Kenali mereka

Tuesday, July 3, 2012

Sultan Johor Atau Kerabatnya? (Part 62)

Sultan Johor Atau Kerabatnya? (Part 62)

Johor Military Force (JMF) - Relevan atau Tidak?

Sekadar hiasan


Email yang aku terima dari Kamal Hisham untuk kita kongsi bersama maklumatnya


Peguam Kamal Hisham Jaafar

Johor Military Force (JMF)- Relevan atau Tidak ? 

Kajian Segera Perlu dilaksanakan

Kenapa Negeri Johor perlu ada tentera JMF ? Ini bertindih dengan fungsi Angkatan Tentera Malaysia (ATM). JMF hanyalah di dalam kategori Perkhidmatan Sokongan di dalam Senarai Perkhidmatan Kerajaan, setaraf kategori Pengawal Keselamatan (Security Guard).

Betulkan JMF tidak berfungsi atau berperanan penting semasa Perang Dunia dulu, hinggakan kem nya( Kini Majidee Camp) diambil alih dan diguna oleh British.? Manakah mereka semasa rakyat berjuang?

Adakah mereka hanya jaga keluarga Sultan sahaja?.

Adakah betul tujual asal penubuhan JMF hanya satu kebetulan sahaja bukanlah untuk mewujudkan satu pasukan Tentera Negeri yang menjaga keselamatan rakyat?

Adakah Betul JMF ditubuh hanya untuk menyelamatkan Sultan Johor yang telah disaman di England kerana melakukan pecah janji atau tak jujur pada janji nya kepada seorang wanita ?, Ini berkaitan kes Mighell vs The Sultan of Johor? Adakah benar dari fakta kes itu, sudah pasti Sultan akan kalah kes , jadi dia cuba mengguna taktik berbelit sedikit iaitu mengunakan alasan " raja berkedaulatan atau sovereign " sebagai cara lepaskan diri dari tindakan mahkamah.

Gambar hiasan

Adakah benar JMF ditubuhkan kerana untuk membolehkan alasan " raja berkedaulatan" digunakan di Mahkamah yang mana ia perlu dibuktinya dengan  melengkapkan  ciri ciri sebuah Negeri Berdaulat, antaranya wujudnya sebuah negeri dan raja itu ada sejumlah askar sendiri sera beberapa syarat-syarat lain, Maka tertubuhlah JMF yang penuh bersejarah yang amat dibangga-banggakan walaupun  tujuannya hanya untuk menyelamatkan muka Sultan pada masa itu. Ini lah yang patut dikaji, banyak juga perkara lain perlu disemak semula.

Cadangan bagi membubarkan JMF telah pun dibuat Bacaan pertama di Parlimen semasa krisis Perlembagaan tetapi tiada Bacaan kedua dibuat, persoalannya kenapa polisi Kerajaan Malaysia terhadap JMF ini tidak konsisten. Keputusan yang hendak membubarkan JMF telah dibuat  dan dBacaan Pertama juga di Parlimen telah dibuat .Persoalan dan soalan berikut harus jawap bagi membuktikan bahawa Kerajaan Malaysia sentiasa Kosisten dalam Polisi pentadbiran Negara ini :-.


1) Kenapa benarkan kem baru dibina di tapak berhampiran RTM? Hingga Projek Membina Rumah Anak Yatim (Letter of Intent telah dikeluarkan)di tanah rizab Majlis Agama Islam Johor dibatalkan dan tanahnya diambil untuk kegunaan JMF. Kesian anak anak yatim, kemana mereka nak mengadu?.

Gambar hiasan

2) Benarkah Sultan mohon tambahan jumlah anggotanya hampir 2 kali ganda dari jumlah anggota yang dibenarkan? Hingga Menteri XXXXX diberi hadiah atau cuba dirasuah dengan 2 motosikal berkuasa tinggi? Tetapi Menteri XXXXX bukan mudah dibeli dan sangat professional di dalam menjalankan tugasnya sebagai seorang Menteri.

3) Kenapa Polis Diraja Malaysia memberi atau menyerahkan banyak senjata api yang disimpan (bagi tujuan pelupusan) di Stor Shah Alam diserah kepada JMF? Tidakkan ini satu tindakan yang merbahaya, kerana JMF hanya pasukan sokongan sahaja di dalam senarai Perkhidmatan Kerajaan dan bukannya pasukan tentera.


