Saturday, August 22, 2009

Resepi Ayam Masak Lemak Cili Api

Resepi Ayam Masak Lemak Cili Api


Bahan-Bahan
Cili padi,
2 ulas bawang putih,
1 ulas bawang besar,
Satu batang serai,
3 ulas kunyit
Sedikit halia
(kesemua rencah ini dikisar sehingga halus),
Santan kelapa,
Garam,
Perasa (ajinomoto),
daun kunyit,
4 ketul ayam
Sebiji kentang dibelah empat.


Tuang sedikit minyak kedalam periuk

Panaskan minyak sehingga mendidih

Letakkan rencah yang telah dikisar

Gaul bahan tersebut sehingga rata

Letak daun kunyit dan gaul sehingga rata

Perlahankan api

Tuangkan segelas air, (tambah air lagi sekiranya perlu

Masukkan ayam


Masukkan kentang

Masukkan santan kelapa

Masukkan garam & perasa

Biarkan sekitar 10 minit sehingga ayam empuk

Resepi Asam Pedas Ayam
Resepi Kari Ayam
Resepi Sup Ayam
Resepi Sup Kaki Ayam
Resepi Ayam Masak Lemak Cili Api
Resepi Asam Pedas Ikan Tenggiri
Resepi Sardin
Resepi Sayur Bayam masak Air
Resepi Bendi Masak Udang
Resepi Sambal Udang
Resepi Sambal Udang Pedas
Resepi Sambal Ketam
Resepi Ketam Masak Lemak Cili Api
Resepi Perut Masak Lemak Cili Api
Resepi Bubur
Resepi Karipap Daging
Resepi Sambal Sotong
Resepi Lala Goreng
Resepi Nasi Goreng
Resepi Mee Goreng
Resepi Kambing Masak Kicap
Resepi Kambing Panggang

No comments:

Post a Comment

Salam!
Bermula 10-8-2011 semua komen akan ditapis.

1- Anonymous tak akan dilayan. Sila tinggalkan nama (nama samaran pun dah kira ok supaya senang nak sebut sekiranya ada perbincangan).

2- Tolong beri komen yang berkaitan dengan artikel di atas sahaja.

3- Komen merapu, Hit and Run akan diPADAM. Minta Maaf.