Sunday, January 31, 2010

Resepi Ketam Masak Lemak Cili Api

Resepi Ketam Masak Lemak Cili Api


Bahan-bahan

1 biji bawang besar, 2 biji bawang kecil, 2 biji bawang putih, 8 batang cili padi, 1 biji kunyit, halia, serai (kisar sehingga halus), ketam, daun kaduk (dicincang halus), santan, serai, garam dan ajinomoto

Cara-cara

Rebus ketam separuh masak
Masukkan bahan yang telah dikisar
Masukkan daun kaduk yang telah dicincang dengan halus

Apabila ketam sudah masak, keluarkan dan letak ditempat berasingan
Masukkan sedikit air
Masukkan garam & perasa secukup rasa

Masukkan minyak masak dan biarkan sehingga mendidih
Masukkan santan
Masukkan ketam dan gaul sehingga sebati

Resepi Asam Pedas Ayam
Resepi Kari Ayam
Resepi Sup Ayam
Resepi Sup Kaki Ayam
Resepi Ayam Masak Lemak Cili Api
Resepi Asam Pedas Ikan Tenggiri
Resepi Sardin
Resepi Sayur Bayam masak Air
Resepi Bendi Masak Udang
Resepi Sambal Udang
Resepi Sambal Udang Pedas
Resepi Sambal Ketam
Resepi Ketam Masak Lemak Cili Api
Resepi Perut Masak Lemak Cili Api
Resepi Bubur
Resepi Karipap Daging
Resepi Sambal Sotong
Resepi Lala Goreng
Resepi Nasi Goreng
Resepi Mee Goreng
Resepi Kambing Masak Kicap
Resepi Kambing Panggang

1 comment:

  1. ..Bestnya.. kat mana boleh dapat yg sedap macam ni??

    -ivybot2u
    http://money24hours.Co.CC

    ReplyDelete

Salam!
Bermula 10-8-2011 semua komen akan ditapis.

1- Anonymous tak akan dilayan. Sila tinggalkan nama (nama samaran pun dah kira ok supaya senang nak sebut sekiranya ada perbincangan).

2- Tolong beri komen yang berkaitan dengan artikel di atas sahaja.

3- Komen merapu, Hit and Run akan diPADAM. Minta Maaf.