Sunday, January 31, 2010

Resepi Lala Goreng

Resepi Lala Goreng


Bahan-bahan

1 biji bawang besar, 5 biji bawang putih, 10 batang cili merah (ketiga bahan ini dikisar dengan halus), 1 kilo lala, 3 sebatang serai, 20 biji bawang putih (dicincang halus) sedikit garam, perasa (ajinomoto), minyak masak, 5 sudu sos tiram, 2 sudu kicap pekat, 5 titik minyak bijan.

Cara-cara

Basuh lala hingga bersih
Tos hingga kering
Panaskan minyak
Letak bawang putih yang telah dicincang tadi.

Letak bahan yang telah dikisar
Letakkan garam
Letakkan perasa
Masukkan kicap pekat

Masukkan minyak bijan
Masukkan sos tiram
Masukkan lala dan gaul sehingga sebati.

Resepi Asam Pedas Ayam
Resepi Kari Ayam
Resepi Sup Ayam
Resepi Sup Kaki Ayam
Resepi Ayam Masak Lemak Cili Api
Resepi Asam Pedas Ikan Tenggiri
Resepi Sardin
Resepi Sayur Bayam masak Air
Resepi Bendi Masak Udang
Resepi Sambal Udang
Resepi Sambal Udang Pedas
Resepi Sambal Ketam
Resepi Ketam Masak Lemak Cili Api
Resepi Perut Masak Lemak Cili Api
Resepi Bubur
Resepi Karipap Daging
Resepi Sambal Sotong
Resepi Lala Goreng
Resepi Nasi Goreng
Resepi Mee Goreng
Resepi Kambing Masak Kicap
Resepi Kambing Panggang

Resepi Sup Kaki Ayam

Resepi Sup Kaki Ayam


Bahan-bahan

1 biji bawang besar, 1 biji bawang putih, 1 ulas halia sebesar ibu jari (kisar sehingga halus), 2 biji kentang, 2 biji buah pelaga, 2 biji bunga cengkih, daun sup (dipotong halus), serbuk kurma (digaul dengan air), garam, dan ajinomoto.

Cara-cara


Letakkan sedikit minyak dan biarkan hingga panas. Masukkan buah pelaga dan bunga cengkih
Masukkan bahan-bahan yang telah dikisar
Masukkan rempah kurma yang telah di gaul dengan air

Masukkan air
Masukkan kaki ayam sehingga empuk
Masukkan kentang, garam, ajinomoto secukup rasa. Biarkan sebentar hingga kentang empuk. dan daun sup

Resepi Asam Pedas Ayam
Resepi Kari Ayam
Resepi Sup Ayam
Resepi Sup Kaki Ayam
Resepi Ayam Masak Lemak Cili Api
Resepi Asam Pedas Ikan Tenggiri
Resepi Sardin
Resepi Sayur Bayam masak Air
Resepi Bendi Masak Udang
Resepi Sambal Udang
Resepi Sambal Udang Pedas
Resepi Sambal Ketam
Resepi Ketam Masak Lemak Cili Api
Resepi Perut Masak Lemak Cili Api
Resepi Bubur
Resepi Karipap Daging
Resepi Sambal Sotong
Resepi Lala Goreng
Resepi Nasi Goreng
Resepi Mee Goreng
Resepi Kambing Masak Kicap
Resepi Kambing Panggang

Resepi Sardin

Resepi Sardin


Bahan-Bahan

1 biji bawang besar, 1 biji bawang putih, 6 batang cili kering, (kisar sehingga halus), 8 batang cili api, 1 biji bawang besar, 4 batang cili kering, 1 biji limau nipis, sos cili, sardin cap ayam, garam dan ajinomoto

Cara-cara

Masukkan sedikit minyak dan biarkan hingga mendidih
Goreng sardin yang telah dikeluarkan dari tin
Keluarkan sardin yang telah digoreng dan masukkan pula bahan yang telah dikisar
Masukkan baki sos sardin dalam tin kedalam kuali

Gaul hingga rata
Masukkan garam & perasa secukup rasa
Masukkan bawang besar yang telah dihiris
Masukkan cili yang telah dihiris

Perahkan limau nipis
Masukkan cili kering
Masukkan sos cili dan gaul hingga rata
Masukkan sardin yang telah digoreng. Perlahan api sehingga semuanya telah sebati

Resepi Asam Pedas Ayam
Resepi Kari Ayam
Resepi Sup Ayam
Resepi Sup Kaki Ayam
Resepi Ayam Masak Lemak Cili Api
Resepi Asam Pedas Ikan Tenggiri
Resepi Sardin
Resepi Sayur Bayam masak Air
Resepi Bendi Masak Udang
Resepi Sambal Udang
Resepi Sambal Udang Pedas
Resepi Sambal Ketam
Resepi Ketam Masak Lemak Cili Api
Resepi Perut Masak Lemak Cili Api
Resepi Bubur
Resepi Karipap Daging
Resepi Sambal Sotong
Resepi Lala Goreng
Resepi Nasi Goreng
Resepi Mee Goreng
Resepi Kambing Masak Kicap
Resepi Kambing Panggang

Resepi Ketam Masak Lemak Cili Api

Resepi Ketam Masak Lemak Cili Api


Bahan-bahan

1 biji bawang besar, 2 biji bawang kecil, 2 biji bawang putih, 8 batang cili padi, 1 biji kunyit, halia, serai (kisar sehingga halus), ketam, daun kaduk (dicincang halus), santan, serai, garam dan ajinomoto

Cara-cara

Rebus ketam separuh masak
Masukkan bahan yang telah dikisar
Masukkan daun kaduk yang telah dicincang dengan halus

