunan?)

Makhluk paranormal 4 (Halimunan?)

video

Rakaman ini diambil sekitar 7 tahun yang lalu. Sebenarnya terdapat ratusan rakaman makhluk paranormal dalam simpanan kami untuk dibuat kajian.

Rakaman kali ini, anda diberi peluang bersama-sama kami untuk berkongsi pengalaman dan menjadi juri paranormal.

Semuga pandangan anda dapat dikongsi bersama dengan orang ramai.

Hadiah tetap akan diberikan pada anda seperti yang lalu (klik) (klik)

Sila rujuk maklumat penuh tentang kisah ini (klik)

Tarikh - 24-12-2004
Hari - Jumaat
Waktu - 00.45 tengahmalam
Lokasi - Bekas penjara kusta, Sungai Buluh.
Gajet - 2 video camera
Pengkaji - Adeekseekers & Sisseekers
Subjek - Penjara lama tersebut mempunyai dua blok. Adeekseekers berjaya merakam rakaman ini secara tidak sengaja ketika kajian sedang dilakukan dan ketika itu Sisseekers berada disebelahnya. Mereka bedua membawa kamera video jenama sony masing-masing. Terdapat sebuah pintu seolah-olah sedang bergerak dengan sendirinya (tiada terdapat sebarang pintu dilokasi tersebut)

Syarat-syarat
Sebagai pihak juri, anda bebas memberi sebanyak manapun pendapat tentang rakaman ini dalam kotak komen. Pihak kami hanya akan menolak komen anda sekiranya bertentangan dengan rakaman di atas. Pihak kami akan hubungi anda dengan segera sekiranya jawapan yang diberikan sudah memuaskan pihak kami dan selepas itu kami akan paparkan rakaman yang seterusnya.

Nota
Anggota Team PSI jangan nak menyibuk dalam peraduan ni.

Thursday, March 17, 2011

Makhluk paranormal 3 (Hantu Budak)?

Makhluk paranormal 3 (Hantu Budak)?

Kosmo - 21-1-2007

video

1. Rakaman imej misteri seakan sinar-X (X-ray) seakan berbentuk janin diperut kanak-kanak melalui talian tangan?

2. Imej aneh di rambut?

3a. Tidak terdapat sebarang kuku kotor jari telunjuk sebelah kiri

3b. Kelihatan kuku panjang yang kotor jari telunjuk sebelah kiri?

4. Kelihatan kesemua jari sebalah kanan lebih panjang dari asal?
(klik imej untuk lebih besar)
(klik imej untuk lebih besar)

Memandangkan dua rakaman telah dipaparkan dan terdapat beberapa pandangan dari juri paranormal,(mekasih banyak-banyak), untuk kali ini, kami paparkan beberapa imej yang pendapat kami lebih sukar sedikit untuk anda buat keputusan. Walaubagaimanapun, kami masih mengalu-alukan komen anda sebagai juri paranormal untuk kita kongsi bersama. Hadiah tetap akan diberikan pada anda sperti yang lalu (klik) (klik)

Sila rujuk maklumat penuh tentang kisah ini (klik)


Nota
Anggota Team PSI jangan nak menyibuk dalam peraduan ni.
(Dengan IZINNYA, semua permasalahan aktiviti paranormal yang negatif berjaya kami selesaikan dalam masa tidak lebih satu jam dengan syarat tiada sebarang imbuhan yang diberi.)

Tuesday, March 15, 2011

Makhluk Paranormal 2?

Makhluk Paranormal 2?


video

Bermula daripada hari ini, kami menjemput anda semua untuk menjadi juri pengkaji paranormal. Terdapat tidak kurang 10 rakaman makhluk paranormal yang akan dipaparkan dari 12-3-2011 sehingga 12-4-2011. Sesiapa yang dapat memberi jawapan yang 'bersesuaian' kami akan menghadiahkan sebotol 'Pembersih Harian Wanita' keluaran Cik Manja yang telah mendapat pengiktirafan 'Malaysia Book Of Record' (First Safety Test Of Feminine Hygiene On Human). Kalau kaum adam yang menang, ko orang bagilah kat bini atau aweks atau bakal mak mertua. Ahakz...