Gambar hiasan

Betulkah Ketua Polis Johor dihadiahkan Motosikal berkuasa Tinggi bagi membantu melobi bagi pihak JMF mendapatkan senjata senjata dari Polis Malaysia hingga jumlahnya terlalu banyak dan tidak selaras dengan jumlah anggota JMF yang dibenarkan undang-undang.?

4) Kenapa benarkan JMF sering menggunakan kemudahan latihan di kem Komando di Mersing? Siapakah yang membayar kos untuk semua latihan mereka?

5) Bilakah kali terakhir atau pernahkah senjata-senjata JMF dan milik keluarga diraja diaudit? Tidak risaukah mereka boleh merbahayakan Negara jika berlaku krisis Perlembagaan.?

Gambar hiasan

6) Kenapa JMF perlu Unit Khas yang bongkak dikenali sebagai JMF Elite Forces? yang mengiringi anak-anak raja hingga ke Shopping Complex di Kuala Lumpur dan merata tempat yang penuh bersenjata dan bercemin mata hitam. Ini membuatkan rakyat meluat dan meloyakan. Kenapa anak raja yang baru setahun jagung diiring dengan begitu ramai JMF apabila berjalan, hingga jumlahnya melebihi jumlah pengawal yang mengiringi Yang DiPertuan Agong.? Apabila ada majlis-majlis  bersama rakyat JMF Elite Forces berlari-lari macam orang sakit perut dan terjun  sebelum kenderaan mereka berhenti macam cerita movie barat tentang kisah pengiring-pengiring Presiden Amerika.

Gambar hiasan

Mengikut sejarah, reputasi JMF sebagai kaki pukul dan berlebih-lebih dari kerabat memang tidak dapat dinafikan. Sebagai contoh di dalam Kes Konflik Pribadi Sultan Johor dengan saya, JMF digunakan masuk kedalam pejabat saya di Johor Bahru dan merampas fail-fail berkaitan Sultan .  JMF juga diletakkan di hadapan rumah saya, mengekori saya kemana-mana saya bergerak. Lebih menjijikkan ialah JMF mengeliling rumah saya  bagi membuat gempar dan menakutkan saya dan keluarga. Undang-undang apa dan kuasa apa yang JMF gunakan?.


Gambar hiasan

Pernah satu ketika, Almarhum Sultan Iskandar menumpu kepada satu hobi iaitu mengumpul meriam-meriam lama. Tunku Mahkota di dalam usaha mengambil hati bapanya pada masa itu telah membawa 2 trak JMF ke Kuala Lumpur dengan secara notis Ketua Pengarah Muzium untuk pergi ke Muzium Negara Kuala Lumpur dan katanya nak melawat Muzium, tetapi sampai di sana, Tunku Mahkota dan JMF terus pergi ke bahagian stor dan mengambil 23 Meriam lama dan dibawa balik ke Johor, maka terpingga-pinggalah Ketua Pengarah Muzium kerana tidak tahu nak buat macam mana.

Gambar hiasan


JMF juga, telah digunakan bersama Polis Johor untuk merampas Meriam lama dari satu galeri milik seorang lelaki berbangsa Cina di Kota Tinggi yang Galerinya mempamirkan barangan antik termasuk meriam lama, senapang lama dan beberapa barangan antik. Galeri itu telah dikepung dan meriam lama miliknya dirampas. Bila Pemilik galeri itu cuba membantah tindakan tersebut, dia telah diberi amaran oleh Pegawai Persenjataan IPK Johor ASP Suguman agar tutup mulut, jika tidak dia akan buka kes terhadap lelaki tersebut kerana menyimpan senjata api lama tanpa lesen dan menakutkan lelaki tersebut bahawa dia  boleh dikenakantuduhan serta hukuman yang berat.

Nasib baik ada saya ada di Johor Bahru pada keesokkan harinya. Bila mendapat tahu meriam lama tersebut telah diambil secara paksa. Saya  telah cuba menyelesaikannya dengan cara yang terbaik dan telah berjumpa dengan lelaki Cina tersebut berbincang dengan cara baik agar meriam lama yang telah diambil satu hari sebelum itu dibeli dengan harga yang murah dan perjanjian bertulis ditanda tanganni.


