Kenali mereka

Tuesday, March 27, 2012

Luahan Hati Seorang Guru - 2

LUAHAN HATI SEORANG GURU - 2

Tan Sri Muhyiddin bin Yassin
Menteri Pelajaran Malaysia

Korang tengok mulut aku! Kepala Bu....lah korang ni semua.Bende kecik camni pun tak ble nak settle! Buat malu satu Malaya...

Buah tangan untuk Jamaluddin Bin Rahman

Jamaluddin Bin Rahman
Penolong PPD Rendah
Jamaluddin Bin Rahman, 'lu busuk punyer olang'. Daripada hari ini, lu punya 'medium paranormal' yang loklak selama ni boleh dibuang ke laut...babai


Hj Aminuddin Bin Adam

Gangguan dari Jamaluddin Bin Rahman melalui Guru Besar, Guru Penolong Kanan, Guru-Guru, kakitangan sokongan dan dia mendapat sokongan padu dan kuat dari pihak atasan iaitu, Pegawai Pelajaran Daerah JB, masa itu, Haji Aminuddin Bin Adam yang telah dinaikkan pangkat sebagai Timbalan Pengarah (Murid) Bahagian Pengurusan Sekolah Harian Pendidikan Pencegahan Dadah KPM. Pegawai Pelajaran Daerah sekarang adalah Hj. Bahrom bin Ali. Pengarah Pelajaran Negeri Johor ( Dulu Hj Sufaat b. Tumin, ( dah dinaikkan pangkat ) sebagai Timbalan Ketua Pengarah Pelajaran Malaysia. Pengarah Pelajaran yang baru adalah En. Mohd Nor Bin A.Ghani. Kementerian Pelajaran Malaysia dan Ketua Pengarah Pelajaran Malaysia, dulu Tan Sri Alimuddin ( dah pencen ) dan sekarang Dato’ Sri Abdul Ghafar b. Ahmad.

Jamaluddin Bin Rahman hendak menunjukkan bahawa dia sangat berkuasa, jangan berani melawan dia, tengok apa dia boleh buat dan buruk akibatnya jika dia tak suka kita.Sehingga dia boleh mengambil tindakan sampai saya dibuang kerja. Bangga ke menutup pintu rezeki saya? Sekarang menang ke? Bahagia? Tenang dan tenteram ke? Boleh tidor malam ke? Halal ke gaji yang dimakan?

Tindakan Jamaluddin Bin Rahman terhadap saya seolah-olah saya sangat jahat dan teruk, macam saya seorang yang sangat-sangat bermasalah dalam Johor ni, ada guru yang mencabol murid pun tak diambil tindakan, malahan ditukarkan berhampiran rumah dan sekolah yang ada murid perempuan, saya? Ada guru-guru yang datang kerja sesuka hati, sekejap ada sekejap tiada, yang balik awal sebab buat kerja part time, yang tak buat kerja diberi dan banyak lagi..Ada tindakan pada guru-guru begini? Ada ke yang dah diambil tindakan tata tertib dan dibuang kerja?
KPM pernah benar-benar menyemak rekod saya? Tahu ke saya guru yang macamana? Tahu ke tugas-tugas dan bantuan yang pernah saya lakukan dan berikan?

Menteri Besar Johor
Y.A.B. Dato’ Haji Abdul Ghani bin Othman
Ketawalah puas-puas bang..

Saya tidak berniat nak mengaibkan orang, tapi menceritakan kisah yang berlaku kerana saya mendiamkan diri dan telah bersabar selama 3 tahun 9 bulan. Sabar saya amat berkurangan apabila Januari2012 saya dibuang kerja. Sekarang sudah heboh mengenai perkara ini.
Siapa yang bersalah tidak diambil tindakan, dibela, ditukarkan berhampiran rumah dan ada yang malahan dinaikkan pangkat. Saya yang tidak bersalah, menjadi mangsa hasad dengki sehingga sakit dan cuba mendapatkan kebenaran kerana masih hendak bertugas seperti dulu, dikenakan teruk. Malahan yang paling saya tidak faham perbuatan salahlaku mereka dan Jamaluddin Bin Rahman ini mendapat sokongan Kementerian Pelajaran Malaysia.

Apabila saya senyap-senyap mengambil tindakan undang-undang kerana sudah tak tahan dengan serangan yang bertubi-tubi dan untuk membetulkan perkara, Jamaluddin marah dan semua pihak atasan menyokong dia dan menjadi gangnya. Sepatutnya membetulkan perkara, mengambil tindakan pada yang salah, tapi apa yang berlaku ialah dia dibela oleh Peguam Negara. Saya yang sepatutnya dibela, yang teraniaya dan tak bersalah ni, tapi sebaliknya pula berlaku. Bukan nak menyebut, tapi mari bandingkan Sijil yang saya ada dan jasa-jasa yang telah dilakukan pada KPM.


Hj Sufaat Bin Tumin, bekas Pengarah Pelajaran Johor.
Dua kali Puan Fauzia jumpa mamat ni minta tolong, dia tak bantu pun. Tapi sekarang naik pangkat ke Timbalan Ketua Pengarah bahagian Peperiksaan.
Lu apa kes bro?

Saya tak pernah minta balasan pada jasa-jasa saya walaupun ada kawan2 yang dah jadi Guru Besar, tapi janganlah buat saya macam orang tak berpelajaran. ( Klik: Nota Pengalaman)
Buat pengetahuan, saya telah menang peringkat pertama saman saya, Peguam Negara bersama KPM yang nampak dengan jelas apa yang berlaku tetap nak menang juga dan membuat rayuan di peringkat Mahkmah Rayuan. Tak apalah saya masih yakin dengan sistem keadilan dan perundangan Mahkamah Malaysia.

Kepada Guru-guru, orang-orang PPD dan JPN jika nama tidak disebut, tidak perlu terasa, tapi jika terasa, bukan salah saya. Kepada yang masih tak boleh berfikir, mendengki dan memburukkan2 saya, teruskan, nak beri saya pahala kenapa saya nak tolak. Tapi saya pasti bahawa guru bijak, pasti boleh berfikir dan faham. Dan yang penting, Insyaallah selepas ini guru lain tidak akan kena seperti saya.

Ini adalah sebahagian dari kisah saya. Sambungan dan versi Bahasa Inggeris akan dikeluarkan di masa akan datang. Insyaallah…

HARAPAN SAYA
1) Jangan ganggu saya terutama di dalam saya menghabiskan Pengajian Masters saya dan jangan ganggu keluarga saya.

2) Saya mengambil tindakan undang-undang pada mulanya untuk membetulkan perkara, tapi sekarang saya hendak gantirugi yang setimpal untuk meneruskan hidup saya dan keluarga.

3) Selama ini saya mengambil tindakan senyap-senyap, tapi sekarang saya akan berhabis-habisan demi mendapat keadilan.

4) Jika KPM telus, jujur dan amanah, mohon diambil tindakan terhadap yang bersalah. Jika saya sampai dibuang kerja, saya rasa KPM mengerti maksud saya. Itu pun jika KPM berani dan tidak takut dengan Jamaluddin Bin Rahman.

10 Jun 2008 :

-Diarahkan ke Pejabat Pelajaran Daerah Johor Bahru (PPDJB) dan mengambil surat pertukaran dari Jamaluddin Bin Rahman (Penolong Pegawai Pelajaran (Rendah) Pejabat Pelajaran Daerah Johor Bahru). ( Dia lah punca kepada segala2nya ).

-Siapakah Jamaluddin Bin Rahman ini?
Gred dia DGA34 (bukan siswazah dan sama rank dengan Guru Besar sekolah rendah yang tiada ijazah, malah lebih rendah lagi kerana ada Guru Besar Cemerlang yang Gred DGA38), sedangkan yang layak duduk di tempat dia adalah DG44 iaitu orang yang mempunyai Ijazah dan sudah sepuluh tahun bekerja sebagai siswazah. Tapi kuasa dia sangat tinggi kerana semua guru, Guru Penolong Kanan, Guru Besar dan kakitangan takut dengan dia. Dia Penilai Pertama di dalam memberi markah kepada Guru Besar dan Penilai Kedua kepada Guru Penolong Kanan, dalam ertikata lain nasib guru-guru di dalam tangan dia.

Dulu dia pernah bertugas di bahagian buku teks di Jabatan Pelajaran Negeri Johor (JPNJ) tetapi kemudian ditukarkan semula ke sekolah. Kenapa? Dia tau kenapa.

-Surat bertarikh 01Jun2008 (backdated). Ditukarkan sebagai pertukaran Setara ke Sekolah Kebangsaan Taman Tampoi Utama (SKTTU) iaitu masih sebagai Guru Penolong Kanan 1 (GPK 1). Saya telah menjadi GPK 1 sejak sekolah lama saya iaitu Sekolah Kebangsaan Taman Skudai Baru 2 (SKTSB 2) dibuka iaitu Januari 2004.

- Sangat terkejut kerana ditukarkan dan apabila bertanya, dia menjawab, “Tak pe, pergi aje lah”
-Saya rasa tidak sedap hati dan seperti mengetahui ada yang tidak kena. Saya beropsyen Bahasa Inggeris dan terdapat kekurangan Guru Bahasa Inggeris jika saya ditukarkan. Rupa2nya saya ditukarkan kerana adanya Petisyen ( akan saya terangkan ).

- Menghubungi En. Pandak bin Ahmad, sewaktu itu Ketua cawangan UMNO Gelang Patah memohon bantuan mengenai perpindahan. Beliau memberi sokongan kepada saya.
11, 12 &13 Jun2008

- Saya masih pergi ke sekolah lama SKTSB 2, masuk ke kelas Tahun 6 dan mengajar Bahasa Inggeris seperti biasa kerana tarikh UPSR sudah hampir iaitu pada awal September dan hanya tinggal lebih kurang 3 bulan. (Saya mengajar Bahasa Inggeris sejak saya mula mengajar iaitu tahun 1989 sehingga 2008 di sekolah ini).
16 &17 Jun 2008

- Pergi ke klinik dan diberi 2 hari cuti sakit kerana tidak sihat dan telah mula mengalami tekanan (stress).

18 Jun 2008

- Menyerahkan sijil cuti sakit kepada Pembantu Tadbir SKTSB 2, tetapi katanya Encik Jamaluddin mengarahkan supaya sijil ini diserahkan di Sekolah Taman Tampoi Utama (SKTTU) iaitu sekolah yang saya ditukarkan.

19 Jun 2008

- Mesyuarat Pengurusan di SKTSB 2, di mana guru dan kakitangan membuat pilihan dan menandatangani pilihan umur persaraan dari 55 atau 56 ke 58. Saya tidak dipanggil langsung. Borang di atas nama saya masih ada, tapi bila ditanya Pembantu Tadbir, katanya, Jamaluddin Bin Rahman mengarahkan supaya saya menandatangani di SKTTU nanti.

Jun 2008

- Meminta bantuan dari National Union of Teaching Profession (NUTP). Menelefon Mr Tay, setiausaha, dia beritahu jangan lapor diri. Setelah berjumpa seorang AJK, diterangkan akan dibantu dan NUTP sibuk dengan mesyuarat yang terdekat. Apabila melapor diri Julai 2008, seseorang dari ibu pejabat NUTP menelefon, saya terangkan saya dah lapor diri. Saya pun dah tak tahu nak buat apa. Dipendekkan cerita NUTP e mail kata nak bantu, saya kata tak perlu lagi. Jadi NUTP, jangan keluarkan di surat khabar, kata yang saya sepatutnya minta tolong nya.

17 Jun 2008
Guru Penolong Kanan 1 (GPK 1) baru melaporkan diri ke SKTSB 2. Saya memang telah tidak duduk di bilik selepas seminggu mendapat surat pertukaran. Saya banyak masuk ke kelas dan selebihnya duduk di perpustakaan.

26 Jun 2008

- 2 orang Penyelia PPDJB, datang ke sekolah, ingatkan nak bantu, rupanya suruh saya bertukar. Di dalam bilik Guru Besar, terdapat 4 orang termasuk GPK 1 SKTSB2. Saya diberitahu bahawa nama saya sepatutnya menjadi Penyelia Petang di SK Bakar Batu, (jadi konon2nya saya ditukarkan dekat kerana mereka baik).

- Kemudian timbul cerita oleh Penyelia ini bahawa ada guru lelaki mengatakan bahawa jika diikutkan hati nak tumbuk muka saya. Apa hal pulak ni?? Saya tidak pernah menjatuhkan maruah guru, jika mereka tidak masuk kelas, saya kena tegur kerana itu adalah tanggungjawab dan amanah buat saya. Teguran pula dibuat secara am sewaktu mesyuarat. Jika ada kes berat, ada yang asyik main handphone dalam kelas, tak datang sekolah, banyak2 hal lagi, tak tanda buku sampai mak bapak asyik komplen, saya panggil masuk bilik dan tegur. Guru jenis apa nak tumbuk orang? Apa pihak PPDJB buat? Buat tak tahu? Sepatutnya panggil saya dan guru tersebut, kita tengok siapa betul dan siapa salah. Senang saya terangkan perangai guru2 di SKTSB 2. Apa tindakan PPDJB pada guru yang macam gangster nak tumbuk orang, perempuan pulak tu.? Siapa yang gangster sekarang ini? Sanggup ke ibu bapa menghantar anak-anak ke sekolah untuk bergurukan gangster? Terbina ke sahsiah dan moral anak-anak agaknya?

Setelah beberapa bulan saya dapat tahu siapa guru ini. Pada tahun 2007 saya sedikit perasan akan permulaan perubahan guru-guru, setiap pagi hampir semua jadual guru lelaki termasuk 2 penolong kanan lelaki dilapangkan dan mereka sarapan. Pada satu hari, apabila saya bagi jadual ganti, guru ini mengamuk dan menulis perkataan lucah di dalam bahasanya di buku relief. (Guru ke ni?) Saya checked, dia tak pergi ganti, saya pergi ke kantin,5 guru lelaki sedang ketawa beramai-ramai. Saya tidak tahan lagi dan menelefon Jamaluddin Bin Rahman, dia datang, masa ini dia masih baik lagi dan menyebelahi saya.

-Penyelia PPDJB meneruskan dengan mengatakan bahawa saya menyuruh guru membuat assignment (Fitnah). Jika benar, kenapa baru sekarang perkara ini timbul? Kenapa tak settle kan dari dulu? Sekarang mereka cerita nak tunjukkan saya jahat dan mencari alasan untuk pindahkan saya. Cerita pasal assignment, saya menjawab,”Sorry, assignment saya 95% dalam English, so guru boleh tolong saya ke?” Berapa kerat sahaja guru English kat sekolah ini. Saya bantu assignment guru adalah, Contohnya, Norazah sampai datang rumah waktu malam minta saya translate assignment Bahasa Melayunya ke English. (Tapi yang sedihnya, dia berada di Majlis Solat Hajat sewaktu yang membuat Petisyen).

Lagi pun tak payah lah nak cerita pasal assignment. Ada guru belajar dalam kelas, bagi murid kerja, dia baca buku. Guru lelaki SKTSB 2 datang petang, buka Makmal Komputer, bawa anak dan isteri yang sedang buat Ijazah, buat assignment. Tak ada cerita pun. Kenapa sakit benar hati dengan saya yang dah dapat Ijazah ini? Sekarang saya buat Masters (Master in Teaching English as Second Language (TESL)), lagi sakit hati ya. Takut saya lagi tinggi dari awak ke? Beginilah ya, kata Nabi Muhammad, ‘Tuntutlah Ilmu sehingga ke Negara Cina’, jadi pergilah belajar supaya tak dengki pada guru-guru yang belajar. Jika tak nak belajar, sebab tau belajar kan susah dan penat, JANGAN DENGKI kat orang yang belajar ya.

-Petang itu juga, saya pergi ke Pejabat Menteri Besar dan berjumpa dengan Setiausaha kanan MB iaitu Tuan Haji Lokman. Setelah mendengar perkara dan masalah yang berlaku dia menghubungi Kementerian Pelajaran Malaysia dan menghantar surat.

-Akhirnya saya ketakutan dan tidak pergi lagi ke SKTSB 2. Saya tidak bertukar kerana membuat rayuan kepada beberapa pihak termasuk menghantar 3 pucuk surat kepada Menteri Pelajaran waktu itu Dato’ Sri Hishamuddin, tapi tiada jawapan.

8 Julai 2008

- Hasil dari bantuan Hj Lokman, saya mendapat surat dari Dato’ Dr. Azmi, Kementerian Pelajaran Malaysia, yang memohon kepada Pengarah JPNJ agar permohonan saya diberi pertimbangan yang sewajarnya dan dapat kiranya memaklumkan keputusan kepada saya, namun masih tiada sebarang tindakan atau respon langsung daripada Jabatan Pelajaran Negeri Johor (JPNJ).

Julai 2008

-Beberapa ibu bapa telah menulis surat kepada Persatuan Ibu Bapa dan Guru (PIBG), antara isinya memohon supaya saya jangan dipindahkan. Bertandatangankan Naib Pengerusi PIBG dan Pengerusi PIBG., surat ini saya hantar bersama dua lagi rayuan kepada Dato’ Sri Hishamuddin, tapi juga tidak mendapat balasan.