(Terdapat 10 botol untuk anda miliki - Setiap rakaman, Cik Manja hadiahkan 1 botol untuk pemenang)

Klik imej untuk lebih besar

Maklumat tentang kejadian

Tarikh - 14-12-2006
Hari - Khamis
Waktu - 10.59 malam
Lokasi - Pameran Alam Misteri - Nilai 3, Negeri Sembilan
Gajet - Cctv
Posisi - Cctv 4
Pengkaji - Syamsul Bahari
Subjek - Terdapat 8 cctv dipasang di dalam pameran tersebut. Salah satu kejadian kali ini terdapat satu objek yang terbang.

Syarat-syarat
Sebagai pihak juri, anda bebas memberi sebanyak manapun pendapat tentang rakaman ini dalam kotak komen. Pihak kami hanya akan menolak komen anda sekiranya bertentangan dengan rakaman di atas. Pihak kami akan hubungi anda dengan segera sekiranya jawapan yang diberikan sudah memuaskan pihak kami dan selepas itu kami akan paparkan rakaman yang seterusnya.

Tunggu apa lagi...
Nota
Anggota Team PSI jangan nak menyibuk dalam peraduan ni.

Saturday, March 12, 2011

Rakaman Makhluk Paranormal 1?

Rakaman Makhluk Paranormal 1?
Ketakutan itu satu hiburan

video

Bermula daripada hari ini, kami menjemput anda semua untuk menjadi juri pengkaji paranormal. Terdapat tidak kurang 10 rakaman makhluk paranormal yang akan dipaparkan dari 12-3-2011 sehingga 12-4-2011. Sesiapa yang dapat memberi jawapan yang 'bersesuaian' kami akan menghadiahkan sebotol 'Pembersih Harian Wanita' keluaran Cik Manja yang telah mendapat pengiktirafan 'Malaysia Book Of Record' (First Safety Test Of Feminine Hygiene On Human). Kalau kaum adam yang menang, ko orang bagilah kat bini atau aweks atau bakal mak mertua. Ahakz...

(Terdapat 10 botol untuk anda miliki - Setiap rakaman, Cik Manja hadiahkan 1 botol untuk pemenang)

Klik imej untuk lebih besar

Maklumat tentang kejadian

Tarikh - 7-1-2007
Hari - Ahad
Lokasi - Pameran Alam Misteri - Nilai 3, Negeri Sembilan
Gajet - Cctv
Posisi - Cctv 2
Pengkaji - Syamsul Bahari
Subjek - Terdapat 8 cctv dipasang di dalam pameran tersebut. Salah satu kejadian adalah daun pisang dan beberapa pokok yang berdekatan kelihatan bergerak dengan sendirinya. Kejadian ini berlaku selepas pameran di tutup selepas 10 malam. Pokok pisang di dalam pasu yang ditempatkan berdekatan dengan salah satu 'objek pameran' dalam pameran tersebut didapati bergerak turun ke bawah dengan sendiri.

Syarat-syarat
Sebagai pihak juri, anda bebas memberi sebanyak manapun pendapat tentang rakaman ini dalam kotak komen. Pihak kami hanya akan menolak komen anda sekiranya bertentangan dengan rakaman di atas. Pihak kami akan hubungi anda dengan segera sekiranya jawapan yang diberikan sudah memuaskan pihak kami dan selepas itu kami akan paparkan rakaman yang seterusnya.

Tunggu apa lagi...

Nota
Anggota Team PSI jangan nak menyibuk dalam peraduan ni.

Friday, March 11, 2011

Imej Hantu Di Kilang?

Imej Hantu Di Kilang?

As salam,uncle, leh tolong tgk gambar ni x. gambar ni baru dapat last week dari member tmpt keje, critenya gambar ni dpt time org g smbyg jumaat, dia g lepak dalam opis(x g smyg ar tu kot), tetiba lak ngah lepak2 main henpon, nampak lah benda ni, terus snap. uncle tolong tengek kebenaran gambar ni. Terima kasih. kecoh sekilang pasal gambar ni.

Salam semua,

Aku dapat email dari seseorang yang tidak dikenali bertanyakan tentang kebenaran gambar yang sedang hangat diperkatakan oleh beliau di tempat kerja. Dipendekkan cerita, anggaplah gambar di atas ini dilakukan oleh tangan-tangan yang nakal.