Ini kerana saya  tidak mahu Almarhum Sultan Iskandar  mengetahui cara bagaimana meriam yang di hadiahkan kepadanya itu didapati dengan cara paksa pada asalnya  oleh Tunku Mahkota pada masa itu. Cuba bayangkan  apakah akan terjadi jika lelaki  Cina itu membuat "Press Conference di akhba-akhbar Cina?"

JMF juga banyak terlibat di dalam beberapa pergaduhan-pergaduhan di antara kerabat dan orang awam. Kes-kes yang berlaku di Pulau Rawa baru-baru ini boleh dinilai, adakah pengawal Pribadi Sultan akan bertidak kasar kepada pelancong tanpa arahan? Rasanya di tulis salah laku JMF terlalu banyak dan ceritanya sudah benci didengar rakyat Johor.

Kerajaan Persekutuan harus campur tangan segera ditakuti  JMF akan atau menjadi duri dalam daging , jika benar desas desus ada pihak tertentu cuba bawa Johor keluar dari Malaysia ianya akan menghasilkan konfliks sangat besar dan susah untuk dikawal oleh Kerajaan. Kalau neger-negeri lain boleh maju tanpa JMF, kenapa nak kekalkan JMF? Tepuk dada tanya Iman.

Komen aku
Bila datang kebenaran yang bathil akan gugur...

Part 62 - Johor military (JMF) relevan atau tidak?
Part 63 - Rakyat johor anjing?
Part 64 - 
Part 65 - 
Part 66 - Kesimpulan - Tutup kedai

92 comments:

Anonymous said...

Saya Doakan Uncle Dan Kamal Senantiasa Dalam Lindungan ALLAH S.W.T.-amin.

Anonymous said...

Saya Doakan Uncle Dan Kamal Senantiasa Dalam Lindungan ALLAH S.W.T.-amin.

Anonymous said...

Dah banyak sangat makan mende haram kot diorang tu. Tu yang susah nak nampak kebenaran.

Cer amik masa skit sblom tdo untuk muhasabah.

Kalu banyak sangat orang yang kena aniaya memang tak slamat pasal orang dizalimi ni doa dia makbul.

Lagi satu orang Johor pun kena sedar skit. Jangan taat membabi buta. Apa korang ingat kerabat ni boleh bagi syafaat dalam kubor nnt.

Orang yang menyokong kezaliman ni tempatnya sama je dengan orang yang zalim tu.

Cer pikir skit. Diorang yang dah zalim tu sedap2 je dengan nikmat dunia, korang dapat apa?

Bukan menghasut tapi menasihat sebelum terlambat. Kalu Allah turunkan bala nanti, apa pon x dapat.

Ingat! orang kena zalim doa makbul. Jom doa ramai2 agar Allah akan tegakkan kebenaran dan hancurkan kebathilan.

Pada yang dah berbuat zalim, ingatlah pintu taubat sentiasa terbuka. Jangan nyawa sampai kerongkong baru nak taubat.

Anonymous said...

Adakah rakyat Johor masih buta bila mengetahui perangai Yang Maha Halia mereka!?? Kalau masih setia dan mengampu tak bertempat memang mereka tergolong dalam golongan orang2 yang rugi.

Anonymous said...

Baca tentang Elite Force tu macam nak termuntah aku rasa.

Kalau Johor keluar malaysia aku nak mohon jadi rakyat Kelantan!

cungkil gigi said...

uncle,
napa uncle nak sgt tolong kamal ni? dia ni spesies kedekut..uncle gadai nyawa untuk dia, dia ada bagi pampasan ke untuk keturunan uncle? bengang la sy ngan kamal ni..bukan kamal je la..semua la..

sugusmaran said...

penah dengar cerita sampai meriam kat pintu gerbang kota darul ehsam tu pun nak diambil..betul ke?haha

Anonymous said...

moga sentiasa dilindungi maha Esa

Yang Maha Halwa said...

kalau betul johor nak keluar dari malaysia, dia nak join negara mana? singapura? tentunya kelakar sebab pulau batu putih dah disapu oleh singapura akibat kebodohan pemimpin sekarang nie! kah! kah! kah! singapura mana nak iktiraf kesultanan johor. kah! kah! kah! kesian maha halia! pasang angan-angan mat jenin. kalaulah benar sekalipun, jmf pasti akan dibubarkan dan semua anggota akan dipenjarakan! kah! kah! kah! memang patut pun! kah! kah! kah!