18 Julai 2008

Makcik dan abang ipar saya pergi menemui Jamaluddin Bin Rahman di PPDJB kerana makcik mengenalinya, pernah satu sekolah dahulu. Dia melayan makcik begitu baik dan mengatakan bahawa dia tidak tahu bahawa saya rupa-rupanya anak saudara kepada makcik. Dia juga bercerita bahawa Guru SKTSB 2 ada membuat Petisyen (masa ni pertama kali saya dengar mengenainya, saya amat terkejut). Di antara butiran percakapannya adalah :

1. Dia mengatakan bahawa saya degil dan berani kerana menggunakan banyak
cara membuat rayuan termasuk menggunakan pengaruh politik.

2. Ada seorang guru lelaki mengatakan,” Nasib baik dia tu perempuan, kalau lelaki, dah lama aku tumbuk “

3. . Pengarah telah bertanya kepadanya kerana ada pihak ibu bapa yang menelefon dan memarahi Pengarah tentang kenapa saya ditukar. Dia juga terpaksa menjawab surat dari berbagai pihak.

4. Dia berjanji untuk membantu dan menyuruh saya melapor diri dahulu ke
sekolah baru dan dia akan menukarkan saya semula. (sebab kenal makcik saya, baru nak tolong ke?)

21 Julai 2008

Saya pergi ke PPDJB dengan harapan yang tinggi. Niat saya untuk selesaikan perkara sebab saya nak mengajar dan kerja macam dulu lagi. Walaupun dulu saya selalu balik petang terutamanya sewaktu Menjalankan Tugas Guru Besar, saya letih tapi saya tak kisah, bahagia dan gembira. Ikhlasnya, mengajar memang datang dari hati saya sendiri

Dia memanggil saksi iaitu Penyelia Mohd Shah bin Abu Bakar (kemudian menjadi Guru Besar SKTTU 2009). Ketika kami bertiga berada di dalam bilik dan dia pun memulakan perbualan dengan suara yang tinggi dan kasar. Anak saudara yang menemani saya ke PPDJB Cuma tunggu di luar pintu bilik yg tertutup, tetapi dapat mendengar suara Jamaluddin dan butiran-butiran yang dikatakannya. Dia terus keluar dari bilik tersebut dan menelefon ibunya sambil menangis,

“Mama, I tak tahan dengar Khala (makcik) kena marah”. Bukan dia sahaja yang dengar, malah ramai pegawai lain yang terpaku di dalam bilik mendengarkan cara percakapan Jamaluddin yang amat kasar

Antara perkataan Jamaluddin Bin Rahman:

1) Ada tandatangan guru-guru. Dia tidak menyebut Petisyen tapi itu lah yang sebenarnya. Tapi dia seboleh-boleh tidak mengaku dan berdolak-dalik adanya Petisyen.

Penjelasan:

Pada mulanya saya tidak tahu ada Petisyen, tapi kemudian saya bertemu dengan guru SKTSB2, yang meminta maaf akan perbuatannya dan bercerita bahawa Petisyen itu dilakukan di Surau SKTSB2 bulan Ogos 2007, waktu itu saya berkursus di Melaka. Guru-guru sembahyang dan mendoakan anak murid untuk UPSR tapi buat Petisyen memfitnah saya selepas itu. Makbul ke doa untuk anak murid tu?

Petisyen kadang-kadang memang berlaku kepada GPK dan Guru Besar. Tapi untuk menunjukkan betapa jahatnya saya, setiap guru diberi sekeping kertas untuk memburukkan saya. Tapi saya tahu guru-guru ketakutan kerana hanya disuruh seseorang. Pelik ya, di mana Guru Besar yang tadi bersembahyang bersama-sama guru ya? Apa Guru Besar iaitu Hajah Rokiah Bt Jamil buat ketika itu? . Sedangkan dia hadir pada Majlis Solat Hajat tu? Ke Hajah Rokiah turut membantu? Tanyalah diri sendiri? Beginilah, jika Hajah tak terlibat, saya cabar sumpah dengan Al-Quran dan bersihkan nama Hajah, kita jadikan Allah sebagai saksi. Selebihnya kita tunggu saja ganjaran masing-masing di Akhirat.

Kebetulan pula ya, sebab pada bulan Mac 2008 Hajah telah dinaikkan pangkat menjadi Penyelia di bahagian akademik di Jabatan Pelajaran Negeri Johor lagi.

PROSEDUR: Petisyen hendaklah ditunjukkan kepada orang yang dipetisyen. Iaitu menunjukkan kepada saya supaya saya dapat hak asasi untuk bela diri. Dalam Malaysia yang mengamalkan demokrasi dan ‘adil’ ni menggunakan prinsip bahawa seseorang berhak untuk membela diri,.mungkin KPM tak tahu kot? Bukankah hak untuk didengar dan membela diri hak yang dilindungi di bawah Perlembagaan Malaysia? Jika saya diberi hak ini, dapat lah saya menerangkan perangai guru-guru di sekolah, tak tanda buku, tak masuk kelas, main handphone, tak mengajar, tak siap tugasan lain yang diberi, tak buat dan tak hantar buku rekod, tulis tulisan lucah pada saya kerana tidak mahu masuk kelas, tak hadir tanpa kenyataan, berkira kerja dan banyak lagi. Saya pernah pergi berjumpa Hj Misnan di JPNJ membincangkan mengenai guru-guru, yang paling teruk dan ada 4 fail yang saya bawa. Tapi apa yang berlaku ialah guru-guru ini dibela dan tidak diambil tindakan langsung. Jadi guru-guru di Malaysia, jangan takut, jika tak puas hati dengan GPK yang hendak menjalankan tanggungjawab, atau Guru Besar, tulis saja Petisyen, anda tak akan kena apa-apa, cuma GPK atau GB yang akan dipindahkan.

Seronok kan? Ini lah yang berlaku di Johor Bahru ini. GPK, JANGAN berani tegur Guru walaupun cara baik seperti yang saya lakukan,nanti kena pindah, dianiaya, difitnah, dijatuhkan maruah, dipotong gaji dengan kejamnya, tak naik gaji dan macam-macam lagi.

Petisyen terhadap saya ini ditunjukkan kepada beberapa orang kecuali saya. Tapi Jamaluddin Bin Rahman masa itu tetap menafikan perkara tersebut dan berbuat seperti Petisyen itu tak wujud. Dia tak bagi saya peluang membela diri, memindahkan saya dan menipu dengan mengatakan bahawa pertukaran saya adalah setara,atau maksudnya biasa.

2) Jamaluddin Bin Rahman berkata saya bergaduh dengan guru, saya pun tak tahu bila masanya dan macam-macam lagi yang dia cakap.

3) Dia mengatakan bahawa sebelum ini dia tidak mencari kelemahan saya, tapi akan berbuat demikian selepas ini.

4) Yang paling teruk, dia mengugut bahawa jika saya degil dan tidak melapor diri ke sekolah baru (SKTTU), dia sendiri akan ke sekolah lama (SKTSB 2) dan minta guru-guru buat tandatangan baru. Bermakna dia akan suruh guru buat satu lagi Petisyen. Macam ini ke perangai seorang pendidik? Dia pula yang jadi tidak berpelajaran dan sudah jelas dia meyokong mereka. Jadi GPK dan Guru Besar di Johor Bahru, jangan berani jalankan tanggungjawab, biarkan guru nak buat apa pun.

Julai 2008

-Duduk di rumah kerana terlalu sedih dan mula mendapat gangguan emosi.

25 Julai 2008

Akhirnya setelah tiada jawapan dari mana-mana pihak, saya melaporkan diri ke SKTTU. Di sini bermulalah penyeksaan saya selama hampir 4 tahun. Jamaluddin Bin Rahman melancarkan serangan kerana padanya saya melawan dia, padahal salah satu punca adalah saya stress dan semestinya ia adalah satu penyakit yang tidak diminta. Saya juga terpaksa berjuang kerana saya tak boleh berada di sekolah baru. Saya amat tertekan dengan perbuatannya, jadi oleh kerana dia tak berhenti menganggu saya, saya kena berjuang.

Saya dapati di buku kedatangan guru, pada 11 Jun 2008, nama saya telah dicatat sebagai Tidak Hadir Tanpa Kenyataan. Sedangkan Surat Pertukaran hanya diterima pada 10Jun2008.
-Pada waktu ini saya ke SKTTU, guru-guru memberi pandangan yang agak pelik, tapi mereka menghormati. Rupa-rupanya sebelum saya datang, ada guru mengeluarkan kenyataan di mesyuarat pada lebih kurang 35 orang guru, “ Encik Jamaluddin pesan supaya berhati-hati dengan Puan Fauzia.”. Sampai macam tu sekali menjatuhkan maruah saya? Jahat sangat ke saya ni? Patutlah guru-guru takut dan lagi pun pada waktu ini cerita saya dah tersebar merata-rata. (Saya dengar dari kawan-kawan dan list di antaranya dibawah ini).

1) Mesyuarat GPK 1, semua kenal saya kerana masa tu (Jun2008), saya dah 4 tahun setengah jadi GPK1. Lagipun cuma 2 GPK 1, yang tidak pakai tudung. Jamaluddin Bin Rahman berkata, “Pujuk-pujuk lah kawan awak Fauzia tu suruh pergi sekolah.

2) Membincangkan hal saya di Mesyuarat Guru Besar. Dahlah ramai Guru Besar kenal kerana saya pernah menjalankan tugas Guru Besar selama 1 tahun 3 bulan dan oleh itu, selalu menghadiri taklimat, mesyuarat dan juga kursus Guru Besar.

3) Mengingatkan Guru Besar supaya cepat mengambil tindakan jika guru tak hadir, takut jadi macam Fauzia. Apa niat dia sebenarnya? Semuanya kerana dia ada kuasa yang Allah amanahkan di dunia ini.

4) Taklimat di beberapa sekolah bercakap mengenai saya,dengan bangganya, ‘ Dia tak pergi sekolah, saya potong gaji dia. Guru-guru pun ramai mengenali kerana saya adalah Jurulatih ETeMS dan Jurulatih sukatan Sains. Saya pernah juga menjadi Fasilitator Jadual Spesifikasi Item Sains. Saya juga pernah memberi ceramah mengenai cara menjawab soalan Bahasa Inggeris UPSR kerana saya terlibat selama 7 tahun sebagai penanda biasa dan 3 tahun sebagai Ketua Pasukan.

Selepas saya ambil tindakan undang-undang supaya dia berhenti mengganggu saya:

1)Taklimat di SK Bukit Mewah JB, dari pukul 2 hingga 5. “Dia saman saya, ingat saya takut ke?” Dia bercakap mengenai saya sampai ada guru menyarankan saya mengambil tindakan undang-undang menutup mulut dia kerana dah tak tahan asyik bercakap mengenai saman. Saya tak boleh menutup mulut dia, tak apalah, satu hari nanti mulut dia akan tertutup juga kan. Allah tu Maha ‘Adil kan?

2) Jamaluddin Bin Rahman bercerita bahawa dia kena saman (dengan bangganya) dan berkata bahawa dia boleh meminta RM1 dari semua guru dan kakitangan untuk bayar saman. Berkuasa betul kan? Tapi memang dia dibela oleh Bosnya, JPNJ dan KPM.

KENAPA JAMALUDDIN TAK BERCERITA SEBENAR MENGENAI PETISYEN DAN SIAPA YANG MELAKUKANNYA?

NOTA:
Dia bercerita merata-rata mengenai saya, Apakah hukum menjatuhkan maruah orang ya? Kita ni kan guru, pendidik, dia pun dulu guru, lepas tu Guru Besar walaupun sekolah rendah. Kerana dia macam-macam cerita yang didengar,ditambah dan timbul fitnah pula. Kesian guru-guru, penat mengajar cari pahala (entah dapat ke tak), mengata, mengumpat dan memfitnah saya pulak. Adalah tak sampai 5 guru yang benar-benar bertanya cerita sebenar. Yang lain tukang tokok tambah. Bila nak minta maaf dengan saya? Saya bagi contoh:

1)Seorang guru yang tidak pernah bekerja dengan saya mengeluarkan kenyataan pada guru lain, “ Ingatkan Fauzia tu OK, rupa-rupanya teruk”. Buat pengetahuan, guru ini pernah bergaduh dengan seorang ibu, sampai polis datang ke sekolah.

2) GPK HEM di sebuah sekolah, (dia sebenarnya salah orang dan tak kenal saya) baru dapat cerita dari GPK 1 nya, terus pergi ke Bilik Guru dan menjerit pada guru-guru lain “Eh you all nak dengar cerita tak pasal Fauzia?” Guru lain bertanya,”Fauzia mana?”. Dia menjawab, “Ala Fauzia yang rambut macam perempuan kabaret tu”. Saya tengok rambut saya hitam dan elok aje, tapi sepatah kata kawan saya, dia ingat dia boleh cakap orang macam itu ke, dan mulut dia yang macam perempuan kabaret. Rupa-rupanya dia ada masalah rumahtangga. Lebih baik settlekan masalah dulu ya cikgu. Tapi memang yang banyak mengata saya kebanyakannya bermasalah, bayangkan berapa ramai guru begini memlepaskan marah pada orang lain dan yang pasti anak murid mesti kena.

3) Guru Besar bertanya pada seorang guru SKTTU mengenai saya, bila Guru itu menjawab, tak tahu,dia kata, “hai takkan lah tak tau,orang macam Fauzia tu tak nak kerja berhenti saja lah”. Kesian sangat guru-guru SKTTU, selalu ditanya mengenai saya apabila mereka pergi taklimat atau kursus.

Yang paling saya sedih, anak saya di sekolah pun ada beberapa guru tanya, “Mak pergi sekolah ke?”. Serba salah dia nak menjawab, malu pun ada depan kawan-kawan. Cikgu, janganlah tanya dia pasal saya, saya tak kongsi masalah dengan anak anak yang ada kat rumah ni. Dia pun bukan faham sangat. Saya tak mahu susahkan mereka, biarlah saya dan suami yang tanggung. Janganlah lepas ini guru-guru ini marah pada anak saya dan saya harap tiada lagi soalan pada dia. Kasihanlah dia Cikgu, dia tak bersalah, ingat anak-anak dan anggap macam anak Cikgu ya. Allah sahaja akan membalas budi baik Cikgu di Akhirat nanti.

Guru-guru, saya mintak, sebelum nak mengata atau memfitnah, selesaikan dulu masalah anda, kaji betul-betul, mesti anda ada masalah, mungkin tak cukup kasih sayang ke. Ada Guru Besar yang maki anak murid dengan perkataan seperti bodoh dan lucah. Itu pun bukan sekali, tapi setiap kali masuk kelas, tak pulak kena apa-apa tindakan. Sama ada ibu bapa tak komplen (pelik kerana sanggup biar anak sekolah dengar begitu) atau PPD dan JPNJ cuma mendiamkan diri.
Ini adalah sebahagian daripada contoh kata-kata orang yang sepatutnya berpelajaran terhadap saya. Takpelah, ini hari saya,esok lusa hari awak atau keluarga awak. Mereka tak bantu, saya tak kisah, tapi mengata dan memfitnah, itu yang buat saya sangat-sangat sedih. Kawan saya di kalangan guru-guru termasuk yang rapat pun menjauhkan diri, bila tiba-tiba contact pun rupanya untuk minta tolong buat assignment English. Selepas saya tolong, terus menyepikan diri lagi. Ada seorang lagi pun contact kerana nak minta tolong, lepas ditolong, menyepikan diri jugak. Tak apa lah, masa ini saya tahu, siapa kawan dan siapa bukan.

Kumpulan GPK pun tak mempedulikan saya kerana mereka takut dengan Jamaluddin Bin Rahman. Satu hari saya dengar ramai-ramai pergi ke Pontian melawat seorang GPK yang sakit, saya bukan dengki pada GPK tu, tapi saya sedih kerana saya yang dekat pun tiada seorang pun peduli. Besar sungguh dugaan Allah berikan kepada saya, tapi saya redha.

28 Julai 2008
Menyerahkan Medical Certificate bulan Jun pada Pembantu Tadbir,Delima ( yang tidak diterima di sekolah lama). Delima beritahu Jamaluddin tak bagi terima.

Menyemak gaji bulan Julai, tiada. Tiada surat atau makluman dari sekolah mengenainya. Bila menyemak gaji bulan Ogos, tiada juga. Tiada juga surat atau makluman dari sekolah mengenainya. Saya diberitahu bahawa gaji September juga mungkin diarahkanuntuk ditahan, saya kata, tahanlah, kitakan orang Islam, dia lupa yang kita nak sambut Raya? Tak apa, buatlah..tapi tak jadi pula, gaji September ada.

Ogos 2008
Bukankah saya dah beritahu bahawa serangan akan dilakukan?

Mendapat surat dari Guru Besar SKTSB2, Tay Tong Aik yang hanya ditukarkan ke situ pada Mei 2008, memaklumkan bahawa saya mempunyai hutang kerana tidak hadir beberapa hari dari tahun 2004 hingga 2008 sewaktu saya di situ dan telah mengambil gaji bulan Julai dan Ogos untuk bayaran, malahan saya dikatakan terhutang lagi.

1) Di surat juga dikatakan kenyataan tidak hadir disertakan, tapi tiada.

2) Masalahnya setelah potongan dibuat baru saya diberitahu walaupun prosedur harus memberikan notis kepada saya sebelum pemotongan.