Thursday, March 10, 2011

Marriage - Akad Nikah

Marriage - Akad Nikah



Majlis akad nikah masyarakat Melayu di Malaysia yang diakad sendiri oleh ayah pengantin perempuan

Wednesday, March 9, 2011

Filem Penunggu Istana Di Pawagam 21-4-2011

Filem Penunggu Istana Di Pawagam 21-4-2011


Sinopsis Filem PENUNGGU ISTANA Di Pawagam Mulai 21 April 2011


Filem Penunggu Istana adalah sebuah dokumentari yang mengikuti sebuah kumpulan paranormal iaitu “The Seekers Team” yang cuba menjejaki misteri yang terdapat di dalam Istana Billah, istana tua yang terbiar di Perak.

Pada Februari 2009, krew sebuah TV produksi yang menjalani penggambaran untuk siri drama ‘Warkah Terakhir’ telah mengalami satu pengalaman yang ngeri dan dasyat. Mendengar cerita ini, kumpulan Seekers membuat keputusan untuk kembali ke tempat misteri tersebut bagi menyiasat perkara sebenarnya yang telah berlaku dan bekerjasama dengan Wan Hasliza (pengarah ‘Warkah Terakhir’).

Mereka bermalam di istana yang sunyi dan menyeramkan itu selama 7 hari berturut-turut dengan harapan dapat menemui bukti-bukti kewujudan kuasa misteri. Segala tindakbalas atau perkara yang berlaku semasa penyiasatan ini dirakamkan sendiri oleh Wan Hasliza.

Sesetengah kejadian yang berlaku boleh diklasifikasikan sebagai gangguan biasa seperti keadaan istana yang sudah begitu usang menghasilkan gema yang menyeramkan atau bunyi angin melalui atap bumbung yang sudah rosak. Tetapi mereka akhirnya menyedari bahawa mereka tidak berseorangan malah ditemani oleh ‘penghuni-penghuni’ yang telah menetap di istana itu – sejak hari pertama lagi mereka di situ.
Melalui temubual, kamera-kamera yang digunakan dalam penyiasatan dan alat-alat khas yang lain, terdapat imej-imej yang ganjil dan menyeramkan telah ditemui disebalik misteri tinggalan istana lama ini.

Info Filem

Syarikat Penerbitan : Grand Brilliance Sdn Bhd dan Primeworks Studios Sdn Bhd
Klafikasi : PG13
Filem : 35mm
Durasi : 90 minit
Tarikh Tayangan : 21 April 2011

video

MISTERI ISTANA BILLAH TERJAWAB DALAM FILEM PENUNGGU ISTANA

Pada 2010, lima pelajar cuba merungkai misteri di sebalik kejadian aneh dan menyeramkan yang dikaitkan dengan sebuah rumah tua di Papan, Perak yang dikenali sebagai Istana Billah.

Di rumah berusia lebih 100 tahun yang terbiar tidak berpenghuni itu, mereka yang dibantu kumpulan pengkaji entiti paranormal, Seekers, menyusuri cerita di sebalik musibah yang menimpa sekumpulan krew sebuah produksi TV, “Warkah Terakhir” setahun sebelumnya.

Pengalaman yang sepatutnya melengkapi kajian bagi kertas projek mereka dalam mendapatkan keputusan cemerlang, sebaliknya berubah menjadi catatan sebuah perjalanan yang mengerikan. “Penunggu Istana” adalah cantuman daripada pita rakaman terakhir mereka.

Naratifnya dipersembahkan sebagai sebuah dokumentari berdasarkan jurnal video Sara Ali, Nadzirah Ahmad Nadzri, Nor Zafirah Abd Rahim, Mustaqim Mohamed Zaki dan Amar Asyraf. Cantuman footage amatur yang difilemkan sepanjang 15 hari mereka di Istana Bilah itu cuba mencari jawaban terhadap kejadian mengerikan yang menimpa kumpulan pelajar berkenaan.

Uncle Seekers yang mengetuai kumpulan Seekers, menjadi tempat rujukan dalam usaha mencari bukti-bukti keujudan makhluk halus ini yang dikatakan punca di sebalik kejadian menyeramkan yang menyelubungi Istana Bilah.

Soalnya, sejauh manakah teori saintifik dengan gajet moden yang dibekalkan Seekers kepada pelajar berkenaan berupaya merungkai kesahihan kewujudan makhluk halus yang diburu itu?

Bagi pelajar tadi, keanehan yang dialami di rumah berkenaan dengan kejadian mistik, bunyi-bunyi misteri dan penurunan suhu mendadak yang dikatakan petunjuk mengenai kehadiran makhluk halus, bagaimanapun tidak mencukupi.
Keghairahan dan ketamakan untuk meraih perhatian, dikatakan menguasai sebahagian pelajar. Berbekalkan peralatan yang ditinggalkan kumpulan Seekers, mereka meneruskan kajian di rumah berkenaan.