Rakyat Prihatin said...

Adakah JMF ini relevan kewujudannya?

Mohon kerajaan memberikan perhatian serius pada kewajaran wujudnya JMF. Negara sudah ada ATM yg sentiasa bersedia untuk bermatian mempertahankan negara. JMF? mereka hanya dikiblatkan taat setia itu pada Sultan Johor. Saya turut membayangkan jika negara menghadap masalah seperti krisis perlembagaan, tidakkah kita terfikir bahawa JMF ini akan disalahgunakan untuk menentang pusat? Skrg pun mmg telah salah digunakan oleh kerabat kerana mereka dah dilihat macam samseng suruhan yang legal. JMF ini boleh berubah menjadi ancaman kepada negara dalam sekelip mata. Jika kita berasa gusar dgn Al-Maunah yg memiliki senjata dgn cara menyamun, inikan plak JMF yg memperolehinya dgn pengaruh pembesar dan tutup sebelah mata oleh pihak berwajip. kalau nak banding dari segi bilangan, ketangkasan, kelengkapan senjata dan kemahiran keduanya mmg bagai langit dgn bumi.

Anonymous said...

Aku bangga menjadi rakyat Kelantan. Mohon Uncle paparkan lebih banyak tentang sikap WASATHIYYAH sultan Kelantan supaya jadi panduan pada semua. Sultan Kelantan menyeru seluruh rakyat menDAULATkan Allah. @ cucuTokJanggut.

mas parjo said...

"""""""....Anonymous said...
Baca tentang Elite Force tu macam nak termuntah aku rasa.
Kalau Johor keluar malaysia aku nak mohon jadi rakyat Kelantan!
July 3, 2012 9:19 AM......""""""""

kamu bodoh

nizam said...

Kat kampong aku ada org tu nama dia Mariam tapi ada jgk yg pggl Meriam sbb mulut dia bln thn..Meletop.Letop..yg maha halia dewata raya tak nak samun ker....hahaha

Anonymous said...

cungkil gigi~!

ini bukan masalah dapat duit atau pampasan bro.. ini pasal nak membongkar kezaliman..mana pegi akidah?

ibnu marzuki al firdaus said...

DULU: TSN

KINI: JMF

SELAMANYA: ATM

jika ALI ADAMS 1433 HIJRAH benar2 terjadilah :-)

Anonymous said...

JMF hanya utk melindungi Soltan & kaum kerabatnya sahaja buka utk melindungi negeri johor. Hanya org yg berbuat salah dan takut mati saja yg perlukan pengawal yg bnyk seperti mubarak. apabila masanya sampai tumbang dlm keadaan hina juga...

Semerah Cili! said...

semerahcili.blogspot.com

Pembongkaran kerabat2 nie ada baiknya juga bagi membuka skit minda pejuang2 melayu yang bodoh tak tentu hala..sokong manusia macam sultan tak der dosa wei...

yang bear tetap benar meskipun pahit nak tolan..haha..
apa pun selagi kau tak merapu dan melampau aku ok jer sokong lua bro...papai

Anonymous said...

Punyalah banyak bukti didedahkan namun kerajaan ataupun PDRM masih tak kluarkan statement apa2.

Ni kalau kena kat pembangkang ni lama dah kena serbu.

Kami rakyat nakkan tindakan yang adil drpd kerajaan dan pulis.

Jangan pilih bulu. Kalu tidak baik Tun Madey tak yah buat pindaan perlembagaan dulu.

Buang masa je.

Mana slogan RAKYAT DIDAHULUKAN PENCAPAIAN DIUTAMAKAN ?

Ciiitt

Anonymous said...

Johor keluar Malaysia??...bayar dulu hutang kepada Kerajaan Persekutuan sebanyak RM 300 billion...