3) Bila saya bertanya Pembantu Tadbir SKTSB2, untuk melihat fail saya, dia kata fail saya pada Jamaluddin Bin A. Rahman.

4) Ditulis saya tak hadir pada 2004, termasuk waktu saya pergi kelas OUM pada hari Sabtu dan peperiksaan. Dalam pengetahuan saya, saya mempunyai Kebenaran Belajar dari KPM, ramai guru yang tak mohon kebenaran belajar,jadi belajar secara tak sah,jadi kenapa gaji mereka tak dipotong selama 4 tahun belajar? Mereka tak kena apa pun dan boleh saja pergi kelas, dan yang paling menarik sekali ialah JPNJ luluskan cuti tanpa rekod mereka. Ambillah tindakan pada mereka semua ini jika benar telus dan berani.

5) Saya pergi ke JPNJ, Unit perkhidmatan dan meminta Kenyataan Cuti saya dari tahun 2004 hingga2008 kerana saya tahu tiada masalah dengan kedatangan saya. Kerani yang ‘in charge’, Zamri mengelak-mengelak untuk memberi. Kali kedua saya pergi, pun sama juga, tak apalah saya dah faham, mereka memang tak nak bagi.

6) Ini yang paling KELAKAR, 2004, yang digembar-gemburkan saya tak datang, saya menadapat ANUGERAH CEMERLANG buat kali kedua. Yang pertama pada tahun 2001. Jika berani ambil lah balik Anugerah tu. Jadi mana satu ni, saya teruk ke Cemerlang? Mereka sendiri berbelit2 dengan kenyataan mereka.

NOTA:
Sewaktu saya bertemu dia di PPDJB, dia telah mengatakan akan mencari kelemahan saya dan ini lah yang dilakukannya dan banyak lagi. Dia sengaja mereka-reka cerita menunjukkan yang konon-kononnya dari tahun 2004 saya jahat dan bermasalah. Jika benar, kenapa biarkan saya di sekolah itu sehingga menjalankan tugas Guru Besar di mana nasib sekolah di tangan saya?? Cuba semak kembali keputusan akademik sekolah semasa di bawah jagaan saya, terutama keputusan UPSR yang baik .

Julai 2008

Pergi ke klinik dan bercerita kepada Doktor yang sangat baik hati. Saya memang mendapatkan rawatan, jika perlu, dengannya dari tahun 2004 lagi, dia tahu perangai saya. Saya kata saya dah OK, dah pergi sekolah dan nak pergi konvokesyen. Tapi masa ni air mata saya mengalir-mengalir, amat tertekan dan sedih. Doktor kata, “You tak OK ni, pergi hospital ke Unit Psychiatric untuk dapatkan bantuan ya”. Saya tidak mahu kerana selalunya unit ini dikaitkan dengan orang kurang siuman atau gila. Doktor mengatakan itu adalah anggapan yang salah dan akhirnya saya setuju dengan mendapat surat dari doktor dan memandangkan tidak mendapat bantuan dari majikan, kaunselor PPD mahupun JPNJ, malahan serangan, gangguan dan kutukan yang menyebabkan saya tertekan. Buat pengetahuan, saya mengenali ramai orang PPD dan juga JPNJ dan begitu juga sebaliknya. Tapi sekarang semua takut hendak menghubungi saya, malahan mengelak dari bertemu. Tiada seorang pun orang PPDJB dan JPNJ yang berani membetulkan keadaan.

September 2008
Pergi ke sekolah dan dapati di Buku kedatangan, dicatat ‘Tidak hadir tanpa kenyataan’,ditulis oleh GPK. Dia menerangkan bahawa Jamaluddin Bin Rahman mengatakan bahawa jika Fauzia tak hadir,tulis Tanpa Kenyataan, dan saya dapati saya saja yang kena. Padahal saya dah maklumkan pada sekolah bahawa saya akan ke hospital. Dan biasanya di bahagian Nota dibiarkan kosong dahulu walaupun kadang2 guru tak beritahu sekolah pun.

2009 Berlaku lagi,saya seorang juga yang kena dan satu hari ditandatangani oleh Jamaluddin sendiri menunjukkan bahawa dia pergi ke sekolah waktu itu.

Sebenarnya Penyelia malahan Pegawai PPDJB selalu datang ke sekolah waktu saya tak ada, mula-mula ke sekolah lama saya (SKTSB2) dan kemudian SKTTU untuk cari maklumat mengenai saya. Kasihan guru-guru SKTTU, tak senang duduk kerana memang semua guru takut dengan orang-orang PPDJB dan JPNJ. Tapi kata orang KPM, mereka sepatutnya membantu guru..Kadang-kadang ‘observe’ guru SKTTU dalam kelas, sampai orang PPD Melayu observe Kelas Bahasa Tamil. Dah tak tau nak buat apa, janji PPDJB dapat tunjuk kuasa datang sekolah!!! Ada yang bekas guru melayu pula observe Kelas Bahasa Inggeris dan bila disoal dalam English oleh guru itu,dia tak boleh menjawab langsung!! Bolehkah orang PPD suka-suka keluar dan suka-suka buat apa yang mereka nak kerana dendam Jamaluddin Bin Rahman? Apa Tuan PPDJB buat? Menyokong? (waktu itu Hj Aminuddin B Adam yang telah dinaikkan pangkat di KPM)

Ogos 2008

Pergi ke Hospital Sultanah Aminah, mulanya bersembunyi di belakang tembok kerana malu. Sewaktu berjumpa Doktor, saya menangis tak berhenti dan keadaan saya teruk. Perkataan yang keluar dari mulut saya adalah, “Why me, Jahat sangat ke saya ni?” Saya hilang keyakinan diri, malu, tak tahu nak buat apa, tak suka sekolah baru kerana saya ditukarkan sebegitu rupa dan macam-macam lagi. Saya bukan buat-buat, perasaan saya terhadap sekolah baru ini Allah sahaja yang tahu,walau macam mana saya cuba, saya tetap lemah semangat dengan sekolah ini. Saya dulunya seorang yang ceria, gembira dan bersemangat. Doktor beri saya ubat untuk melegakan emosi saya. Kerana penganiayaan yang dibuat, saya yang kena makan ubat sehingga sekarang.

Ke hospital dua minggu sekali, kadang-kadang seminggu dan akhirnya 16 Oktober 2008 Doktor mula memberi cuti selama seminggu, dua minggu dan berterusan sehingga 13 Mac 2009.

2008, Doktor mengeluarkan surat mengenai sindrom gangguan yang saya alami (saya beritahu kerana ini adalah akibat perbuatan mereka). Surat ini mengatakan bahawa saya boleh pulih dengan bantuan keluarga dan majikan. Saya menjawab satu surat tunjuk sebab kepada Hj Aminuddin Bin Adam dan melampirkan surat ini, tapi masih dibiarkan begitu saja dan yang teruk mendapat lebih banyak gangguan daripada PPDJB.

Diberitahu oleh Doktor, pada bulan Disember 2008, Guru Besar baru yang menggantikan Pn. Paridah iaitu Mohd Shah Bin Abu Bakar datang ke hospital dan sanggup berjumpa Doktor bercerita bahawa saya tak angkat telefonnya dan lambat hantar MC. Seperti yang saya katakan, tiada bantuan dari PPDJB terutama kaunseling, yang sangat penting, tapi gangguan yang tak habis-habis. Guru tak hantar buku rekod pun dibantu dengan kaunseling. Mohd Shah Bin Abu Bakar ini adalah saksi semasa saya kena marah di PPDJB dan waktu itu Penyelia PPDJB. Rank atau gred dia sama dengan Jamaluddin iaitu DGA34 tapi di PPD, dia di bawah Jamaluddin kerana Jamaluddin Pegawai, dia Penyelia. Dahlah jadi saksi lepas tu jadi Guru Besar saya. Habislah saya.

Jamaluddin Bin Rahman menghantar surat kepada Doktor di hospital, menyoal perkara yang sangat remeh: pada awal 4 rawatan saya mendapat slip akuan rawatan, selalunya ini tidak dipertikaikan. Sebenarnya saya telah minta Doktor mengeluarkan MC menggantikan slip kerana Pn Paridah dah bagitau ada ‘arahan’ tak boleh terima. Jadi MC ini pula dipertikaikan dan dia minta pengesahan, dia tau tak 85% Doktor kat situ Doktor pakar? Dia lebih pandai ke?. Doktor tu kata, “Tak pe Cikgu, bukan susah pun, saya dah sign, dah settled”.

Pada 22 Jun 2010, saya mula ke hospital semula kerana rasa tak sihat, sekarang berat ditimbang dan bacaan tekanan darah tinggi diambil. Amat mengejutkan apabila BP saya sangat tinggi iaitu 203 /95 (normal: 110 atau 120/90. Bermulalah hidup saya memakan ubat darah tinggi sehingga kini. Doktor mula memberi saya cuti selama seminggu, datang hospital, kemudian cuti dua minggu dan juga tiga minggu, saya berulang alik ke hospital. Doktor di hospital ini memang baik dan sangat mengambil berat. Cuti saya berlanjutan sehingga 13 Januari 2011. Doktor ini mengeluarkan satu lagi surat mengenai penyakit saya. Doktor juga menjawab surat yang dihantar kepadanya oleh Pengarah Pelajaran Negeri Johor waktu itu iaitu Hj Markom b. Giran. Tidak diketahui untuk apa surat itu, kerana saya masih dibiarkan begitu sahaja. Hj Sufaat B. Tumin bekas Pengarah telah dinaikkan pangkat ke Timbalan Ketua Pengarah Pelajaran, Sektor Operasi pendidikan KPM.

Seorang jururawat di situ memberitahu saya bahawa ada kerani PPD yang menelefon meminta Rekod Kesihatan saya. Kesian, mereka ingat mereka ni siapa ya? Berkuasa sangat ke? Tak tahu undang-undang pulak tu, rekod kesihatan hanya Pesakit sahaja yang boleh minta, suami atau isteri pun tak boleh.

-Sehingga sekarang saya ke hospital dan dos ubat saya ditambah. Kadang-kadang saya letih, maklumlah Hospital ramai orang. Dan saya juga tak diberi cuti panjang lagi oleh Doktor kerana cuti sakit dah terlalu banyak, jika ditambah, saya akan dipaksa berhenti (Medical Board) kerana masalah kesihatan. Ada Doktor kata tak apa, jika saya tak OK jangan pergi sekolah. Yalah takkan nak pergi dalam keadaan tertekan, takut memudaratkan orang termasuk saya sendiri.

Cuma pada September 2011 saya diberi cuti seminggu apabila Guru Besar baru datang (akan diterangkan perbuatannya nanti). Masa inilah ubat saya ditambah kepada dua jenis dan terpaksa mengambilnya sehingga sekarang.

Yang Amat Berhormat Datuk Seri Utama Tun Abdullah bin Haji Ahmad Badawi
Perdana Menteri Malaysia ke 5
Buang masa jer minta tolong dengan orang yang kuat tido..zzzzz


Cikgu suka main bola, hari hari cikgu tido. Cikgu suka tido, mari kita main...
Ogos 2008


Menulis kepada Warkah Untuk PM , satu program yang diwujudkan pada zaman kepimpinan Tan Sri Abdullah Badawi. Saya di telefon oleh BPA Johor, pergi dan berbincang dengan Pegawainya. Setelah dia berjumpa Pengarah Pelajaran Johor, kes ditutup begitu sahaja. Dah lah penat-penat saya cerita mengenai Petisyen. Dengan cop ‘SELESAI’, tiada tandatangan dan cop jawatan pun. Waktu saya tunjuk kepada Pegawai BPA di Putrajaya, dia amat terkejut.

September 2008
Sebagai Ketua Pasukan penandaan UPSR Bahasa Inggeris, surat panggilan mesyuarat penandaan yang melibatkan satu Malaysia telah saya perolehi dari sekolah lama (SKTSB 2), kerana baru ditukarkan, jadi surat atas nama saya banyak lagi di sana.

Seterusnya mesyuarat penandaan, saya menumpang di sekolah kawan kerana ada ketua Pasukan di SKTTU dan dia menggunakan Bilik Mesyuarat. Pada hari penandaan, saya dihubungi oleh seorang GPK dan bertanya saya di mana, sedangkan dia dan Guru Besar tahu apa yg berlaku. Saya terangkan dan bersabar saja lah. Tidak cukup dengan itu, pada 31 Oktober 2008 dua surat amaran dihantar oleh Guru Besar, Pn. Paridah menyuruh saya menjawab mengenai penandaan ini. Padahal perkara ini sangat jelas. Surat saya ini mempunyai salinan kepada: Pengarah JPNJ, Timbalan Pengarah JPNJ, Ketua Sektor Pengurusan Sekolah JPNJ, Unit Tatatertib JPNJ, PPDJB dan fail. Saya ingat mereka lupa agaknya nak beri salinan kepada Menteri Pelajaran. Surat ini saya tunjukkan pada Pegawai BPA, apabila saya ke Putrajaya dan dia amat terkejut kerana ia adalah Surat Dalaman dan hal yang sangat kecil.

Mei 2009 - Tidak mendapat surat lantikan sebagai Ketua Pasukan UPSR tahun 2009. Menelefon Lembaga Peperiksan, kali kedua, diberitahu Tidak ditawarkan tahun ini. Sudah pasti telah mendapat laporan daripada PPDJB. Dah sepuluh tahun terlibat dan saya amat sedih, tapi tak apalah.

2008 dan awal 2009

Sewaktu saya baru datang ke SKTTU, dah dapat surat layang, konon-kononnya daripada Ibu Bapa SKTTU. Yang sebenarnya mereka tak kenal pun saya tapi cerita kat surat tu macam mereka kenal. Surat layang kedua konon-kononnya daripada guru-guru SKTSB 2 dan yang ketiga dari guru-guru SKTTU. Tapi yang pasti ketiga-tiga surat mempersoalkan sama ada saya layak diberi DG41. Nampak sangat yang tulis surat-surat ini sakit benar hati mereka dengan saya. Siapa yang sebenarnya tulis surat tu ya? Kesian betul. Surat ni dipos ke KPM, tapi tiada pula tindakan dari KPM mengenai surat-surat tersebut terhadap saya. Pelik juga ya?

2009
Saya sudah tidak tahan dan mengambil tindakan undang-undang . Niat saya ikhlas, adalah untuk membetulkan perkara dan supaya Jamaluddin Bin Rahman memberhentikan serangan terhadap saya. Harapan saya, apabila orang2 atasan tahu, mereka pasti akan memabantu saya. Kerajaan kan dikatakan telus dan baik hati. Takkan nak biarkan Penjawat awamnya seramai 1.4 juta tak terbela kan? Rupa-rupanya saya silap.

1) Saya yang kena teruk, saya saman sebab meminta penjelasan penahanan gaji Julai dan Ogos 2008 yang tiada pemberitahuan pada saya dan digunakan untuk membayar balik gaji 2004-2008 yang saya langsung tak tahu menahu, dan the best part dah potong baru bagitau. Tiada tunjuk sebab, tiada bagi saya peluang untuk bela diri. Tapi apa yang nak diherankan kerana Petisyen pun boleh disorok dan semua orang atasan dari PPDJB, JPPNJ sehingga ke KPM bertindak serupa. Orang2 bawahan jangan cerita lagilah,punya takut dengan Jamaluddin Bin Rahman, berani mengata dia kat belakang sajalah..

2) Ramai yang tidak tahu apabila hendak menyaman seseorang penjawat awam WAJIB menyaman kerajaan sekali apabila salahlaku dilakukan semasa dia menjalankan tugas dan berkaitan dengan tugasnya. Lainlah jika dia merompak rumah anda, bolehlah menyaman dia sahaja atau ‘personally’. Bila saya saman, Jamaluddin bercerita pula bahawa saya gila saman orang, lepas ni boleh buat Persatuan saman menyaman, dia tak takut, nak saman,samanlah 2 atau 3 saman pun tak apa, dia boleh bayar dan macam2 lagi.

3) Bila kena saman dia mengarok, bila Pembantu Peguam hantar surat saman,dia kata, “Kenapa awak bela orang macam ni ya?”,sambil mengeluarkan satu buku tebal dan mengatakan itu report mengenai saya (Dia takut ke?). Pembantu tu jawab, “Itu tanggungjawab saya.” Ya Allah, jahat sangat ke saya ni, jika ya,saya sepatutnya diberi peluang membela diri terhadap report yang dikatakan itu. Gunakanlah Report yang dicipta sendiri tu di Mahkamah nanti.

4) Saya menyaman dan tidak buat publik, tapi dia yang bercerita, dah ramai orang tau dan bercakap, antaranya, “Mana boleh saman kerajaan, takkan menang punya”. “Gila saman kerajaan?”. Saya tahu kita tidak seperti di Amerika atau negara2 lain yang maju dan telus, tapi, takkan lah takde Hakim yang benar2 telus. Kita juga dah ada Peguam yang berani sekarang ini. Saya tidak ada pilihan,jika saya tak saman, dia takkan berhenti kacau saya. Saya pun tak suka nak saman kerajaan, jika ada pilihan 1juta kali saya tak nak saman kerajaan, saman dia seorang aje. Tapi apa pilihan yang saya ada? So yang cakap saya gila saman kerajaan, siapa yang gila sebenarnya? Tunggu diri sendiri, anak, isteri atau suami kena baru nak faham?