Dengan ketaksuban mereka mencari jawapan untuk merungkai kejadian-kejadian aneh istana tersebut akhir membawa kepada pelbagai konflik yang makin bercelaru pada tujuh hari terakhir mereka terperangkap.

Dan, buat pertama kalinya footage amatur itu akan ditayang buat tatapan umum melalui filem seram pertama di Malaysia bergenrekan Paranormal ‘Penunggu Istana’ di pawagam seluruh Malaysia mulai 21 April 2011.

Tuesday, March 8, 2011

Citer-citer yang aku suka tengok masa kecik

Citer-citer yang aku suka tengok masa kecik

1. Space 1999 - Aku sentiasa mengharap agar tahun 1999 segera datang tapi bila sampai waktunya...hampeh!



2. The Six Million Dollar Man - Aku selalu berangan jadi macam dia bila berlari. Bodohkan? Wakaka...

video

3. Wonder Woman - Aku suka tengok heroin filem ni sebab nasik lemak dia lima posen (masa tu nasi lemak lima posen besar tu...)



4. Charlie's Angels - Aku paling suka farrah fawcett sebab rambut dia lawa. Paling aku menderita masa sunat punyerlah 'perit budak tu' bila tengok citer ni sbb ketiga2 awekz tu seksi bangat! Asyik ketuk kepala lutut jer!



5. Kung Fu - Selalunya sebelum tido, aku berangan nak jadi macam hero citer tu..he he



6. Hawaii Five O - Sampai sekarang aku tak boleh lupa lagu intro citer dia.



7. Pink Panther - kartun yang cool



8. Road Runner - Kartun yang paling aku suka. Pit.. pit..


9. Ultra Man - Kira dah gempak giler citer ni dulu...



Sebenarnya ada banyak lagi tapi aku dah lupa.Kalau malam jumaat ada citer2 seram pastu bila malam minggu kalau tak silap ada Hiburan malam minggu kot. Dulu masa kecik citer kebanyakan hitam putih. Kalau nak tengok warna bukak stesen singapura, kalau tak silap channel 5 dan channel 8.

Tambahan (Terima Kasih saudara Ahmad kerana ingatkan saya)

10. Combat - Nilah citer paling best! Yahooo..habis buah ceri belakang rumah aku botakkan buat peluru. Kena pakai getah gundu baru power...he he

Monday, March 7, 2011

Jutawan senyap atau Jutawan temberang? (Part 2)

Jutawan senyap atau Jutawan temberang? (Part 2)

Salam semua, semuga anda semua dirahmati tuhan dan berbahagia bersama keluarga tersayang hendaknya.

Pada 9hb Februari 2011, aku ada story tentang satu mamat yang kononnya bertaraf jutawan (klik) yang taknak bayar hutang RM4,300 sejak 25hb Disember 2010 kat member aku ni.

Setelah berbalas sms lebih dari 10 kali barulah mamat ni bayar RM1,000 dan masih ada baki RM3,300 lagi yang masih tertunggak. Member aku ni nampak jer gah kat luaran tapi kadang-kadang pun sesak jugak. Kesian aku tengok bini dia masak sampai berpeluh-peluh untuk membantu suami mencari rezeki bersama.

Dia beritahu kat aku, kalau mamat ni takder duit, berterusteranglah supaya dia boleh adjust camner pembayaran boleh dibuat. Ini tidak, cakap besar, cerita projek semua ratus juta punya, pakai kereta semua 5 bintang dan jawatan dalam koperasi sebagai Ketua Pegawai Eksekutif (klik) pun hutang setakat empat ribu lebih takkan sampai 3 bulan tak nak bayar! Telefon sekarang ni pun dah tak nak angkat.

Abang Radzi, bukan saya hendak mencemarkan nama baik abang sebagai ahli koperat (klik) tapi saya rasa member saya ni dah kena main dengan abang. Tak patutlah macam tu bang. Semua manusia berhutang termasuk diri saya. Hutang ansuran kereta, ansuran rumah, kad kredit, dan pelbagai ansuran dan hutang sebab nasib kita kat Malaysia ni kena berhutang sampai mati kerana perkara di atas. Itu pun tak tak termasuk hutang karpet, hutang kain, hutang perabot court mammoth, hutang kutu, pinjaman peribadi, along dan kengkawan. Bil yang tiap-tiap bulan seperti telekom, api, air, internet dan macam-macam hutang yang kita sendiri cari pun selalu terbabas ikut jadual.