Kalau buat referendum..aku jamin 99% rakyat Johor tentang idea bodoh Johor keluar Malaysia...

Sebab depa sedar..jika Johor keluar Malaysia..Johor akan ditelan oleh Singapura..sekarang ni pun banyak tanah Johor dah tergadai ke Singapura...

serius..kes ini akan sebabkan satu revolusi seperti krisis perlembagaan 1993 yang mungkin akan menyebabkan institusi kesultanan di Malaysia berkubur...

aku takut Revolusi Perancis dan Revolusi Portugal akan berlaku di Malaysia..masa tu semua akan tinggal sejarah....aduyaiiii

Anonymous said...

badely

salam perjuangan....sgt hebat ttg isu JMF ni...apa2 pon smoga JMF ni dpt dibubarkn dgn segera demi kepentingan negara...

Anonymous said...

Salam,
Kepada semua para pengkomen, jangan menuduh SEMUA rakyat Johor buta hati menyembah Sultan.. Jangan samakan seluruh rakyat Johor dengan penjilat sultan..
Rakyat Johor yang matang banyak berdiam, diam bukan bererti takut.
Tq Uncle!

Johorian

Pemerhati BERSIH 3.0 said...

aku amat BERSETUJU dgn komen US...

"Apabila tiba masanya, Kebenaran akan muncul dan yg bathil akan gugur"...

Bekas Budak Johor said...

Sejarah dah terang2 menyatakan SI dan kerabatnya berasal dari keturunan lanun, jadi tak mustahil la perangai pun macam lanun jugak. Kerja JMF ni pulak kebanyakkannya adalah untuk cover-up kesalahan yang dibuat oleh pihak istana daripada pengetahuan umum dan pihak peguatkuasa tempatan supaya terlepas daripada terkena tindakan undang-undang. Kiranya dah jadi macam KUDA TUNGGANGAN pihak istana la layaknya... kahkahkah...Persoalannya, bila dah dalam kubur nanti boleh sultan ko tolong ke nanti...

Anonymous said...

Uncle, ni dia respond TMJ pasal blog Uncle.

http://www.twitlonger.com/show/i4vd7m

Dia taknak 'react' tu.

Mengapakah Tuanku?

benci sangat sultan johor said...

kerajaan perlu bertindak menghapuskan jmf ni.

mereka lebih bahaya daripada Al,maunnah.

dia dipimpin oleh manusia yg bergelar sultan tetapi memiliki akhlak yg cukup rendah .

merbahaya kepada negara.

menreti kena bertindak sebelum terlambat, jikalau masih berdegil utk kekalkan jmf, perlu dicadangkan johor keluar dari malaysia.
buat negara ko sendiri.

James Iha said...

Salam tuan syed...dalam hal JMF dan kekebalan sultan dan kerabat yg melampau dan meloyakan, aku menyokong tindakan Che Det..

Anonymous said...

JMF memang di gunakan mempertahankan keluarga di raja. Bukan tu saja malah ada aset penting dan simpanan2 dokumen penting milik kesultanan johor yang hanya boleh di lindungi oleh JMF. Reasonnya mudah IKUT SUKA DIA LA SEBAB SULTAN DAH TUBUHKAN JMF LEBIH AWAL LAGI.

zaman dahulu JMF ni terlibat menangkap lanun, perompak dan juga pemberontakan di singapura.

Johor ni kayo... gila sebenarnya wallahualam la pebenda yang JMF nak securekan milik sultan johor tu..

Anonymous said...

Nak gunakan JMF untuk kuar dari Malaysia? Lupakanlah.. ATM boleh kasi licin JMF dalam masa 15 minit jer.. Hahahaha..

Firdaus Zin said...

Anonymous@0831,

Doa orang teraniaya mmg makbul..tp klu org yg teraniaya doakn org yg menganiaya tu cmne beb?tiap kali lps solat jumaat beramai2 secara paksarela mendoakan kerabat sultan johor ni..

Anonymous said...