Februari 2009
Mendapati Prestasi 2008 saya diberi markah 0.00, sedangkan saya belum menghantar borang Prestasi. Sepatutnya di bahagian catatan dicatat tidak atau belum menghantar Prestasi.
Pergerakan Tangga Gaji mana? Tiada.

En. Mohd Nor Bin A.Ghani
Pengarah Pelajaran Negeri Johor

Jun 2009
Jamaluddin Bin A. Rahman mengumumkan semasa Mesyuarat Guru Besar di Mersing bahawa satu Solat Hajat akan diadakan pada 18 Jun 2009 untuk memohon menang saman saya terhadap Pengarah Pelajaran Negeri Johor iaitu Hj Sufaat b.Tumin.

Tuan Hj. Bahrom bin Ali
Pegawai Pelajaran Daerah

Fikirkan ya,

1) Hj Sufaat kena saman kerana dia.

2) Dia malukan saya lagi di kalangan Guru Besar.

3) Saman adalah hak individu, bagaimana boleh pihak atasan menggunakan kuasa mengarahkan perkara sebegini? Hj Sufaat sebagai Pengarah Pelajaran langsung tidak membantu saya. Bukankah saya ini Pegawainya yang bertungkus lumus membuat kerja di sekolah ?

4) Bagaimana ya, dah salah, aniaya, fitnah, putuskan silaturahim orang, boleh nak gunakan solat hajat untuk menang.. Saya yang patut didoakan, yang terpaksa menyaman secara senyap kerana masih nak baik lagi. Saya yang buat kerja on the ground biar mereka ini tak kena jawab banyak2 di akhirat nanti. Ini dah sama dengan perbuatan membuat Petisyen selepas Solat Hajat , mempergunakan agama.

13 Mac 2009
Pergi ke sekolah setelah diberi cuti lebih kurang 3 bulan. Alhamdullillah kebetulan ada surat temuduga untuk ke Gred DG41 (Siswazah). Saya pun melapor diri ke Mohd Shah Bin Abu Bakar dan memberitahunya mengenai temuduga dan bertanya,apakah yang akan dia tulis di bahagian report Ketua Jabatan kerana pada waktu temuduga nanti, saya akan baru bertugas dengannya 3 minggu. Sebelum ini,dia menyuruh saya membantu sekolah kerana katanya saya rajin,bagus dan pakar English. Tapi jawapannya, “Saya tulislah baru bekerja dengan awak.” Saya kata, “ Cikgu, tadi kata saya bagus, ni lain pulak. Tapi takpelah, nanti pandai2lah saya jawab,asalkan Cikgu tak memburukkan saya sudahlah kerana kita waktu itu baru 3 minggu kerja,maklumlah saya kan tengah glamour akibat diperburuk2an .” Dia kata ok.

April 2009
Sewaktu saya hendak mengambil report dari Mohd Shah Bin Abu Bakar sebagai Ketua Jabatan, bila saya menelefon dia kata tak siap lagi. Hati saya mula rasa ada yang tidak kena.

Hari Temuduga,saya ke sekolah, dia boleh tinggalkan sekolah untuk hantar report saya, dia seorang saja Guru Besar yang menghantar sendiri laporan, jadi saya syak report itu dibuat oleh orang lain dan sudah pastinya buruk.

Bila temuduga, Penemuduga ini beritahu saya bahawa Report mengatakan saya tidak pulang laptop, saya terangkan bahawa ianya kerana saya baru berpindah dan baru naik sekolah dan yang paling penting sedang berjuang untuk balik ke sekolah lama kerana saya nak kerja macam dulu, Itu sahaja yang saya minta. Seterusnya juga laporan juga mengatakan bahawa saya teruk, selalu ambil cuti sakit dan tak layak diberi DG41. Sedih betul saya dengar, mengalir air mata saya dan terangkan, cuti sakit diberi oleh Hospital dan saya sakit kerana mereka. Saya juga bercerita bahawa saya baru bekerja dengan Mohd Shah selama 3 minggu, sampai hati dia buat saya. Saya belajar 4 tahun untuk upgrade diri. Akhirnya saya berkata padanya,”Dato’, tanyalah hati Dato’, jika rasa saya ikhlas, Dato’ berilah, jika tidak saya redha”. Beliau kata, “Bukan macam tu, report ni terok sangat”. Tapi dia berkata, “Takpelah saya luluskan, anggap ini satu cabaran untuk menjadi kuat dan lebih baik lagi”. Alhamdullillah,saya jumpa juga orang yang jujur dan benar2 menjalankan tanggungjawab. Doa saya untuk Dato’.

Balik ke sekolah, selama beberapa hari saya tak bercakap dengan Mohd Shah kerana amat kecil hati. Satu hari dia datang ke bilik, menghantar surat dan saya berkata bahawa sampai hati dia buat saya begitu.Dia terperanjat dan tidak berkata apa-apa pun. Saya tanya,”Cikgu tahu ke tak?” Saya beri peluang dan menyuruh dia minta maaf. Dia berdiam sahaja. Jadi saya kata, ok lah, Cikgu tanggung lah.

April 2009

Pergi ke BPA Putrajaya dan berjumpa En. Asri yang sangat baik hati dan telus. Dia menasihati saya supaya berbincang dengan Pegawai di KPM dahulu. Kerana dia saya tak jadi report ke BPA dan pergi ke KPM berjumpa Cik Emily dan membuat aduan. Yang penting saya nak balik ke SKTSB2 dan nak mengajar seperti dulu. Tindakan KPM: menghantar Nazir pada 30 April 2009.

30 April 2009
Proses mahkamah sedang berjalan dan tarikh yang pertama adalah pada 05Mei2009 (Isnin). Pada 28April (Selasa) saya dengar 2 Nazir dari Putrajaya datang ke SKTSB2 dan berjumpa Tay Tong Aik ( Guru Besar ) lebih kurang 2 jam. Pada 29 April (Rabu) petang, saya dihubungi Nazir dan hendak berjumpa di sekolah esoknya.

29 April 2009 (Rabu)
Oleh kerana berita kedatangan Nazir sudah pasti sampai ke telinga PPD, pukul 9 pagi, 4 orang Pegawai atau Penyelianya datang ke SKTTU. Inilah kali pertama orang PPD datang waktu saya ada di sekolah, dah terpaksalah tu dan saya dah agak mesti saya kena punya. Mula2 Mohd Shah Bin Abu Bakar minta saya tolong duduk dengan mereka ini iaitu Ustaz Noor Zaidi, Pn. Radziah, Pn. Hasimah dan En.Hafiz (Saya biasa dengannya kerana saya merupakan Jurulatih ETeMS dan Jurulatih Sukatan Sains). Sekejap lagi saya diminta Jadual Waktu, seperti yang saya dah katakan, mereka nak ingatkan bahawa saya selalu tak datang, jadi tak masuk kelas. . Sorry lah, selalunya guru-guru ada dua pegangan, sama ada hormat dengan PPD dan JPN atau takut. Saya, dua-dua dah tak ada. Januari 2012, En. Hafiz datang ke sekolah, dia buat tak nampak dan tak kenal saya dan saya buat benda yang sama.

30 April 2009(Khamis)
En. Kamaruddin, En. Daud (Nazir KPM), dan En. Abdullah (Kaunselor PPD dan kawan saya) Pada mulanya Nazir Putrajaya mencari salah saya, kata saya datang lambat dan saya tak menafikan dan bagitau kerana saya tension dengan sekolah. Memang kadang2 saya tak datang, lemah semangat (seperti yang saya terangkan, gangguan emosi terok yang saya alami). Saya tau hak saya, jadi saya bertanya kenapa tiada Kaunselor bantu saya, cuma datang hari ini dan itupun setelah saya saman. En. Abdullah jawab bahwa dia tidak dimaklumkan mengenai kes ini oleh PPD.
-Perbincangan selama hampir 2 jam lebih. Saya terangkan kenapa ambil tindakan saman. En. Kamaruddin tahu rumah saya dekat dengan sekolah SKTSB, jarak jalan kaki dan saya pernah mengajar di situ selama 7 tahun dan dia tanya sama ada jika saya hendak ke situ dan masih sebagai GPK1. Jawapan: saya tak mahu ambil tempat Kak Ina (GPK1 di situ) kerana saya tahu macamana perasaan kena tukar sebegitu rupa. Alhamdullillah saya tolak kerana tak lama selepas itu saya dengar Kak Ina operation kerana masalah kesihatan.

23 Jun 2009 3pm
Mesyuarat kedua bersama KPM.
Saya dapati 8 pagi Mesyuarat telah diadakan dengan nama-nama orang terlibat dengan kes saya. Saman saya masih berjalan ketika ini, jadi seorang Peguam mengikuti dan hendak join mesyuarat. Tapi Pn. Robayah (KPM) mengatakan bahawa ini adalah mesyuarat biasa dan tiada kena mengena dengan saman dan meminta supaya Peguam jangan masuk dan saya akur. Antara yang hadir dari KPM: En. Kamaruddin, Pn. Robayah, Pn. Zabidah, En. Muhammad dan Pn. Noriza. Dari JPNJ: Kaunselor En. Azizi, Unit Tatatertib Pn. Nurul, En. Kamal. Pn. Robayah sebagai Pengerusi memulakan mesyuarat dengan mengugut, “Puan, jika Puan tak tarik saman, kami tak layan aduan Puan.’ Saya terkejut kerana tadi dia mengatakan tiada kena mengena dengan saman. Dan sebelum ini diberitahu bahawa saman adalah hak saya. Mesyuarat diteruskan dan saya ditanya apa yang saya mahu. Saya terangkan: keadilan, balik ke SKTSB2, kaunseling dan tindakan pada mereka yang bersalah. Mereka kata kaunseling akan diberi oleh En. Azizi. Mesyuarat lebih kurang 2 setengah jam dan akan disambung di KPM Putrajaya.

14 Ogos 2009
Mesyuarat di KPM Putrajaya 8 pagi. Ada 13 orang lain hadir: KPM: (Mereka yang sama hari tu), ada Pegawai dari JPNS, Haji Mustaffa, wakil Pengarah Bahagian Sekolah Harian, seorang Tuan Haji lengkap berbaju melayu, samping dan songkok, dan seorang lagi Pegawai wanita. Dari JPNJ: En. Kamal, Pn. Nurul. PPDJB: Tuan Pegawai Pelajaran Daerah JB, Haji Aminuddin Bin Adam dan Kaunselor, En. Adullah.

1) Belum mula mesyuarat, ada seorang Haji yang lengkap berbaju melayu, masuk dan menyatakan dengan lantang (memerli saya), “ Ei apalah saman2 ni.Masyaallah.” Saya sabar ajelah. Siapa dia ni ya? Tak tahu cerita, tapi perli saya sebegitu rupa. Saya pun tidak tahu kenapa dia ada di mesyuarat itu.

2) Pn. Robayah masuk dan bertanya kepada saya, “Peguam tak datang ke hari ni?” Saya jawab, “Tak, kenapa, nak suruh Peguam datang ke?” Dia terus tersengih dan jawab, “Tak ada lah”.

3) Saya bertanya Nurul, mana minit mesyuarat di JPNJ tempoh hari. Setiap kali mesyuarat mesti ada minit mesyuarat. Dia jawab, “Kita buat minit curai.” Ha? Takkan tak tau, minit curai adalah catatan pada waktu taklimat atau kursus untuk ditunjuk pada Bos selalunya, Apabila mesyuarat, seseorang mesti sediakan minit mesyuarat dan akan disahkan pada mesyuarat seterusnya.

3) Apabila mesyuarat bermula, Pengerusi, Haji Mustaffa mengatakan, “Beginilah Puan, jika Puan tidak menarik saman Puan, kami tidak akan mengambil tindakan terhadap aduan Puan.” Saya tanya, “Apa dia?” dan dia mengulang kata-katanya. Kali ini saya benar-benar hilang sabar kerana telah diugut sebanyak dua kali, dan berkata, “ O..ok, takpe lah kalau begitu.” Saya nak balik tapi dipujuk oleh En. Fauzi yang baik hati, yang duduk di sebelah saya. Akhirnya saya duduk dan mesyuarat diadakan lebih kurang 2 jam setengah. Haji Mustaffa meminta maaf kepada saya.

4) Pihak PPDJB akan membantu saya menyelesaikan masalah (saya ingatkan betul). Perjumpaan ditetapkan pada Ogos 2009. Saya disuruh membawa laporan perangai Pihak pentadbiran SKTSB 2. (Jadi KPM dah lepaskan kes).

20 Ogos 2009
Akhirnya Kaunselor PPD iaitu En. Abdullah datang memberikan Kaunseling buat kali pertama, di Kantin sekolah kerana kami juga dah kenal sewaktu sekolah lama (SKTSB2) di mana dia datang untuk menyelesaikan masalah guru2.

24 Ogos 2009
Perjumpaan di PPDJB 2 ptg. Haji Aminuddin, Timbalan Tuan PPDJB, Haji Kamaruddin, En. Hanafi , dan En. Abdullah. Mulanya ditawarkan pertukaran ke sekolah lain, saya tak mahu kerana bukan saya yang salah, kenapa nak dibuat macam bola. (Mereka seboleh2 tidak mahu menukarkan saya semula ke SKTSB2).

Haji Aminuddin mengatakan akan menukarkan saya ke SKTSB2. (Saya ingatkan betul, langsung tidak kerana tiada jawapan apa pun dari PPDJB selepas itu)

Januari 2010
Memohon kebenaran belajar kerana melanjutkan ke peringkat Master di UTM. Apabila memohon jawapan surat dari Mohd Shah, jawapan dari JPNJ tidak menyokong kerana alasan: Tiada kebenaran dari Ketua Jabatan. Yang pelik, kat surat depan, Mohd Shah menulis memohon saya diberi kebenaran, kat belakang, ‘Tak Sokong’. Akibatnya: Bila ada peperiksaan saya tidak datang sekolah kerana tidak boleh minta Cuti Tanpa Rekod. Dalam Malaysia, hanya 5% agaknya yang mengalami nasib seperti saya. Sedangkan guru-guru bermasalah pun diberikan kebenaran belajar. Saya hendak belajar pun tak diberi, takut saya sangat lebih tinggi lagi mereka. Saya memang dah lama impikan untuk belajar ke peringkat Master. Saya gigihkan diri belajar juga

Februari 2010
Menyemak Prestasi 2009 dan diberi markah 22.5%. Ini komen Jamaluddin Bin A. Rahman di Prestasi saya, sebagai Penilai Kedua: Pegawai ini bersikap tidak bertanggungjawab, selalu mengambil cuti sakit, mengambil tindakan menyaman Pengarah, mencemarkan profesion keguruan, kurang berdisiplin. Pegawai ini juga tidak komited dalam menjalankan tugas sebagai GPK1,tidak masuk kelas P&P yang ditetapkan,tidak hadir dalam Mesyuarat Pengurusan, Kurikulum dan tidak hadir dalam Perhimpunan mingguan.

Perbuatan Jamaluddin langsung tidak professional,langsung tiada nilai-nilai Tonggak 12. Siapa yang meyebabkan Pengarah kena saman, bukan dia ke? Siapa yang mencemarkan profesion keguruan, bukan kah dia yang menjatuhkan maruah dan mengaibkan saya dengan bercerita merata-rata? Saya saman pun senyap-senyap saja,dia yang menghebahkan merata-rata kerana kuasa yang dia ada. Sakit betul hati dia terhadap saya.Macam ini ke sikap orang PPD, busuk hati, bongkak? Macam ini tulis Prestasi? Ada guru lain kena macam ini tak?

Prestasi 2008 saya tidak dinilai langsung. Dah tiga tahun saya tak naik gaji. Bonus pun dapat kurang dan ada yang tak dapat. Akibat perbuatan Jamaluddin, saya sakit dan menanggung macam2 perkara. Saya tak salah dan dibiarkan dan diambil tindakan tanpa berhenti.

Mac 2010
Gaji Mac2010 dipotong sebanyak RM150. Terus terang saya katakan memang ada hari2 saya tidak hadir kerana situasi di sekolah, tapi saya sangat keliru dengan pemotongan gaji saya yang dibuat sesuka hati dan tanpa penerangan langsung. Tidak pernah ada perbincangan dengan saya.,tiba2 gaji dipotong.

Mei2010
Akhirnya En.Rosli, Ketua Sektor Unit Kaunseling JPNJ menghantar surat panggilan untuk Kaunseling. Saya pergi buat kali pertama dan kedua. Yang ketiga, saya bertanya kenapa saya tidak boleh menyebut nama Jamaluddin Bin Rahman langsung dalam semua sesi kaunseling bersamanya, dia kata, bukan Jamaluddin yang dikaunseling kan di sini. Kemudian keadaan agak tegang, jadi dia berkata kepada saya bahawa dia tidak mahu beri saya kaunseling lagi. Dia sendiri tidak mampu membantu saya. Sebagai Ketua Sektor, saya akur dengan arahan dia. Jadi tamatlah sesi kaunseling.