Saya bukan pemungut hutang seperti abang (klik) tetapi saya rasa cara abang tangani masalah ini agak tidak profesional. Abang makan dan tido di resort kawan saya tu. Abang bawa kengkawan datang makan dan lepak pastu bila tang nak bayar abang hulur kad kredit. Manalah tempat kawan saya ada mesin 'sagat' kad kredit. Makanan yang abang makan pun dah jadi darah daging. Tak baiklah macam tu...

Abang ingat tak lagi apa yang abang janji lepas tempat dia takder mesin 'sagat' kad kredit?

"Besok i suruh staff i bank in kat duit u"

Hampeh! sampai lar ni seribu hengget jer abang bank in.

Abang, kalau kita meniaga dengan rakan kongsi dan perniagaan itu tak menjadi itu bukan dikira hutang sebab dalam perniagaan ada untung dan rugi. Ini masalah makan masuk dalam perut bang yang jadi darah daging.

Sekiranya abang terbaca artikel ini dan kebetulan abang sedang menghadapi masalah kewangan, hubungilah kawan saya tu dan bincang baik-baik dengan dia. Saya janji akan delete semula artikel ini selepas kata putus sudah dibuat. Tetapi kalau abang tak puas hati dengan artikel ini, abang boleh saman saya di mahkamah atau hantar orang pukul saya.

Yang penting, saya akan bertanggungjawab dengan setiap penulisan saya, tidak akan sesekali menabur fitnah dan baling batu sembunyi tangan.



Biarlah orang nak cakap atau fitnah apa pun pada saya sebab sehingga hari ini saya akan tetap berpegang pada...

"To Seek The Truth"

Thursday, March 3, 2011

Tak Perlu Bayar Saman?

Tak Perlu Bayar Saman?


Aku tabik spring dengan kenyataan Dato' Hj Mahfuz Omar dalam video ini. MANTAP! Terima kasih juga pada blog kerajaan rakyat (klik) pasal video ini. Aku pernah berjumpa sekali sahaja dengan empunya blog di pejabat peguam aku di PWTC dan makan bersamanya di Yaohan sekitar Disember 2010 (ketika itu dia bawa bersama anak gadisnya yang comel berusia belasan tahun) . Orangnya lembut bila berbicara tapi ketegasannya jelas dimata.



Pada pendapat peribadi aku sendirilah, isu saman yang sedang terhangat dipasaran sekarang ini aku rasa 'tak berapa kena' lah. Seperti sedia maklum, ekonomi negara kita dah mula senget & nilai wang semakin kempis.



Sejak blog ini dilahirkan, aku tak pernah sekalipun menulis mengenai politik. Habis kuat pun aku tolong promote buku orang tua aku yang dikenali sebagai Pak Habib atau S.H.Alattas. (klik).

Aku mula mengenali orang politik dan rapat dengan mereka bermula seawal umur 9 tahun. Ketika itu mak saudara aku (dah meninggal) aka kakak ipar org tua aku yang aku panggil Ummi Dora (Datin Paduka Shariffah Dora Binti Datuk Syed Mohamed yang pernah memegang jawatan Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri). Tiap-tiap pagi aku duduk sebelah arwah dalam kereta kerana arwah akan hantar aku pergi Sekolah Agama Bukit Zaharah di Johor Bahru. Rumah arwah dengan rumah aku dekat sangat lebih kurang 200 meter. Aku akan duduk kerusi belakang (drebar kat depan mestilah macam boss tuuu..) tunggu arwah keluar dari rumah sekitar 7.15 pagi hingga 7.30pagi.

Allahyarham Datin Paduka Shariffah Dora Binti Datuk Syed Mohamed

Kalau korang nak tahu, sebenarnya aku lebih suka jalan kaki pergi sekolah tapi oleh kerana aku suka sangat bau perfume atau minyak atar yang Arwah Ummi Dora pakai. Bila arwah masuk jer dalam kereta, bau haruman merebak sampai melekat kat baju sekolah agama aku. Paling aku suka cium tangan dia sebab perfume dia melekat kat tangan aku. Kerana arwahlah, aku pencinta perfume sehingga kehari ini.

