Kenali mereka

Wednesday, July 9, 2008

Tokey Hantu Dan Lawyer Hantu di Janda Baik

Tokey Hantu Dan Lawyer Hantu di Janda Baik


Janda baik, pondok pak habib, tempat Team PSI (dulu dikenali sebagai Seekers Malaysia) pimpanan Uncle memerahkan segala urat sendi dari kepala hingga ke kaki untuk menyelesaikan buku 99 Jelmaan Makhluk Halus dengan Antropologi Melayu. Janda baik yang tgerkenal bukan kerana jandanya tapi kerana keindahannya kini diindahkan lagi dengan kajian terperinci tentang makhluk halus dan adat resam melayu. yang sentiasa tidak melepaskan diri dengan doa dan mentera apabila sakit.


Uncle memamparkan hantu sebagai satu subjek seni yang indah, bukan seperti bahan untuk menakutkan anak-anak yang nakal dan untuk memenuhkan poket tokey-tokey filem yang menakutkan para penonton filemnya. Bukan untuk sedap jer orang hari ini kena bayar, untuk takut pun kena bayar. 99 jenis hantu bukan cerita hantu, uncle di sini umpama tokey hantu yang memperkenalkan hantu-hantu tersebut dalam bukunya yang teramat lengkap. Semua hantu itu di kenalkan ibarat pereka fesyen yang mengenakan busana ciptaannya kepada model-modelnya yang cun melecun. Tidak salah untuk dibayangkan oleh para pembaca buku tersebut, uncle sedang berjalan di atas pentas dan diikuti oleh 99 hantu serta diikuti oleh tepukan gemuruh para penonton.



Hantu sering di anggap sebagai objek yang menakutkan nombor wahid negara. Di mana dikatakan ada hantu, orang mesti takut. Bomoh-bomoh jadi laku kerana ada hantu. Kalau takde hantu pun , para bomoh mengatakan ada juga, yang mendengar pun mengangguk kepala tanda setuju dengan bomoh. Padahal bomoh itu sendiri lebih hantu dari hantu. Kesian hantu, siapalah nak membela hantu dari bomoh-bomoh sengal ini. Di sini uncle bertindak untuk membela para hantu ibarat sebagai seorang lawyer yang membela anak guamnya. Uncle cuba memahamkan pada masyarakat bahawa hantu itu tidak membahaya, hantu tidak tipu duit orang sebagaimana sebahagian bomoh. Untung melayu di nusantara kerana ada lawyer macam uncle.




4 tahun uncle dan krew psi membuat kajian untuk menulis buku ini. Tidak sedikit bomoh yang beliau cabar. Beratus ribu RM telah dikeluarkan untuk pergi ketempat-tempat berhantu dan tak pernah sekali pun uncle kena cekik dengan hantu. Kena cekik dengan harga minyak naik adalah bukan kena cekik dengan orang minyak hehhehehe.

Tapi siapa peduli, orang tetap seronok kalau buku cerita hantu itu menakutkan malah mereka sanggup beratur untuk keluarkan duit untuk menjerit menonton cerita hantu.

Maka buku ini uncle tulis buku ini bukan untuk golongan ini, membazir saja mengabiskan masa 4 tahun untuk dibaca oleh golongan ini.

Sewajarnya uncle hanya mencetak hanya 99 naskah dari buku tersebut dan menjualnya dengan harga RM999.99, supaya buku yang amat bernilai ini tidak dsentuh atau dibaca oleh golongan dengan seronok dengan hantu yang menakutkan dan suka ditipu oleh bomoh.

Syed Hassan Al Attas
http://pakbeb-alattas. blogspot. com

Buku "99 Jelmaan Makhluk Halus"
99 Jelmaan Makhluk Halus
Pembeli Pertama Buku Termahal di Malaysia RM1,000!
Tokey hantu dan lawyer hantu di janda baik
BUKU 99 JELMAAN MAKHLUK HALUS DENGAN ANTROPOLOGI MELAYU
Katalog 99 Jelmaan Makhluk Halus
Toyol (Versi Penuh)
Orang Bunian - Versi penuh
Mati Anak - Versi Penuh
Lembaga Hitam - Versi Penuh
Hantu Hala - Versi Penuh
Hantu Air - Versi Penuh
Hantu Amukan - Versi Penuh
Hantu Budak - Versi penuh

2 comments:

MUHAMMAD AZLI SHUKRI said...

Tahniah, satu lagi produk uncle..

fajridil adha said...

berapa hg buku tu uncle?