Mei 2010
Ketua kerani N22, Pn. Mentiah dari JPNJ melapor diri ke sekolah. Buat pengetahuan, jawatan ini hanya untuk sekolah yang mempunyai murid seramai 800 atau 850 orang. Sekolah SKTTU hanya mempunyai lebih kurang 600 murid dan ada banyak lagi sekolah di Johor Bahru yang layak mendapat Ketua Kerani, tapi tak dapat. Dia mengaku baik dengan Jamaluddin sewktu di JPNJ dulu. Kenapa dia dihantar ke sini ya? Yang pasti:

1) Dia yang meminta Sijil Cuti Sakit apabila saya tidak datang sedangkan dia tidak berhak untuk membuat demikian kerana dia bukan Bos saya.

2) Yang paling menyakitkan hati, apabila dia ‘mengarahkan’ supaya MC saya dihantar sendiri ke pejabat. Apabila saya diberikan cuti, suami akan menghantar MC melalui guard yang sangat amanah. Jadi Ketua Kerani ini mengarahkan supaya jangan terima MC saya. Undang2 mana yang dia pakai ini? Saya telefon dia dan bertanya adakah guru2 lain kena berbuat benda yang serupa?, sedangkan MC dihantar hanya apabila naik bertugas? Dia diam dan akhirnya dia kata di JPNJ begitu. Jadi,jika guru sakit, tak ada orang nak hantarkan MC, guru tu kena merangkak datang sekolah hantar MC? Ini sebenarnya tugas dia di sekolah, khas untuk kenakan saya.

22 Jun 2010
Saya ke hospital, bacaan tekanan darah tinggi (BP) saya sangat tinggi iaitu 203 /95. Ini boleh mengakibatkan strok dan juga boleh kehilangan nyawa. Doktor mula memberi saya cuti dan saya berulang alik ke hospital. Pesanan Doktor kepada saya supaya makan ubat mengikut masa. Cuti saya diberi Doktor, berlanjutan sehingga 13 Januari 2011. Waktu ini saya agak tenang kerana tidak perlu pergi ke sekolah bertemu dengan orang dan perkara-perkara yang menganggu emosi saya.

Ogos 2010
Gaji Ogos yang sepatutnya diterima pada 25Ogos, dimasukkan akaun bank saya pada 01 September 2010. Sesuka hati dengan gaji orang.

Saya sepatutnya mendapat tunggakan gaji Ijazah saya di mana saya telah dilantik keDG41 pada 31 Disember 2008. Tapi tidak ada dalam gaji Ogos 2010. Saya tunggu sahajalah.

November 2010
Akhirnya saya menelefon Pembantu Tadbir sekolah. Alangkah terkejutnya saya kerana diberitahu bahawa tunggakan Ijazah saya diambil semuanya untuk pembayaran saya tidak hadir ke sekolah. Sangat melampau mengambil tunggakan saya sebanyak RM6,185.48. Saya sangat sedih kerana tidak sangka diperlakukan sedemikian rupa. Apa sahaja perkara berkaitan Ijazah saya akan diganggu, sampai sanggup bertindak kejam mengambil tunggakan saya. APA HAK MEREKA BERBUAT BEGINI? KEJAM BETUL YA PROSEDUR KERAJAAN?

Saya pergi ke sekolah berjumpa Mohd Shah Bin Abu Bakar. Dia memberi beberapa surat pemotongan gaji, tunggakan dan entah apa-apa lagi. Tapi semuanya telah dilakukan, baru makluman pada saya. Yang paling menghairankan, Mohd Shah sebagai Guru Besar setelah membuat potongan gaji dan tunggakan juga hanya memaklumkan PPDJB dan JPNJ. Terbalik pula. Masaalahnya Bos PPDJB, Hj Aminuddin Bin Adam dan Pengarah, masa tu Hj Markom Bin Giran tak kesah dan menyokong.

Ada surat makluman potongan gaji saya (dah dibuat Oktober 2010) dari RM150 ditambah ke RM500. Sabar ajelah, dahlah gaji tak naik, tunggakan RM6,185.48 diambil begitu saja, ditambah potongan lagi. Tapi apa yang berlaku ialah gaji saya dipotong sebanyak RM650 selama tiga bulan kerana kesilapan mereka. Tiada penjelasan mengenai perkara ini. Sebenarnya terlalu banyak salah laku dan tidak ikut prosedur yang dilakukan terhadap saya sesuka hati mereka. Sebab itu lah saya saman pada 2011, untuk membetulkan perkara yang tidak dipedulikan oleh JPNJ, KPM dan juga BPA.
Ketua Pengarah Pelajaran Malaysia
Dato’ Sri Abd Ghafar Bin Mahmud
Bang Ghafar, takkan tau senyum jer! Tolonglah Hamba Allah ini..ape punyer ketua pengarah! bende kecik camni pun tak bole nak settle. Tak ble pakaila lu. Baik letak jawatan pastu tanam daun ketum lagi baik...

19 November 2010
Setelah membuat aduan kepada BPA Putrajaya Oktober 2010, dan hasil siasatan tidak memuaskan. Saya membuat appointment berjumpa dengan Ketua Pengarah BPA iaitu Dato’ Dr Tam. Setelah berjumpa dengannya, beliau mengatakan bahawa memang itu lah keputusan muktamad BPA. Jadi saya pergi ke Pejabat Ketua Setiausaha Negara dan berjumpa dengan En. Zureen Bin Zubir iaitu Pegawai Tugas-Tugas Khas KSN. Saya tidak mahu mengambil tindakan undang-undang yang baru, sebab itu saya masih cuba berjumpa dengan orang2 atasan saya. En. Zureen Bin Zubir yang sangat baik hati dan saya hormati, cuba membantu saya dan meyuruh saya mmbuat surat rayuan kepada Ketua Pengarah Pelajaran Malaysia yang baru menggantikan Tan Sri Alimuddin iaitu Dato’ Sri Abd Ghafar Bin Mahmud. Saya tidak akan melupakan perkataan dan pesanan En. Zureen, “Cikgu, Allah tu kan ada.”

Saya yang masih menaruh harapan tinggi terhadap KPM agar perkara ini dapat diselesaikan membuat surat rayuan kepada Dato’ Sri Abd Ghafar dengan segera. Tapi tiada jawapan darinya. Saya membuat surat rayuan yang kedua dan masih tiada jawapan dari pihaknya. Jadi saya dah faham memang tidak akan ada jawapan dan bantuan dari KPM.

Januari 2011
Saya telah tidak diberi mengajar Bahasa Inggeris, jadi Elaun Bahasa Inggeris saya ditarik balik. Saya belajar TESL dan mendapat Ijazah dalam TESL dan sedang membuat Masters dalam TESL

Salah seorang kakak yang berkerja di bahagian pembersihan sekolah berjumpa dengan saya dan memberitahu bahawa sewaktu dia membersihkan bilik saya,di belakang langsir tingkap, dia menjumpai seperti bantal kecil segi empat berwarna kuning air dan bertali. Suaminya telah membuangnya di dalam sungai. Waktu itu saya diberikan cuti panjang oleh hospital. Siapa lah yang sanggup meletakkan benda seperti itu untuk membuat dan mengenakan saya ya? Tak tahu ke perkara itu syirik dan tak tahu hukum menyekutukan Allah ke?

Mei 2011
Akhirnya setelah masih tiada bantuan dari orang atasan, saya terpaksa mengambil tindakan undang-undang untuk memperbetulkan perkara dan dengan harapan gangguan terhadap saya dapat dihentikan. APA PILIHAN YANG SAYA ADA? Saya lakukan secara senyap2, tapi seperti biasa diperhebohkan oleh Jamaluddin Bin Rahman. Tindakan saya di atas perbincangan dengan keluarga yang menyokong selama ini dan mereka tahu semua perkara yang berlaku. Masa ini, cerita mengenai saya di kalangan warga pendidik masih diperbualkan. Bila saya saman, semakin marahlah Jamaluddin kepada saya. Saya tahu dia hendak saya berhenti kerja, tapi saya masih berjuang kerana berani kerana benar.

7 September 2011
Pergi ke sekolah, masa ini Guru Besar baru Hajah Zainab Bt Abu Bakar menggantikan Mohd Shah yang dinaikkan pangkat ke PPDJB. Sewaktu di bilik, dia datang, tak ada salam dan terus cakap suruh saya pergi ke bilik dia. Nampaknya seorang lagi Guru Besar yang bakal mengenakan saya di atas arahan Jamaluddin. Saya pergi ke biliknya, dan dengan serius dia sebut mengenai punch card dan dua tiga perkara. Saya diam saja lah, dah tau lah apa yang berlaku selepas ini.
8 September 2011

Saya berada di bilik GPK Koko bersama seorang lagi guru. Hajah Zainab masuk, seperti biasa tiada salam, tanya saya depan mereka berdua, soalan seperti pukul berapa saya sampai, ada kelas tak, semalam kan dah bagi jadual. Kali ini saya marah kerana ditanya sebegitu rupa, perlu ke depan orang? Saya pergi ke bilik dia dan bertanya, “Puan ada masalah ke dengan saya?” Dia kata, tiada, I baru jumpa you. Tapi perbuatannya lain. Walaupun saya tahu bahawa dia pasti dah dengar cerita saya dan diberi pesanan oleh Jamaluddin Bin Rahman, saya terangkan juga mengenai Petisyen yang menjadi punca dan akibat semua perkara, dan siapa yang menjadi Dalangnya.

Cerita mengenai masuk kelas, jadual Hajah Zainab cuma Pendidikan Seni. Hajah masuk kelas ke hari-hari?

Seterusnya apabila saya tidak hadir, Hajah Zainab menulis ‘Tidak Hadir Tanpa Kenyataan’ di atas punch card, sepanjang garisan yang ada.

13 September 2011
Ke hospital, bercerita kepada Doktor mengenai apa yang berlaku di sekolah. Saya diberi cuti selama seminggu dan yang sedih ubat seharian saya dari satu jenis ditambah kepada dua jenis, campur ubat darah tinggi jadi 3.

07 Oktober 2011
Mendapat berita gembira iaitu saya menang peringkat pertama saman yang membolehkan untuk ke Perbicaraan. Hakim Mahkamah Tinggi iaitu Tuan Vernon memang adil dan telus. Bagaimana BPA Putrajaya boleh mengatakan tiada salah laku? (klik)

Walaupun menang peringkat pertama, Peguam Negara membuat rayuan di Mahkamah Rayuan. Jadi sekarang saya jadi musuh mereka. Nak buat macamana kan, memang dari dulu pun tiada yang nak membantu saya. Yang untung, Jamaluddin Bin A. Rahman, dia punca segala-galanya tapi dibela oleh orang atasan dan dibiarkan kekal di jawatannya. Macam ni ke Kerajaan? Membela orang sebegini dan menaikkan pangkat mereka? Kakitangan kerajaan, jangan takut, jika anda berbuat salah laku apa pun, anda akan dibela, nak best lagi buat hal sampai orang saman dan anda pasti kekal di jawatan anda.

14 November 2011
Lawatan dari 3 orang PPDJB berjumpa Guru Besar. Saya terkejut apabila ternampak Abdul Rahman yang telah dinaikkan pangkat ke PPDJB. Dia guru dari SKTSB 2 dan berada di surau malam Majlis Solat Hajat Ogos 2007 sewaktu guru-guru membuat Petisyen. Dia baru mengajar lebih kurang 5 tahun, dah duduk di PPD. Lagi satu contoh orang sebegini dinaikkan pangkat.

16 November 2011
Mediatasi di Mahkamah Tinggi Johor Bahru. Akhirnya Jamaluddin mengaku di depan Peguam saya, Peguam Persekutuan (yang bela dia) dan Naib Timbalan Pendaftar bahawa wujudnya Petisyen. Jadi dah terbukti bahawa Petisyen tidak disiasat. Ternyata dia telah melakukan pembohongan yang nyata.Orang begini yang dibela Kerajaan?

Sehingga sekarang kes saya di Mahkamah Rayuan. Kita tengoklah nanti Mahkamah Malaysia ini telus atau tidak seperti banyak versi yang kita dengar kan?

Januari 2012
Kes Mahkamah masih berjalan.

Februari 2012
Saya amat terkejut kerana mendapat panggilan telefon dari kawan yang mendengar khabar bahawa saya telah dibuang kerja. Biar Betol! Punyalah ramai orang bermasalah tidak dibuang malahan tindakan tatatertib atau apa pun tidak diambil, saya senang2 kena buang. Tiada surat tunjuk sebab ke apa pun! Apa hal dengan Kementerian Pelajaran Malaysia ini?

02 Mac 2012
Pergi ke SKTTU dan setelah mengambil surat dari Pembantu Tadbir, memang sah saya kena buang. Luluh hati saya, terbayang muka anak-anak saya, bagaimana perasaan mereka bila dapat tahu mengenainya. Belum lagi perasaan emak saya yang selalu mendoakan saya siang dan malam, keluarga yang tidak putus2 meyokong saya. Saya tak dapat bayangkan membuat kerja lain selain mengajar. Tapi saya tahu rezeki bukan di tangan Jamaluddin Bin Rahman tapi Allah yang beri.

Surat Suruhanjaya Perkhidmatan Pelajaran itu mengatakan saya telah diberi surat bertarikh 5 Disember 2011, dan tarikh buang kerja berkuatkuasa mulai 27 Januari 2012. Kes mahkamah sedang berjalan dan takkan SPP ti8dak tahu tiada tindakan boleh diambil pada waktu itu apa lagi buang kerja. Lagi pun saya tidak dapat surat bertarikh 5 Disember 2011 itu. Saya dibuang begitu sahaja, tiada penerangan mengenai pencen atau apa pun.

Sekarang dah heboh mengenai saya kena buang, dapat lagi pahala orang bercakap dan menfitnah saya.

Apa yang pasti, saya akan mengambil tindakan undang-undang untuk mendapatkan hak saya demi membesarkan anak-anak saya seramai 4 orang. Satu di University, satu di Kolej dan dua lagi bersekolah. Tak apalah mereka yang bertanggungjawab iaitu Ketua Jabatan, SPP apa nak takut, pasti akan dibela habis-habisan oleh Peguam Negara nanti. Boleh juga minta Buku tebal mengenai ‘kejahatan’ saya dari Jamaluddin Bin Rahman berserta pembohongan yang dibawa ke Mahkamah Tinggi tempoh hari..kesian..

Adakah Mahkamah akan memihak kepada mereka dalam perkara ini?

Puan Fauzia Khanom Irshad Ali Khan
Mangsa keadaan 'busuk punyer olang' iaitu makhluk yang bernama Jamaluddin Bin Rahman

Experience
• Teaching experience of 22 years, from 1989.
• First Senior Assistant from 2004.
• Acting Headmistress for 1 year 3 months.
* Currently in fifth semester of completing Masters and have good academic record.
* Completed Headmaster professionalism course in 2008.
. * Currently as a volunteer, teaching students at Rumah Barkat, Johor Bahru from
2009.
* A community member of Persatuan Rumah anak-anak yatim, Johor Bahru.
* Experience as a Polling leader ( Ketua Tempat Mengundi ) for four terms.
* Guest speaker for English UPSR excellence programme.
* UPSR Examiner for 7 years and Head Examiner for 3 years.
* Twice awarded Excellent Award Service in 2001 and 2004.
* Instructor for Teaching and Learning Mathematics and Science in English
( ETeMS ).
* Instructor for Year 2 Science Curriculum state level.
* Instructor for Year 3 Science Curriculum state level.
. * Instructor for Level one Science Curriculum state level.
* Facilitator for Science Specification Item for examination in 2005.
* Motivation Instructor in 1995.
* Advisor for Parents and Teachers association in 2005 and 2006.
* Coordinator in 2001 for new school, SK Taman Skudai Baru 2, Johor Bahru.
* Contributed in Selection of extensive and contemporary literature books organized
by the Ministry of Education in 2003.
* Completed Leadership course in 2007.
. * Contributed in the Cluster school management and changes in 2005.
* Completed First Senior Assistant management course in 2008.
* Contributed in the Office management and finance for First Senior Assistant in
2005.

59 comments:

abdul haq said...

lawan tetap lawan..lawan demi keadilan cikgu Fauzia Khanom Irshad Ali Khan..kasi hentam itu busuk punya orang uncle..

Tajul Muluk said...

Teruskan usaha menegakkan kebenaran.
usah gentar pada sesiapa kerana Allah yang berkuasa. Sentiasalah bertawajjuh pada Allah dengan solat2 malam dan banyakkan berdoa kerana doa orang yang dizalimi tiada dihijabkan Allah.
Semoga puan menang dimahkamah dan kedurjanaan dapat dibenteras.

HaruBiru said...

Aku baca sekerat je. Nak percaya yg empunya cerita susah sikit sebab majoriti kata dia ni yg salah.

Lagipun, dari apa yg aku paham, empunya cerita ni mmg suka guna pengaruh politik. Habis semua org politik dia hubungi mintak tolong termasuk lah makciknya. Aku memang tak suka org yg bergantung 'kabel besar'!

Anonymous said...

majoriti x semestinya betul...tiada pilihan menyebabkan beliau guna bantuan politik.. jika anda ditempatnya saya yakin anda juga akan melakukannya...orang yang menganiayai beliau juga berkabel besar gaban..jadi bagaimana nak lawan jika x gunakan apa saja bantuan yang ada.. lagipun bukan beliau minta bantuan kearah yang syirik.. cuba fahamkan..!

Supporter said...

Apakah tindakan kerajaan Malaysia ??? Difahamkan, tidak lama lagi, pilihanraya akan bermula... Boleh menang ke kalau camni??? Teruskan usaha menegakkan keadilan... Sebagai org yg teraniaya, Insyaallah akan dpt bantuan dari Tuhan...

kurthikeke said...