Apabila ketam sudah masak, keluarkan dan letak ditempat berasingan
Masukkan sedikit air
Masukkan garam & perasa secukup rasa

Masukkan minyak masak dan biarkan sehingga mendidih
Masukkan santan
Masukkan ketam dan gaul sehingga sebati

Resepi Asam Pedas Ayam
Resepi Kari Ayam
Resepi Sup Ayam
Resepi Sup Kaki Ayam
Resepi Ayam Masak Lemak Cili Api
Resepi Asam Pedas Ikan Tenggiri
Resepi Sardin
Resepi Sayur Bayam masak Air
Resepi Bendi Masak Udang
Resepi Sambal Udang
Resepi Sambal Udang Pedas
Resepi Sambal Ketam
Resepi Ketam Masak Lemak Cili Api
Resepi Perut Masak Lemak Cili Api
Resepi Bubur
Resepi Karipap Daging
Resepi Sambal Sotong
Resepi Lala Goreng
Resepi Nasi Goreng
Resepi Mee Goreng
Resepi Kambing Masak Kicap
Resepi Kambing Panggang

Resepi Sambal Sotong

Resepi Sambal Sotong


Bahan-bahan

Sotong, sos tiram, garam, perasa (ajinomoto), minyak masak, & 1 biji bawang besar, 2 ulas bawang putih, cili kering (dikisar sehingga halus)

Cara-cara

Letak sedikit minyak masak kedalam kuali
Letakkan rencah yang telah dikisar
Gaul sehingga rata
Masukkan garam & perasa secukup rasa

Gaul hingga rata
Masukkan sotong
Masukkan sedikit sos tiram
Gaul hingga arata dan biarkan seketika sehingga sotong masak

Resepi Asam Pedas Ayam
Resepi Kari Ayam
Resepi Sup Ayam
Resepi Sup Kaki Ayam
Resepi Ayam Masak Lemak Cili Api
Resepi Asam Pedas Ikan Tenggiri
Resepi Sardin
Resepi Sayur Bayam masak Air
Resepi Bendi Masak Udang
Resepi Sambal Udang
Resepi Sambal Udang Pedas
Resepi Sambal Ketam
Resepi Ketam Masak Lemak Cili Api
Resepi Perut Masak Lemak Cili Api
Resepi Bubur
Resepi Karipap Daging
Resepi Sambal Sotong
Resepi Lala Goreng
Resepi Nasi Goreng
Resepi Mee Goreng
Resepi Kambing Masak Kicap
Resepi Kambing Panggang

Resepi Mee Goreng

Resepi Mee Goreng


Bahan-bahan

Cili kering, 2 ulas bawang putih, 3 ulas bawang besar(kesemua rencah ini dikisar sehingga halus), Cili merah, minyak masak, gula, garam, perasa (ajinomoto), daun kucai, taugeh, telur 3 biji dan perencah (ayam, udang dan sotong).

Cara-cara


Panaskan minyak masak. Tuang rencah yang telah dikisar kedalam kuali.
Letakkan sedikit garam
Letakkan letakkan sedikit gula pasir
Letakkan letakkan sedikit perasa (ajinomoto)

Letak ayam yang telah dipotong kecil.
Masukkan telur
Letakkan udang dan sotong
Masukkan mee

Masukkan daun kucai
Masukkan cili merah
Masukkan taugeh
Gaul sehingga rata sekitar 3 minit.

Resepi Kambing Masak Kicap

Resepi Kambing Masak Kicap


Bahan-bahan

2 Paha Kambing
2 Ulas Halis Sebesar Ibu Jari
Setengah Biji Bawang Besar
Sos Cili
3 Ulas Bawang Putih
1 Kiub Pati Ayam Knorr
3 Batang Bunga Cengkih
2 Biji Buah Pelaga
Serbuk Kurma

Cara-cara

Rebus kambing sampai empuk. Masukkan air kedalam bekas ang berisis serbuk kurma dan gaul hingga rata. Panaskan minyak hingga panas dan masukkan buah pelaga serta bunga cengkih

Masukkan bawang besar, bawang putih dan halia yang telah dikisar dengan halus kedalam kuali. Masukkan rempah kurma yang telah digaul dengan air kedalam kuali. Gaul hingga rata sehingga mendidih. Masukkan kesemua rencah didalam kuali kedalam air rebusan kambing didalam periuk.

Masukkan kicap pekat sehingga bertukar warna (gaul) Masukkan 1 pek kiub ayam, sos cili, garam, perasa secukup rasa dan kemudian masukkan hirisan bawang. Biarkan sebentar sehingga kesemua rencah sebati dengan daging kambing.

Saturday, January 30, 2010

Friday, January 29, 2010

Resepi Kari Ayam

Resepi Kari Ayam


Bahan-bahan

2 ulas bawang putih, 1 ulas bawang besar dan sedikit halia (kesemua bahan ini ditumbuk sehingga halus), santan, garam, perasa (ajinomoto), ayam, daun kari, rempah kari daging (letak sedikit air kedalam rempah kari dan gaul sehingga rata),kayu manis, bunga cengkih, bunga lawang.

Tuang sedikit minyak kedalam periuk
Panaskan minyak sehingga mendidih dan letak rencah yang telah ditumbuk tadi.
Letakkan daun kari, bunga cengkih, bunga lawang, kayu manis
letak rempahkari yang telah digaul dengan air tadi

Gaul hingga rata
letak secawan air
biarkan ia mendidih
letakkan garam & perasa secukup rasa


Masukkan ayam
Masukkan santan kelapa
Masukkan tutp periuk sehingga ayam empuk
Dah siap