Resepi Asam Pedas Ayam
Bahan - Bahan
3 cawan air (mengikut keperluan),
1 biji tomato,
4 ketul ayam,
2 biji bawang besar,
4 biji bawang putih,
Sedikit cili kering,
(Bawang besar, bawang putih dan cili kering dikisar sehingga halus)
Daun kesum,
Serai 1 batang,
Minyak masak,
Garam,
Perasa (ajinomoto)
Nota : Air jangan terlalu banyak takut kuah terlalu cair. Pastikan kuah dan ayam seimbang.
Tuang sedikit minyak kedalam kuali
Panaskan minyak sehingga mendidih dan goreng ayam setengah masak
Keluarkan ayam dan letak kedalam bekas yang berlainan
Masukkan rencah yang telah dikisar kedalam minyak bekas masakan ayam
Gaul sehingga rata
Masukkan serai
Apabila rencah tersebut bertukar warna dan mengeluarkan bau, masukkan daun kesum
letakkan tomato
Masukkan 3 cawan air
Masukkan garam & perasa
Masukkan ayam
Biarkan sehingga masak (sekitar 10 minit)
Resepi Asam Pedas Ayam
Resepi Kari Ayam
Resepi Sup Ayam
Resepi Sup Kaki Ayam
Resepi Ayam Masak Lemak Cili Api
Resepi Asam Pedas Ikan Tenggiri
Resepi Sardin
Resepi Sayur Bayam masak Air
Resepi Bendi Masak Udang
Resepi Sambal Udang
Resepi Sambal Udang Pedas
Resepi Sambal Ketam
Resepi Ketam Masak Lemak Cili Api
Resepi Perut Masak Lemak Cili Api
Resepi Bubur
Resepi Karipap Daging
Resepi Sambal Sotong
Resepi Lala Goreng
Resepi Nasi Goreng
Resepi Mee Goreng
Resepi Kambing Masak Kicap
Resepi Kambing Panggang
No comments:
Post a Comment
Salam!
Bermula 10-8-2011 semua komen akan ditapis.
1- Anonymous tak akan dilayan. Sila tinggalkan nama (nama samaran pun dah kira ok supaya senang nak sebut sekiranya ada perbincangan).
2- Tolong beri komen yang berkaitan dengan artikel di atas sahaja.
3- Komen merapu, Hit and Run akan diPADAM. Minta Maaf.