Haru Biru,dah baca sekerat, lebih baik diam saja. Nampak sangat kau ni salah sorang yang tak boleh fikir. Politik mana yang dia guna? jika betol takkan lah dia kena.Lagi satu, jika dia salah, berani dia nak keluar kat sini pasal kepala2 besar ni semua? Gila ke? Tak payah cakap banyaklah Haru Biru.Diam ok..
klau btul nak faham,bace la smpai habis.alaaa..ni msti kroni dorang yg takut dgn jamaludin ni..haishh..susah kalau melayu yang berpikiran layu ni..
btw,saya sokong anonymous n tajul muluk.

Anonymous said...

Suami & Guru yang Stress.

Isteri saya juga mengalami perkara yang hampir sama dan berlaku di negeri yang sama. Beliau diarahkan bertukar ke sekolah lain dalam tempoh 24jam. Tiada makluman awal diberikan oleh pihak sekolah kepada beliau. Jauh sekali untuk beliau diberikan tindakan tatatertib. Surat tidak menyatakan punca pertukaran tersebut. Akhirnya beliau telah diberitahu bahawa pertukaran tersebut disebabkan
lebihan guru disekolah tersebut. Paling mengecewakan perpindahan dan memilihan guru untuk ditukarkan bukannya berdasarkan opsyen guru. Kerana menurut perintah beliau melapor diri kesekolah baru, beliau menjadi stress apabila tiada subjek opsyen yang ditawarkan/diperlukan disekolah tersebut. Ini telah menganiaya beliau. Dan bagaimana untuk beliau berkhidmat untuk pelajar dengan mengajar subjek yang bukan opsyen beliau. Itulah salah satu punca kenapa guru tidak berminat mengajar. Stress dengan tindakan yang tidak profesional oleh pihgak yang dipertanggungjawabkan oleh kerajaan dalam membantu meningkatkan kualiti pelajar.

Guru yang cemerlang dalam pengajaran akan menjadi stress dan akhirnya akan melahirkan pelajar yang tidak cemerlang dengan tindakan BODOH tersebut.

Anonymous said...

pixielott said:
haru biru, jgn cepat menghukum.majoriti yg kata puan fauziah slh tu pun xtau kisah sebenar.just because she is fighting against org berpangkat besar dan berpengaruh, org awam atau guru2 yg lain terus label die sebagai bersalah.kenapa? org besar2 ni angel? malaikat yg x kn buat silap? saya yg baca ni pon dpt rase kesakitan dan penyeksaan puan fauziah ni. tgk rekod akademik n achievements.mustahil dia abai tgggungjwb dan amanah n yet dpt byk anugerah.n lepas jamaludin carik pasal, PHEWWW! hilang semua cerita baik die. ni yg saye x suke psl org2 melayu yg berjawatan beaar ni.slh gune kuasa tu besar dosanya wahai manusia.kalau rse x mampu nk berlaku adil pada org, jgn jadi leaders. duit n kuasa indeed, merosak kn manusia, membuat manusia di kuasai nafsu haiwaniyah.i feel u puan fauziah. may justice be with u.just remember one thing, Allah would always be with you.just dont stop praying to Him.kalau justice doesnt side u this time, akhirat ade.lagi bermakna.ok?

otaklunyai said...

memang ramai...terlalu ramai yg banggang dijamban-tan-jamban-tan pelejaran skrg nih... semua dapat naik pangkat sebab boddoh dan kaki jilat... sebab tu guru2 beso disekolah2 tak betah duduk disekolah asyik nak ke jamban-tan nak jual muka... bodek sana-sini supaya cepat naik pangkat... guru2 yang bertungkus-lumus diugut semau-maunya... bila mesyuarat guru beso kata arahan kementerian... itu saja modal dia... sebab tu jugak sekolah kini macam kandang babi, displin murid2 hanchus... guru2 pun takut sebab kena ugut, bila mesyuarat bukan nak berbincang tapi nak keluarkan arahan kepada guru2 saja.. semua garu Besu yg betul... kepala hotak dia... selagi tak tukar kera-jaan semakin hancur negara kita dek makhluk2 yg boddoh nih...

cili giling said...

TERUSKAN PERJUANGAN ANDA...
MOGA KEJAYAAN DI PIHAK PUAN.

Anonymous said...

Allah di pihak orang yang benar. Rezeki ada di mana-mana. TESL tu banyak 'demand'.

Anonymous said...

kenal beliau & tahu cerita sebenar.. semoga ramai mengambil iktibar dari kejadian beliau..
" berkhidmat untuk negara & saya yg menurut perintah " ungkapan yg kita kene pegang sebagai penjawat awam. kesilapan yg sedikit (hanya berubah tempat bertugas dari jarak 10km ke 15 km) itu bukanlah sesuatu yg kejam... cuma keegoan dalam diri yg jd puncanya.. cuba redha.. mesti xkan jadi perkara sebegini... selamat beramal :)

hatibatu said...

Apa dah jd dgn kementerian ni....dr jb hingga putrajaya...perangainya sama je...langsung tak ada hati perut..manusia yg cemerlang di aniya,dipijak,diperlakukan seperti binatang...negara apa ni...seorang PPD rendah boleh perbodohkan kau org semua....entah apa jembalang dia bela?Tapi jembalang nya diikat di mahkamah tinggi...puan fauziah menang...tapi ade jembalang besar lagi nak ke mahkamah rayuan....apa jenis kerajaan ni....???PRU 13 kau org tgklah....

Anonymous said...

Anonymous yang mengaku kenal beliau! benarkah tahu cerita sebenar? mungkin tahu tapi tidak faham.. atau mungkin kamu salah seorang guru SKTSB2 yang membuat petisyen? bukan kerana jarak ditukarkan...tapi sebab ditukarkan dan cara ditukarkan dengan tanpa sebab..atau tidak menyatakan sebab.. kamu sepatutnya faham jika anda seorang guru..betul berkhidmat untuk negara dan menurut perintah..tapi bagaimana hendak berkhidmat jika dianiaya begitu? betulkah tindakan menurut perintah orang yang salah guna kuasa begini??...fahamkan dulu..memg benar kena redha tapi jika kamu tahu cerita sebenar beliau...tidak cukup sabarkah beliau bertahan bertahun2?

Butterflysouci said...

kau diam harubiru!orang tak ada otak !!

Anonymous said...

yang tidak berat sebelah said...

first of all tahniah kepada guru2 SKTSB2. kerana petisyen anda semua ckgu fauzia telah berjaya di tendang keluar dari sekolah itu. mesti kamu semua rasa hebat kan kerana telah berjaya di dalam misi yang ada tok dalang atau lebih tepat lagi nenek dalang di belakang tabir. sekalung tahniah juga kepada PPD dan JPNJ kerana tidak pernah mahu mendengar rintihan dan tangisan cikgu fauzia.tapi yang paling berjaya dan terhebat ialah jamaluddin yang bila pergi ke sekolah2 akan bercakap besar dengan mengatakan bahawa isteri nya orang siam so kalo nk saman saman lah. dia x takut. kalo setakat dia minta derma satu ringgit seorang dari guru guru yang ada pun dah cukup untuk membayar saman. tetapi dia x tahu bahawa ada guru2 yang berkata kami x rela membayar walaupun satu ringgit untuk jamaluddin. kami semua benar2 berharap kementerian pelajaran khusus nya menteri nya akan bersikap adil dan tidak prejudis di dalam soal ini. jamaluddin terang2 menyalah guna kuasa hingga boleh overuled pengarah JPNJ. dia harus menerima akibat dari tindakan nya yang tidak berperi kemanusian. semuga Allah akan memberi balasan yang setimpal nya kepada mereka2 yang telah mengiaya cikgu ini. bermula dari yang membuat petisyen, nenek dalang, jamaluddin dan mereka2 yang tidak amek peduli tentang suara hati seorang guru yang begitu berdedikasi di dalam tugas nya....

Anonymous said...

ibu tunggal.... saya pernah menghantar 3 orang anak saya ke SKTSB 2. saya seorang ibu tunggal. satu hari ketiga2 orang anak saya sedang menunggu bas awam untuk balik ke rumah. cikgu fauzia adalah satu2 nya guru yang telah berhenti dan bertanya kepada anak2 saya kenapa tidak naik bas sekolah. anak2 saya telah menjawab bahawa kami tidak cukup wang. beliau telah menahan sebuah bas sekolah dan berkata kepada pemandu bas itu untuk mengambil dan menghantar anak2 saya ke sekolah. cikgu fauzia yang akan bayar tambang setiap bulan. saya telah prgi ke sekolah untuk mengucapkan terima kasih.beberapa bulan kemudian saya dapat tahu cikgu fauzia telah di tukar kan ke sekolah lain. dan bermula lah kembali episod anank2 saya menaiki bas tambang untuk ke sekolah dan pulang ke rumah. ada kah lagi cikgu yang begini di zaman ini? apa pun terima kasih cikgu. jasa mu tetap di kenang. semuga Allah berasa mu...

Anonymous said...

yang tidak berat sebelah said...

first of all tahniah kepada guru2 SKTSB2. kerana petisyen anda semua ckgu fauzia telah berjaya di tendang keluar dari sekolah itu. mesti kamu semua rasa hebat kan kerana telah berjaya di dalam misi yang ada tok dalang atau lebih tepat lagi nenek dalang di belakang tabir. sekalung tahniah juga kepada PPD dan JPNJ kerana tidak pernah mahu mendengar rintihan dan tangisan cikgu fauzia.tapi yang paling berjaya dan terhebat ialah jamaluddin yang bila pergi ke sekolah2 akan bercakap besar dengan mengatakan bahawa isteri nya orang siam so kalo nk saman saman lah. dia x takut. kalo setakat dia minta derma satu ringgit seorang dari guru guru yang ada pun dah cukup untuk membayar saman. tetapi dia x tahu bahawa ada guru2 yang berkata kami x rela membayar walaupun satu ringgit untuk jamaluddin. kami semua benar2 berharap kementerian pelajaran khusus nya menteri nya akan bersikap adil dan tidak prejudis di dalam soal ini. jamaluddin terang2 menyalah guna kuasa hingga boleh overuled pengarah JPNJ. dia harus menerima akibat dari tindakan nya yang tidak berperi kemanusian. semuga Allah akan memberi balasan yang setimpal nya kepada mereka2 yang telah mengiaya cikgu ini. bermula dari yang membuat petisyen, nenek dalang, jamaluddin dan mereka2 yang tidak amek peduli tentang suara hati seorang guru yang begitu berdedikasi di dalam tugas nya....

Anonymous said...

untuk pengetahuan HaruBiru yang saya pasti otak nya bercelaru...makcik yang di maksud kan itu bukan orang politik. bukan siapa2 pun. tetapi dia adalah kawan jamaluddin semasa sekolah dahulu. dia berjumpa jamaluddin supaya dapat meleraikan satu kekusutan. harap HaruBiru dapat menggunakan nama sebenar supaya dapat di naik kan pangkat oleh jamaluddin.dia lebih berkuasa dari pengarah. percaya lah...

Anonymous said...

si pari pari......
untuk pengetahuan HaruBiru yang saya pasti otak nya bercelaru...makcik yang di maksud kan itu bukan orang politik. bukan siapa2 pun. tetapi dia adalah kawan jamaluddin semasa sekolah dahulu. dia berjumpa jamaluddin supaya dapat meleraikan satu kekusutan. harap HaruBiru dapat menggunakan nama sebenar supaya dapat di naik kan pangkat oleh jamaluddin.dia lebih berkuasa dari pengarah. percaya lah...

kurthikeke said...

anonymous yg kenal si cikgu ni,btul ke 10 ke 15 km je? ade google map sbagai bukti x? cube tunjuk kami..klau awak yg kene cmne lak anonymous? ini la melayu yg kene ngn jamaluddin agaknye ni..ksian die..gi la beramal sane tuh..buat lebih2 sket ye..

Anonymous said...

harubiru, engkau ni bodoh, memang contoh terbaik yang engkau dulu dapat cikgu bodoh.Engkau baca tak abis, dengar cakap orang pulak tu. Engkau ni mesti dah minum air kaki jamaluddin.

Anonymous said...

Jamaludin tu mmg terok..dia ni mmg suka menunjukkan kekuasaannya tu..org ppdjb yg paling digeruni oleh semua cikgu2 sekolah di jb ni adalah jamaludin..kerana dia ni mmg akan sewenang2 nya menggunakan kuasa nya..mcm haram jamaludin ni..sekolah aku penah kena hentam dgn dia terok2..padahal ianya bukanlah kesalahan pihak sekolah..ianya lebih kepada masalah teknikal tut tut...tp dia tetap hentam sekolah..

Anonymous said...

Suami kpd Guru yg Teraniaya..

Haru-Biru, ko nih mmg jnis mnusia yg tul2 BANGANG & BENGONG ke hah??? Dahla bca sekerat je, pastu main kut sedap punggung taik ko je nk tuduh org gna KABEL BESAR.. chitttt.. poooodahhh!!! Akai ada ka hah??? Lainkali, bca smpai habis la BANGANG.. FYI, aku dh stat bca dr kul 2am smalam smpai ke lpas semayang Subuh pg td, bru lah aku berani nk komen..

Kpd Pn.Fauzia, truskan usaha anda.. smoga Allah SWT b'sama org2 yg benar.. kuatkan semangat + yakinlah dgn rahmat Allah.. insya Allah, doa org2 yg t'aniaya akan dimakbulkan Allah!!!

FYI, wife sy pn sdg m'alami masalah yg hmpir sama jg.. dh 7thun b'tgas d bumi Johor nih, sdgkan sy+ank2 (4org smuanye) keje + tggal d Klate.. sume housmatenye dh dpt pindah @ tukar blk ke ngri msing2, tp wife sy ttap ditahan oleh PPDPG & JPNJ, smpaikan wife sy 2 stress sgt2 + m'alami k'guguran ank kmi yg ke5 1hb Ramadhan yg lps, slpas 2 doktor psikiatri dr HUSM bg MC pjg (yg disambung2) drpd blan 8 2011 smpailah 11/04/2012..

Wife sy dh thp kronik coz ye dh jd trauma & fobia (smpaikan wife sy dh t'niat utk m'bunuh diri lantaran t'lalu stress x dpt blk b'tugas di bumi sdri + tinggal b'sama2 suami+ank2 kmi smula di Kelate) utk kmbali b'tugas di bumi Johor nih..

Tp yg BENGONG+BANGANGNYE ialah GB sek ye yg bru dtg awl thun 2012 bru ni 2 tlah m'hantar surat arahan kpd Pengarah HUSM m'p'soalkan MC b'pjgan yg diberi kpd wife sy 2.. pastu siap bg pandangan GENIUSnye (macamlah GB 2 study Medic @ Psychology msa U dlu2!!!)..MC b'pjgan hnya LAYAK diberi kpd sakit kronik yg ZAHIR shj: spt BARAH @ TIBI @ SAKIT JANTUNG dsb..

So, dgn BANGANGNYE ye tlh m'arahkan supaya:

1)HUSM x lg m'ngeluarkan MC kpd wife sy..

2)HUSM m'ngeluarkan 1 Medical Report yg t'p'inci ttg kondisi wife sy, coz konon2nye Medical Report yg sy dh berikan sblum ni 2 msih x complete2..BANGANG + BENGONGNYE GB nih!!!

3)HUSM m'hentikan rawatan utk wife sy, & m'maksa wife sy utk dtg jugak b'tugas sambil m'nyambung rawatan psikiatri di Hosp. Permai, JB..nih lg la BANGANG + BENGONG!!!

Dhla GB via kerani cabuk sek yg x reti adab bahasa 2 ugut nk sekat gj klu x dpt keje blk, pastu suruh gi amik sain+cop Pengarah HUSM kt ats MC original yg dh trg2 de sain Doktor Pakar + no lesen medic beliau + letterhead HUSM + add pnuh&no fon HUSM kt ats MC t'sbut..
sy ckp, tryla sekat gj wife sy klu rsa2 nk jmpa kt court, ye cbr sy blk utk bwk isu nih ke court klu berani, sy kta try la klu tul2 nk kna saman, coz sy thu kmi b'ada di pihak yg benar, lgpun kmi telahpun m'ikut sgala prosedur utk m'mohon cuti sakit, siap dgn sume dokumen yg diperlukan oleh jamban-tan..

GB bru plk tuduh kmi BAYAR @ RASUAH kt Doktor Pakar 2 utk trus bg MC, mmg keje gile la nk wat camtu, HUSM kan hosp. krjaan bukannye hosp. swasta..

GB yg lma plk siap tuduh wife sy curi duit tbung PIBG&bilik guru lum blk kg utk b'cuti pjg nih.. siap ugut nk repot polis lg 2.. pdhal wife sy dh awl2 lg tulis kt luar smpul duit 2, total=RM1,635..
tp b'mati2an GB lma 2 ckp de RM335 je dlm smpul 2, yg KELAKAR + LAWAK GILERnye ialah a/bila sy sruh ye gi repot trus je polis psl duit hlg 2, kmi x tkut sma 1x, coz sy ckap kt ye polis M'sia skang nih dh bijak + mahir dlm m'ngesan ksan2 capjari org2 yg m'curi duit dlm smpul yg t'simpan rapi di dlm petibesi sek 2, x smpai 5min lps 2 GB trus call smla + ckap ini sume cma slh-fhm, duit RM1,300 yg hlg td 2 pn dh dijumpai smula..BENGONG + BANGANG jgk la GB2 kt JB nih, ek??? Main tuduh2 kut sedap mulut ye je, ek???

