Friday, August 21, 2009

Resepi Karipap Daging

Resepi Karipap Daging




Bahan-bahan
1 biji bawang besar, 3 biji bawang kecil, 2 biji bawang putih, 8 batang cili padi, 1 biji kunyit, halia, (kisar sehingga halus), kentang, 1 bawang besar (dicincang halus), serbuk kari daging, daun kari, bunga lawang, buah pelaga, kayu manis, bunga cengkih, daging cincang, tepung gandum, garam dan ajinomoto

Cara-cara membuat inti karipap

Letakkan sedikit air kedalam serbuk kari daging dan gaul hingga rata
Masukkan minyak dalam kuali dan biarkan mendidih
Masukkan bunga lawang, kayu manis, bunga cengkih & buah pelaga
Masukkan bahan-bahan yang telah dikisar

Masukkan bahan yang telah dikisar dan serbuk kari yang telah digaul dengan air
Masukkan daun kari
Masukkan daging cincang
Masukkan kentang, hirisan bawang & sedikit air

Cara-cara membuat karipap

Masukkan sedikit garam kedalam tepung gandum
Masukkan santan kedalam tepung gandum
Gaul hingga rata
Buat bulatan kecil

Gunakan penggelek dan gelek hingga rata
Gunakan penutup botol mengikut kesesuaian saiz karipap mengikut yang dikehendaki atau beli dipasaran pembentuk karipap
Letak inti karipap
Sedia untuk digoreng

Resepi Asam Pedas Ayam
Resepi Kari Ayam
Resepi Sup Ayam
Resepi Sup Kaki Ayam
Resepi Ayam Masak Lemak Cili Api
Resepi Asam Pedas Ikan Tenggiri
Resepi Sardin
Resepi Sayur Bayam masak Air
Resepi Bendi Masak Udang
Resepi Sambal Udang
Resepi Sambal Udang Pedas
Resepi Sambal Ketam
Resepi Ketam Masak Lemak Cili Api
Resepi Perut Masak Lemak Cili Api
Resepi Bubur
Resepi Karipap Daging
Resepi Sambal Sotong
Resepi Lala Goreng
Resepi Nasi Goreng
Resepi Mee Goreng
Resepi Kambing Masak Kicap
Resepi Kambing Panggang

No comments:

Post a Comment

Salam!
Bermula 10-8-2011 semua komen akan ditapis.

1- Anonymous tak akan dilayan. Sila tinggalkan nama (nama samaran pun dah kira ok supaya senang nak sebut sekiranya ada perbincangan).

2- Tolong beri komen yang berkaitan dengan artikel di atas sahaja.

3- Komen merapu, Hit and Run akan diPADAM. Minta Maaf.