Sejak dari itu, aku sentiasa memakai haruman sehinggalah pergi sekolah (bermula form 1) pun aku pakai perfume mak aku! he he(mak aku selalu bising sebab dia kata aku sembur banyak sangat, nanti cepat habis pemberian dari orang tua aku.)

Sejak habis sekolah aku pakai perfume pelbagai jenis ikut kemampuan sehinggalah terjumpa yang sesuai iaitu Fahrenheit. Maka bermulalah daripada tahun 1988 sehinggalah hari ini aku tetap setia dengan perfume Fahrenheit (klik)

Sudah hampir 23 tahun aku pakai Fahrenheit. Satu botol lebih kurang 3 bulan aku pakai. Aku paling suka pakai sebelum tidur dan yang paling best sekali perfume ni tak ada yang tiruan dalam pasaran. Kalau ada sesiapa yang boleh dapat, aku tabik spring. Kalau dicongak semula, 4 botol x 23 tahun = 92 botol aku dah beli. Sekarang ni harga lebih kurang RM285 sebotol (100ml). Tahun 1998 harga sebotol tak sampai RM80.


Aku pernah beli yang ini, tapi bau dia 'tak mari'.

Inilah dia gambar yang akan menjadi kenangan terakhir perfume aku dalam bilik air yang aku selalu pakai di janda Baik sebab bapak aku nak robohkan lagi 2 minggu bilik air ni sebab dah lama sangat. Mak aku, anak2 aku dan anak sedara aku memang suka sangat aku pakai pefume ni. Anak sedara aku sejak mereka kecil sampailah mereka dah kawen, aku tetap tak tukar perfume. Ada juga budak perempuan dalam Team PSI yang mulut takder insuran, "Perggh Uncle, bau perfume Uncle buat saya terangsanglah" Aku akan cepat mencantas kata-katanya "Kepala hangguk ko". Tapi mungkin ada kebenarannya, yang perfume ni sedikit sebanyak kalau kita semburkan selepas mandi sebersih2nya, bole buat buat awek cair beb sebab dah terbukti! Ahakz..Tapikan..sekarang ni aku tengah test satu pefume baru. Nampak macam ok bau dia...Aku beli jenama yang baru ni pun sebab bau fahrenheit macam dah 'lali' sangat dengan hidung. Pakai perfume EDT(Eau De Toilette) ni bau cepat hilang sekitar 4 jam.. Ada sesiapa boleh rekemen EDT yang tahan lama?


Berbalik cerita pasal orang politik, masa kami pindah pada 1982 dari Johor bahru ke di Taman Perwira 1, Gombak Batu 6, jiran kami juga seorang timbalan menteri pengangkutan iaitu Datin Paduka Zaleha Ismail.(rumah dia SL9 dan kami SL10 kat Jalan Berlian. Betul-betul depan rumah pula orang kuat Badan Pencegah Rasuah (Sekarang ni SPRM). Kalau sebuat nama dia, memang panas...

Y.Bhg.Tan Sri Paduka Seri Hajah Zaleha Ismail
Saya panggil dia auntie saja. Orangnya sangat peramah, baik, suka membantu dan pemurah. Boleh kata setiap petang anak saya Kuyah akan bermain didalam rumahnya. Anak Tan Sri Zaleha yang paling bongsu juga boleh dikatakan setiap hari melepak dalam bilik saya. Apa yang saya nampak depan mata kepala sendiri, kebanyakan anak orang-orang politik ni kurang mendapat tumpuan dari mereka. Orang politik bertaraf menteri ni, keluar pagi balik malam pastu depan pagar rumah plak orang ramai menunggu nak jumpa minta tolong macam-macam.

Bapak aku sering bawa aku lepak, berbual dan makan bersama dengan menteri-menteri di parlimen satu ketika dahulu (akhir 80an sehingga awal 90an). Apa yang aku nampak, mereka ini pandai 'menyesuaikan diri' mengikut keadaan. sebenarnya aku simpan banyak rahsia tentang 'perangai' orang politik. Takperlah, kalau ada rezki nanti aku cerita.

Sebelum tutup kedai untuk artikel kali ini, aku ingin berkongsi pendapat peribadi aku.


"Kerajaan ibarat pokok buah, menteri ibarat akar"



Kita sebagai rakyat akan membantu menjaga dengan baik pokok tersebut (menyiram, membaja dll) supaya dapat menikmati hasilnya kelak. Sekiranya pokok itu sudah nampak berpenyakit, apakah harus kita lakukan?

Aku sayangkan negara aku. Malaysia hanya ada satu! Please...