Sy sdg b'kira2 utk m'bawa isu nih ke court s'kiranye wife ditahan gj tnpa sbb yg munasabah @ dibuang keje tnpa sbb yg munasabah @ dianiayai dgn bntuk2 yg lain plk..insya Allah! Cma m'nunggu msa & ketika yg ssuai je..

So, sma2lah pikir masihkah de k'adilan + k'telusan di bumi M'sia skang nih..

Anonymous said...

Malayneum said

Berkhidmat utk negara,saya yg menurut perintah..haih la anonymous,10-15km x jauh?mmg la x..tp cara yg di buat terhadap beliau yg rasa macam sampah..lepas 2 hari saya baca,saya fhm..beliau jd mangsa bangsa yg kita bangga kan..bukan semua benda ada prosedur ke?knapa bila berkenaan dgn org atasan,wpun xda la tggi sgt pun abg jamaluddin tu,mesti boleh buat sesuka hati..siapa dia ni?kerabat sultan mana?ke dia pendekar,cucu cicit hang jebat?xpa la,firaun yg sgt hebat pun,kecundang jugak..inikan pulak malaun..xpa,be strong puan fauzia..best of luck..may the Creator be with u..

Anonymous said...

Saya juga kenal dgn Jamaludin ni. Pada saya dia ni tak layak langsung berada dia tas memimpin guru2. sebab:

1) Kalau dia bagi ceramah personaliti guru2 mesti dia cerita dia rajin pegi skolah dulu sbb cikgu dia sexy pakai skirt pendek. memangla dia tak suruh kami ckgu2 ni berpakaian begitu, tapi jelaslah yang type perempuan mcmana dia suka. and, dia suka suruh ckgu pakai wangi2 sampai boleh diabu dari jauh. haram tu! Juga selalu berbangga dengan isterinya wanita siam yang selalu buat rawatan spa dekat rumah, semua hal dia cerita. dan diulang berkali2.

2) dia suka cakap, sekali awak buat saya, 10 kali saya balas. teruk sangat. suka ugut orang. sampai siapa2 yang jadi kroni dia, dapat kelebihan melampau2. hingga guru besar pun akan terpaksa ikut je dengan kroni dia tu.

3) guru di sekolah kawan saya senang2 boleh naik pangkat dari guru biasa kepada GPK, tanpa dipindahkan ke sekolah lain. ini kerana guru tersebut adalah kroni si Jamaludin. Mungkin guru tersebut tidak mahu, tapi dikhabarkan jamaludin memaksanya. dan GPK sedia ada terpaksa dipindahkan ke sekolah lain. guru tersebut pun dikhabarkan tidak mempunyai akhlak yang baik dan sering berkata kasar. walaupun banyak ibu bapa buat laporan, dia masih dijaga oleh Jamaludin.

Saya tidak bermaksud untuk memburuk-burukkan si Jamaluddin. Pada saya, sifat 'membuatkan diri ditakuti orang ramai' bukanlah sifat yang mulia.

Kepada puan Fauzia, walaupun saya tak kenal cikgu, tapi saya tahu gerak kerja cikgu bagaimana. orang memang tidak suka dengan mereka yang bersifat terlalu telus. Mungkin ketelusan kerja cikgu itu tidak disenangi kerana cara cikgu melayani orang bawahan cikgu adalah kurang berhemah. Atau mungkin, guru0-guru di sekolah cikgu terlalu berkroni hingga mudah dikuasai oleh pihak-pihak tertentu.

Buat semua guru-guru Malaysia, terutamanya guru lelaki, nega sangat kekurangan pendidik lelaki berbanding wanita. Jadi, negara memerlukan guru lelaki yang boleh menjadi role model, terutamanay dari segi akhlak supaya dapat membantu anak-anak murid kita ke arah peribadi yang baik. kita tak mahu hasilkan mereka yang bijak tetapi runtuh akhlaknya.

Buat guru-guru perempuan pula, kurangkan bergosip dan hidup 'berklik'. Cikgu lelaki rimas dengan guru-guru perempuan yang tak habis2 bergosip.

kepada guru yang sanggup berjaga sampai ke pagi demi mengisi markah dan menyiapkan kerja-kerja pengkeranian, buat guru yang diam2 menaja anak murid yang miskin terutamanya dalam soal makanan dan buku, kepada guru yang datang melawat rumah anak muridnya walau seburuk kandang kambingpun, buat guru yang rela dimarahi ibu bapa bila anak muridnya tercedera walaupun atas kenakalan anak murid itu sendiri, SYABAS cikgu! Cikgulah harapan bangsa!!

Ayuh, tingkatkan profesionalisma kita. Jangan biar profesion kita dicemuh masyarakat.

Anonymous said...

Uncle harap beri keizinan utk sy nk mencarut lepad membaca keluhan panjang lebar gila babeng ni dr cikgu pauzia.
Jamaludin kau mmg manusia pukimak, harapan aku kau dan keluarga kau patut mati celah longkang taik indah water. Ham ka chan lu jamaludin. Kepada semua pukimak2 kakijilat bulu buntut si jamaludin ni harap korang pun ikut mati mcm dia jugak... si haru biru kau pun manusia pukimak jugak baca tk abis brani komen... but not you uncle, you're cool!!

Butterflysouci said...

yang konon2 (anonymous) kenal cikgu fauzia nih..lagi satu orang tak ada otak,kau sama lah dgn harubiru nih..kau xpayah konon2 nak kenal SGT la kan.kau cakap senang,kau cakap dekat,bodoh ke ape?! bukan pasal jarak je kan sengal? aku harap kau kena lagi teruk la daripada cikgu fauzia ni sebab mulut macam sial sgt.kau tu pergi beramal banyak2 bg kepale otak ko tu fikir sebelum cakap ok? :)

Butterflysouci said...

harubiru ni mesti orang jambanludin nihh..kau baru baca sikit nak mulut macam &*&*^ pulak! kau tak tahu cerita sebenarnya kau diam! kau bagus la buat fitna,entah kau tahu ke tak hukum orang yang buat fitna dan mulut sampah macam kau nih..haishhh..pathetic.

MariahCarey said...

kementerian pelajaran ni bodoh gila,tindakan makahmah sedang berjalan,macam mana dia boleh buang cikgu ni?Undang2 mana dia pakai?Besar betul kuasa kerajaan ni ye?Zalim sungguh mengalahkan firaun!

MariahCarey said...

harubiru taik kau! kau cakap majoriti cakap cikgu fauzia yang salah?! siapa yang cakap ?mesti lah kroni2 jamaludin kan?kau ni siapa eh? kuli dia eh? ke kau da minom air kakang jamaludin? :) bulu kau dia guna orang politik,kau baik diam je tak tau apa2 ok! lunatic !

MariahCarey said...

anonymous yang mengaku kenal cikgu ni..kau dah kenapa dah?konon2 kenal la ea?kau siapa?kuli jamaludin ke?kesilapan yg sdkit kau cakap?kau kata kau tahu cerita yang sebenar??kepala hotak kau kesilapan yg sedikit,ni mesti kau dengar cerita dpd setan2 tu,wei kau baca ke tak?.orang macam kau ni patut tak payah ada mulut tak payah ada tgn so tak ada la banyak dosa sgt,dah tuhan bg semua lengkap duk buat dosa pulak.jgn buat aku muntah nak suruh orang beramal KAU tu pergi beramal sampai mampus!

Penarek Becha said...

HaruBiru, hang ni mmg anjing Jamaluddin.. Dah la pemalas, baca pun separuh pastu komen macam dah khatam keseluruhan cerita.. Aku rasa orang macam hang ni layak berhenti kerja dan mengasuh anak saja.. BODOH piang (maksimum) serta akai takdak orang Kedah kata.. Otak besaq butang baju.. Nampak sangat hang dengki dengan pencapaian Cikgu Fauzia ni.. Tu la, dulu mak ayah suruh belajaq rajin-rajin, hang asyik dok garu bontot pastu cium sendiri.. Sebab tu ilmu tak masuk dalam kepala.. Bertaubat la HaruBiru.. Buat malu ja jadi orang Melayu.. Spesis Melayu bunuh Melayu!

Buat Cikgu Fauzia, teruskan usaha murni ni agar menjadi satu pengajaran, iktibar dan menjadi rujukan kepada semua rakyat Malaysia bagaimana cara untuk mempertahankan diri secara saluran undang-undang apabila dianiaya dan pada masa yang sama tiada siapa pun yang menghulurkan bantuan.

Doa saya kepada Cikgu Fauzia, Allah sentiasa bersama Cikgu. Moga Cikgu menang dalam kes saman ni. Berjuanglah! You don't even lose a single penny!

Anonymous said...

sedih juga baca kisah ni. tp asalnya (yg saya faham) hanya kerana pertukaran. kita penjawat awam firstly mesti boleh ikut arahan. Kalau x ikut araha makna kita mendedahkan diri kepada risiko seperti yg berlaku kpd puan fuazia. Macamana pun, pegawai-pegawai ppd jpn ( yg skrg ni naik, banyak kerana kaki jilat )mesti tolong sama anak buah la. Kekadang nak jadi penyelia sekolah rendah sanggup melobi dan mencium kaki org yang berkenaan. Masa dok sekolah malas. Tapi logik juga kalau rajim mengajar tak kan nak minta dok kat jabatan. SAYA INGAT KITA MESTI TUKAR LA. ABU

Ex sktsb 2 said...

ketua petisyen adalah guru besar iaitu hajah Rokiah bt Jamil. sewaktu solat hajat dia di surau dn menyuruh guru2 membuat petisyen dan siap edit setiap helai kertas yg ditulis. pn.Fauzia seorang GPK 1 yg baik tp sebab arahan guru besar,guru2 ktakutan dn tiada pilihan selain mengikut. Hajah dinasihatkan segera bertaubat dn pergi haji sekali lagi.

pencen JPNJ said...

saya nak bgtahu sedikit tentang dia ni,Jamaluddin ni,sewaktu bertugas di bahagian buku teks di JPNJ pernah dibuang oleh pengarah waktu itu Jailani bin Rusli 24 jam,kerana sikap bongkaknya.macam mana PPDJB boleh mmberi dia jawatan dan kuasa yg sgt tinggi dgn kebenaran JPJN? tgk apa dah jadi sekarang ni..

Anonymous said...

Masyaallah...
i'm very2 shocked!

to pn fauzia, go on & fight for ur rights. justice will prevail. my dua' goes for u...

some ppd & jpn people, they sometimes think they can play god! the sad thing is, most of the gb's are too scared of these tahap dewa gaban ppd & jpn people!

few years back, majority teachers in x ppd were given below 85% for thr yearly evaluation because d officer thought dat he followed d right procedure! he said only those really outstanding ones who reached out till international level should get 90% above!! but imagine someone who sat idly at school teaching only 15-16 form6 students was given more than 90% just because they knew each other while someone like master trainers, examiners for umpteenth years, part-time lecturers, actively involved in motivating d students & training d teachers till national level were given below 85%!!?? fair enough?

imagine how many teachers suffered badly bcoz they cudnt apply for promotion d next 3 years because of d low achievement for yearly evaluation!! 3 years bcoz d print will display 3 years' result . so if they were given low grade in 2008, they'll have to wait till 2011 to apply, then only dat lowest grade would not be there anymore!!

latest case heard, someone has been promoted as a principal of a sec sch without having to become a senior teacher, senior assistant of any kind, just because he's been working in ppd/jpn for a couple of years & close to some political figures!! dumb dumb sly cunning!!!!

i'm not against the government because sometimes the issue doesnt reach pm, dpm, ministers when being cut off midway but this so-called high rank govn officers should at least do as they preach. when they go to schools, they ask the teachers to work sincerely for the sake of the state edu dept & so on, but they nvr give a damn abt d teachers' welfare...

i'm not saying all the officers are bad. i'm also not saying that the teachers are all angels... just hope that there should be some priorities to care for the teachers' welfare... especially for the unsung heroes who go all out for the sake of their students, colleagues, ppd, jpn & the nation.

dpm as minister of edu should look closer into d teachers' welfare esp in terms of emotional support to mistreated teachers like pn fauzia...Insyaallah, if teachers r comfortable, teaching & learning will be eminent, in d end...

Anonymous said...

Kepada Jamaludin dan keroni keroninya....
Baru kau rasa....jangan anggap cikgu ini macam kuli awak...buat sesuka hati dan tunjuk KUASA. Haaa baru kau rasa macam mana kau buat orang. Kau memang patut terima hukuman ke atas perbuatan awak tu....tak kisahlah dunia ke...akhirat.
memang patut Puan Fauzia saman awak.
Walaupun saya tak kenal Puan Fauzia tapi saya dapat rasakan apa yang beliau melalui selama ini.Dont give up Puan fauzia....My Doa always for u.

Anonymous said...

saya dah bace keseluruhan cerita. sebagai seroang guru,apa yg saya faham hajah rokiah terlibat dgn petisyen.hukum fitnah lebih dahsyat dari membunuh.saya pasti hajah sgt arif dgn hukum agama.jika betul tak terlibat,sahut cabaran pn.fauzia utk bersumpah dgn al-quran.bersihkan nama hajah,atau hajah takot kene laknat ke?

Anonymous said...

seblm caya ngan citer di atas kita perlu selidik dulu.... dgrnya cikgu ni mmg pandai ckp..mungkin diri sendiri ada kesilapan dgn guru2 lain..tgk cara cakap byk menghina org gred bawahan.. taule awk ambil master tp x perlulah rendahkan gred yg bwh awk... buatle sembahyang hajat klu rasa diri btl2 teraniaya x yahle minta tlog org2 politik...mcm semua org kenal awak...bukan nak kata.. cara cerita mmg berlagak.. rasanya sape yg knl awk di JB pasti tau sape sbnrnya awak ni...x semestinya dah dpt master diri tu yg terbest... berdoalah pada Tuhan agar ng saman tu..itupun klu anda diphk yg bnr...lg satu cb ingat balik..pernah x awak kenakan seseorg..mcm yg pernah awk kena...mungkin doa guru2yg bengang dgn sikap awak menjadi balasan....renung2kanlah jgn rasa diri tu btl sgt...

yg mencabar said...

anonymous-15 april 9.48 pm,

kalau nak selidik sblm prcaya,meh la selidik dpan2..jmpe la tuan pnye badan ke..kalau kata DENGAR je ckgu tu pndai cakap,sy tgk awak pn xkurang hebat ble brkata..sbnarnye jealous ke ble seseorg tu ade master? ape bukti yg die merendahkan dan menghina org gred bwh? ade bukti?? kalau die pernah buat org,dah tentu die xkecoh mcm ni.insyaAllah cikgu fauziah di tmpt yg benar..doa org teraniaya mmg termakbul insyaAllah. saya cabar awak selidik betul2..jgn ikut sedap mulut mengata..mmg betul org melayu sekarang ni,ble ade pangkat,xde pelajaran,kacau org lain..awak pn mcm tu juga la agaknye kan? ntah2 awak pn kaki kipas si jamaluddin ye x? kesian kat melayu yg mcm ni..

kebenaran said...

jika awak kate awak knal ckgu ni,mknenye awk bohong,sy kenal die..anak murid die pn die hormat,sy stuju dgn yg mencabar tu.mmg awk mndengki agaknye dgn ckgu fauziah yg ade master tu..sy nasihatkan awak pergi la blaja,sy yakin awak xde master.yg saya HAIRAN,awk terasa ke dgn artikel yg cikgu ni tulis? melihat dari comment bodoh awak ni,sy yakin awak ni serang melayu,saya pula nasihatkan awak sbg org islam,awak pegilah sembahyang tenangkan diri dan mntak tuhan beri awak kepandaian..mmg awak ni bodoh..awak fitnah yg awak kenal die,maknanya awak mmg gang yg menganiayia die..blaja la agama,agar mengetahui hukum fitnah,dgrla nasihat saya..

Ron/M/IPSI/86-88 said...

To Pn FauziaH Khanom.

Saya kenal awak dan awak kenal saya. Kita berasal dr negeri dan daerah yg sama dan kita belajar di maktab yg sama, juga dlm bidang yg sama. Terus terang saya katakan bahawa saya sgt sedih mendengar berita ini. Nasihat saya adalah tabahkan hati dan tetapkan iman anda dan mintalah kepada NYA. Sesungguhnya antara doa yg dimakbulkan Allah S.W>T. adalah doa orang yg dianiaya. Keduanya, memandangkan perkara ini sudah sampai keperingkat mahkamah, apa kata awak berjumpa dgn wakil rakyat dr Pakatan Rakyat dan juga dptkan nasihat peguam2 yg terkenal seperti Karpal Singh dan yg seankatan dgnnya. Insya'Allah, sekiranya benar anda teraniaya, mereka2 ini pasti akan membantu kamu. Ketiganya; teruskan pembelajaran kamu dan mulalah menulis resume dan hantar ke Kolej2 Swasta, IPTA atau IPTS yg ada. Insya'Allah, dgn ilmu dan pengalaman yg kamu ada, kamu pasti akan diterima dgn baik oleh mereka. Mungkin sudah tiba masanya untuk kamu beralih angin ketempat baru yg lebih baik, aman dan sentosa. Selagi hayat dikandung badan, kehidupan perlu diteruskan. Semoga Allah S.W.T. merahmati, melindungi dan memberkati kamu sekeluarga.

Anonymous said...

GURU...

Saya sudah habis membaca artikel Puan Fauzia. Sangat bersimpati dengan nasib beliau dan juga sangat bersetuju dengan Ron supaya beliau meminta bantuan pihak PKR atau mana-mana parti alternatif. Jangan beri muka lagi kepada Jamaluddin, PPDJB, JPNJ dan KPM. Teruskan kerana Puan sudah cukup bersabar dan sudah puas memohon bantuan dari pihak kerajaan yang memukul canang bahawa mereka bagus dan konon-kononnya 'Rakyat didahulukan'. Yang saya hairan NUTP yang mengaku bahawa sedia membantu Guru-Guru tidak berbuat apa langsung. Buat apa kita membayar RM5 setiap bulan, jadi guru-guru mulai hari ini, dari membazirkan wang memberi NUTP,lebih baik sedekah pada mereka yang memerlukan contohnya anak yatim. Lebih baik NUTP dibubarkan kerana tidak ada fungsi, yang nampak cuma menggunakan duit guru-guru untuk membeli bangunan baru dan besar. Puan Fauzia, jangan lengah dan cepat bertindak kerana mereka yang disebut ini sudah melampaui batas tata susila kemanusiaan.
Saya doakan kemenangan Puan.

Anonymous said...

Pembela

Anonymous di atas ini sensitif betul dengan Gred jawatan. Kenapa ya, memang awak terasa ke? Apa yang saya faham adalah Gred yang disentuh disini adalah Gred Jamaluddin sahaja, tiada orang lain. Itupun kerana Puan Fauzia hendak menerangkan bahawa Jamaluddin tidak layak memegang jawatan tersebut. Dahlah tak layak, kurang ajar pulak tu pada semua guru-guru di Johor Bahru ni, mengalahkan Menteri Pelajaran. Dia ingat semua orang takut dengan dia. JPA pun bodoh gaban, Jamaluddin tak memegang jawatan secara Hairaki, boleh biarkan saja.
Lagi satu Anonymous yang memang nampak sangat sakit jiwa seperti Jamaluddin, siapa yang tak buat salah? Tapi layak ke kita sebagai orang Islam menjatuhkan maruah, mengaib dan memfitnah orang seperti yang Jamaluddin lakukan? Dia lupa ke yang dia tu Islam? Dia dah merosakkan profesion Pendidik. Dia lupa dia menjatuhkan maruah orang Islam juga secara amnya?
BERTAUBATLAH ANONYMOUS @ JAMALUDDIN sebelum kau kena sambar petir. Cukup-cukuplah memfitnah Puan Fauzia. Saya memang tak suka orang yang suka mengaib, menjatuhkan maruah dan memfitnah orang ni. Check Buku agama jika bodoh sangat.
Dan jangan bangga dengan isteri Siam kau tu Anonumous ya. Tak sanggup nak tulis kat sini apa orang label isteri kau tu. Tapi faham2 ajelah tahap IQ dia kerana berkahwin dengan kau setelah isteri pertama kau tinggalkan kau.
Cukup-cukuplah gunakan sihir..Perbuatan ini dikutuk dan dilaknat Allah, Mati nanti Tak cium bau syurga. Masyaallah. TAUBATLAH BRO, sebelum terlambat.

Anonymous said...

Kepada Anonymous,
Baca keputusan Mahkamah kat sini ya. Senang aje, kesian awak, tekan aje kat Hyperlink, nanti dia keluar. Memandangkan awak bodoh, mesti bodoh komputer, minta tolong orang ya. Dan awak mesti jahil English, minta tolong orang alih ke Bahasa Melayu ya. Untuk kejahilan agama pergi jumpa Ustaz. Untuk sakit jiwa, pergi berubat dengan Ustaz atau minum air zam-zam, selawat banyak2 minta ditenangkan jiwa. jangan minum air Ketum pulak. Kesian.
Cikgu ni dah menang, maknanya Jamaluddin Pembohong besar. KPM masih simpan dia lagi, macam dah tak ada orang lain kat Johor Bahru boleh buat kerja, hina betul PPDJB ni.
Oh ya, Anonymous, Jamaluddin masih di PPDJB, dah penat bodek kan, jadi untuk Kenaikan PANGKAT, jumpa dia.

Anonymous said...

Assalamualaikum..
Buat cikgu Fauzia, saya doakan yg terbaik utk cikgu. Semoga Allah taala mewujudkan lebih ramai guru yg prihatin kpd murid2 dan pentingkan ilmu seperti cikgu. Walaupun saya tidak mengenali cikgu, namun membaca catatan dan komen drpd pelawat dlm blog ini dapat menjelaskan serba sedikit tentang diri cikgu. Saya jua seorang guru, segala liku-liku yg cikgu tempuhi amat meruntun naluri ini. Moga cikgu tabah melalui ranjau hidup seterusnya. Hanya doa dr saya mengiringi setiap perjuangan cikgu..

MAB said...

[quote]
Anonymous said...

FYI, wife sy pn sdg m'alami masalah yg hmpir sama jg.. dh 7thun b'tgas d bumi Johor nih, sdgkan sy+ank2 (4org smuanye) keje + tggal d Klate.. sume housmatenye dh dpt pindah @ tukar blk ke ngri msing2, tp wife sy ttap ditahan oleh PPDPG & JPNJ, smpaikan wife sy 2 stress sgt2 + m'alami k'guguran ank kmi yg ke5 1hb Ramadhan yg lps, slpas 2 doktor psikiatri dr HUSM bg MC pjg (yg disambung2) drpd blan 8 2011 smpailah 11/04/2012..


Tp yg BENGONG+BANGANGNYE ialah GB sek ye yg bru dtg awl thun 2012 bru ni 2 tlah m'hantar surat arahan kpd Pengarah HUSM m'p'soalkan MC b'pjgan yg diberi kpd wife sy 2.. pastu siap bg pandangan GENIUSnye (macamlah GB 2 study Medic @ Psychology msa U dlu2!!!)..MC b'pjgan hnya LAYAK diberi kpd sakit kronik yg ZAHIR shj: spt BARAH @ TIBI @ SAKIT JANTUNG dsb..

So, dgn BANGANGNYE ye tlh m'arahkan supaya:

1)HUSM x lg m'ngeluarkan MC kpd wife sy..

2)HUSM m'ngeluarkan 1 Medical Report yg t'p'inci ttg kondisi wife sy, coz konon2nye Medical Report yg sy dh berikan sblum ni 2 msih x complete2..BANGANG + BENGONGNYE GB nih!!!

3)HUSM m'hentikan rawatan utk wife sy, & m'maksa wife sy utk dtg jugak b'tugas sambil m'nyambung rawatan psikiatri di Hosp. Permai, JB..nih lg la BANGANG + BENGONG!!!

Dhla GB via kerani cabuk sek yg x reti adab bahasa 2 ugut nk sekat gj klu x dpt keje blk, pastu suruh gi amik sain+cop Pengarah HUSM kt ats MC original yg dh trg2 de sain Doktor Pakar + no lesen medic beliau + letterhead HUSM + add pnuh&no fon HUSM kt ats MC t'sbut..
sy ckp, tryla sekat gj wife sy klu rsa2 nk jmpa kt court, ye cbr sy blk utk bwk isu nih ke court klu berani, sy kta try la klu tul2 nk kna saman, coz sy thu kmi b'ada di pihak yg benar, lgpun kmi telahpun m'ikut sgala prosedur utk m'mohon cuti sakit, siap dgn sume dokumen yg diperlukan oleh jamban-tan..

GB bru plk tuduh kmi BAYAR @ RASUAH kt Doktor Pakar 2 utk trus bg MC, mmg keje gile la nk wat camtu, HUSM kan hosp. krjaan bukannye hosp. swasta..

GB yg lma plk siap tuduh wife sy curi duit tbung PIBG&bilik guru lum blk kg utk b'cuti pjg nih.. siap ugut nk repot polis lg 2.. pdhal wife sy dh awl2 lg tulis kt luar smpul duit 2, total=RM1,635..
tp b'mati2an GB lma 2 ckp de RM335 je dlm smpul 2, yg KELAKAR + LAWAK GILERnye ialah a/bila sy sruh ye gi repot trus je polis psl duit hlg 2, kmi x tkut sma 1x, coz sy ckap kt ye polis M'sia skang nih dh bijak + mahir dlm m'ngesan ksan2 capjari org2 yg m'curi duit dlm smpul yg t'simpan rapi di dlm petibesi sek 2, x smpai 5min lps 2 GB trus call smla + ckap ini sume cma slh-fhm, duit RM1,300 yg hlg td 2 pn dh dijumpai smula..BENGONG + BANGANG jgk la GB2 kt JB nih, ek??? Main tuduh2 kut sedap mulut ye je, ek???

Sy sdg b'kira2 utk m'bawa isu nih ke court s'kiranye wife ditahan gj tnpa sbb yg munasabah @ dibuang keje tnpa sbb yg munasabah @ dianiayai dgn bntuk2 yg lain plk..insya Allah! Cma m'nunggu msa & ketika yg ssuai je..

March 30, 2012 10:22 AM
[/quote]


salam semua

kepada anonymous di atas,kalau anda terbaca,sila contact saya di : vaniza75@yahoo.com dan tinggalkan no fon anda,nanti sy hubungi anda semula

kes sy sama mcm kes isteri saudara dn sy nak bergabung dgn saudara dn isteri utuk menuntut keadilan

hrp segera email sy no fon saudara , tq

Anakjawa said...

Salam buat tuan tanah, pembaca dan buat Pn Fauzia.

Rasanya ada satu perkara yg masih tak cukup dibuat oleh Pn Fauzia. Dekatkan diri kepada Allah swt. Mungkin Pn Fauzia terlalu ingin kepada tempat dia bertugas yg asal, tapi dia terlupa kepada apa yg Allah swt nak sebenarnya. Mungkin patut kalau Pn Fauzia pergi umrah dan mengadu kepada Allah swt disana(disini pun boleh) sambil menenangkan fikiran. Mungkin Allah swt menjadikan si Jamal pak tongko ni asbab untuk Pn Fauzia menjadi org yg lebih baik. Harapan saya, Pn Fauzia boleh mulakan dgn menutup aurat. Boleh juga pergi menziarahi Ustaz2 atau tuan2 guru, kerana mungkin ada seseorang dah "berikan" sesuatu kepada dia hingga buatkan org lain benci...agaknyala. Banyak2kanlah ingithfar, mungkin semua dugaan tu sebagai kaffarah atas kesilapan2 Pn Fauzia dulu. Xde ruginya kepada org yg sabar walaupun nampaknya mcm dia teraniaya...

Wassallam.

Anonymous said...

Azman... Labuan

Uncle... kalau kita ada team tunggu depan ofis dan rumah memang cantik..

Anti ngan melayu/islam menelan bangsa seagamanya.

burung kakak muda said...

salam.. dengan bangganya sy menyokong penuh tindakan puan fauzia dalam menegakkan kebenaran. dan sy juga mengaku jabatan2 haprak yang beliau sebutkan dia atas mmg sangat haprak dan busuk lebih2 lg individu yang beliau highlight kn tersebut.. sy x mampu nak sebut kerana terlalu jijik dek kerana sy juga salah seorang yang teraniaya akibat dari tindakannya. sy juga berdoa agar 1 hari nanti beliau serta orang2 yg zalim yg busuk hati itu akan kene penyakit kronik atau strok dan sy menunggu masa untuk meludah ke arah mereka yg x berdaya. dgn nama ALLAH yang maha pengampun, SAYA TIDAK AKAN MEMAAFKAN MEREKA2 YANG TELAH BERBUAT ANIAYA TERHADAP INSAN2 SEPERTI SAYA, PN PAUZIA SERTA MEREKA2 YANG TELAH DITINDAS. sys akan sabar menunggu saat itu. sesungguhnya yang baik itu dr ALLAH, yang buru itu dtg dr lubuk hati sy sendiri yang terlalu kecewa kerana niat suci utk berbakti telah diperkotak katikkan. sekian.

Anonymous said...

salam.. harap cikgu bsabar. insyallah.. percayalah ada hamba allah akan bantu cikgu ni drpd dianiaya oleh insan yg x btanggunjawab. saya akan bantu beliau dimana slogan rakyat didahulukan pencapaian d utamakan...cikgu lama..

Anonymous said...

salam 1 Malaysia
kepada cikgu yg teraniaya. jgn risau pihak media dah tahu cerita cikgu..harap cikgu dpt beri kerjasama kpd mereka. harap lepas ini cikgu dapat memakai tudung if cikgu menang dlm kes ini dan bantulah guru2 di malaysia sekiranya mereka teraniaya secara terang2gan. itu harapan saya..
-guru kerajaan

Anonymous said...

Jamaluddin perlu dikenakan tindakan rasuah kerana menyalahguna kuasa...yang terbaru menaikkan pangkat rakan2 baiknya sahaja (kroni2)

Anonymous said...

Cin Cin said...
salam 1 Malaysia, Teacher Fauzia
I dah baca luahan hati U.. dan rasa sgt simpati..
I nak comment sket tentang case saman tu..why U tak saman Jamaluddin secara individu? I rasa, mesti boleh menang...
daripada cerita U, nampak sangat, dia ada perasaan hasad dengki, gila kuasa, mengugut guru2 dan menghentam org bawahannya...punca segalanya adalah dari dia...

Anonymous said...

Selamat sejahtera

kami bersimpati d atas cerita cikgu yang dianiaya oleh seorang pegawai dlm sektor kerajaan.kami dari pakatan rakyat(PR) akan bantu cikgu bagi memperjuangkan hak cikgu sebagai insan teraniaya. Kami kecewa kerana cikgu selaku pegawai kerajaan pihak Barisan Nasional tidak dapat pembelaan terhadap diri cikgu..Hidup!Hidup!Hidup Reformasi

yang benar,
Pakatan Pembangkang

Anonymous said...

Saya dari luar johor.Saya sempati dgn u. Tapi u salah cara saman. Saman bangsat jamaluddin ini secara personal capacity. Bangsat ini berlindungi di belakang ppd Dan pengarah Dan kerajaan. Segala legal fee di bayar kerajaan. Dia tak rasa perit. Lagi pun tak boleh menang lawan kerajaan. Tapi kalau personal insyaAllah. Terang2 bangsat ini menganiaya u. Banyak bukti boleh dapat Dari mangsa blog u. Pas tu u hantar lapuran kepada SPRM. Bangsat ini jelas salah gunakuasa dengan kenaikan pang kat kroni. Suruh SPRM periksa seniority gurubesar baru Dan markah pretasi samada di ubah.
Dari pendidik Melaka

Anonymous said...

slmat sejahtera..
walaupun kami dari bangsa cina dan rata-rata bekerja sendiri,kami agak sedih kerana guru yg selama ini byk bbakti kepada rakyat dan kerajaan dibiarkan sengsara oleh pihak kerajaan dan membiarkan pegawai yang tidak btanggungjawab menggunakan kuasa dan atas nama organisasi kerajaan sesuka hati tanpa membimbing guru tsbt. itu sebab kenapa kaum cina seperti kami tidak suka bekerja dlm sektor kerajaan. sbbnya ada explotasi oleh phk2 ttentu utk kepentingan hati dan nafsu.. walaumcmanapun bangsa kami teruk org cina x sampai hati buat org sampai susah cari makan. kami tetap bantu satu sama lain. kami harap phk kerajaan terutama menteri pelajaran, timb menteri pelajaran dan kementerian pelajaran malaysia tolong sama ini cikgu supaya dapat diadili dengan betul bukan cara ini macam mau kasi orang mati.. baru betul goverment itu punya slogan rakyat ddahulukan pencapaian dutamakan. TOLONGGGG KASI BUKA MATA INI KES, JGN CUBA MAHU SEMBUNYIKAN APA2.

Lim Boon Seng

Anonymous said...

memang betul apa yg dikatakan oleh pihak umum di luar sana. Jamaluddin ni mmg menyalahgunakan kuasa utk menaikkan kroni2nya dengan melanggar beberapa prosedur demi kepentingan peribadinya dan pada masa yang sama menyalahgunakan duit sumbangan utk aktiviti yang tidak ada kaitan dengan pendidikan. kita harap ada pihak buat aduan di SPRM. Tapi kenapa ya pihak JPNJ berdiam diri. Adakah mereka ini nak tutup malu atau ????? Agaknya dah ada guru yang mati baru nak bertindak.. Kepada guru2 di luar sana yg menjadi mangsa "Insan Yg Berkuasa Ini" bangkitlah bantu guru ini untuk sama2 memperjuangkan hak guru. Jangan TAKUT kerana Allah yg memelihara kita semua.
Kita orang melayu jgn memperjudikan nasib kita pada org2 mcm ni. Ayuhhhh bangkitlah saudaraku d luar sana. Ini bukan zaman Firaun yg mengaku ianya tuhan dan hebat segala-galanya.

Bangunlahhhhhh org2 di KPM dan JPNJ. bukalah mata anda semua....