Makin seram la plak ngan wujudnya JMF ni?Ape fungsi JMF yg sebenarnya?Malangnya semua rakyat Johor x nampak ngan semua ni.Senang dibutakan dengan status dan pangkat (Maaf jika statement ni membuatkan semua rakyat Johor sakit mata utk dibaca.ACTUALLY DH NAMPAK DARI SEGI ZAHIR TAPI BATIN MASIH LAGI RABUN DAN KABUR!)
Cube rakyat Johor sendiri yang siasat bersama2.Pakat semua rakyat Johor pergi ke Istana dan siasat sendiri.KORANG SUME LEH PIKIR ADALAH BODOH SEKIRANYA UNCLE NK MEMBONGKAR SEMUA NI DGN SUKA2!MMG GALI LUBANG KUBUR SENDIRI LA IF APA YANG DIA KATAKAN NI SALAH DAN X ADA KEBENARANNYA!TAPI DIA MASIH LAGI TANGGUNG RISIKO UTK MENEGAKKAN KEBENARAN DAN MENJAHANAMKAN YANG BATHIL!LU PIKIRLAH SENDIRI BEB!

Wan Malaysia said...

betul lah cadangan diorang... kerajaan pusat kena kaji pasal jmf dengan serius...pelik juga kenapa johor perlukan jmf, semacam pusat tak mampu nak pertahankan johor jer

Wan Malaysia said...

komen aku tadi tak merapu pun..kenapa dipadam?

Anonymous said...

Mereka ini sebenarnya takut dgn bayang2 sendiri.



Yang Benar,
Aida
Saya yg sudah hilang respect kepada Kerabat draja Johor

Wan Malaysia said...

testing... ring, ring.. mr posmen

PANGLIMA JMF said...

BERANI KAH MEREKA???
TENTU SEKALI2 TIDAK.
TUNGGU LAH NASIB KAU WAHAI ARAB

bite the Lethal bullets. said...

Kita wajib mengingati bahawa dengan Kudrat dan Iradat Allah SWT kehidupan seseorang itu berpusing umpama roda, kadang2 berada diatas dan kadang2 berada dibawah. What goes up must come down. Orang yg konon memiliki kuasa boleh dicabut kuasanya bila2 masa sja oleh Allah SWT, kemuliaan seseorang boleh dicabut oleh Allah SWT bila2 masa dan dipusingNYA (ditukarNYA) menjadi hina. Firman Allah SWT jelas menerangkan hal tersebut.

Katakanlah (Muhammad), "Wahai Tuhan pemilik kekuasaan, Engkau berikan kekuasaan kapada siapa pun yang Engkau kehendaki, dan Engkau cabut kekuasaan dari siapa pun yang Engkau kehendaki. Engkau muliakan siapa pun Engkau kehendaki, dan Engkau hinakan siapa pun Engkau kehendaki. Ditangan Engkaulah segala kebajikan. Sungguh, Engkau Mahakuasa atas segala sesuatu." (Ali 'Imran : Ayat 26).

Allah SWT adalah sebenar Tuhan dan Raja (Surah An Nas), bererti kalau Allah SWT Murka maka seluruh alam ciptaanNYA pun turut marah. Kalau Allah SWT Membenci seluruh alam ciptaanNYA pun turut benci....So fikir2kan lah. Wasallam.

cartouche said...

bila nak sambung part 63 nie? tak sabar pokcik nak baco nie.. hahaha

nazri azman said...

hari ini seperti semalam saya doakan semoga uncle dan kamal selamat sejahtera dan dipermudahkan untuk beribadah..amin

Anonymous said...

Lu tak bole lah nak pengaruh sebahagian besar rakyat Johor supaya percaya semua cerita lu. Gua tau hari2 lu gosok kepala takok pikirkan cara nak auta cerita maha kencing lu ni. Lu punya kes simple je, tapi lu lari lintang pukang apa hal? Lu kan pakar undang2 sponsored by sapa tu.. alaaah marhum sultan iskandar.. lu kan pengamal undang2, apa lu nak takut sgt kalau lu hak, lu tak penat ke selama setahun ni putar alam hidup tak aman? Gua nak tengok jauh mana lu pegi.. mari kita tengok

^MaX2™ said...

Makin menarik dan panas....
Bukan kontroversI atau provokasI,tetapi mungkinkah ini realitI?

Komen skit....

roym as said...

Bukan takde usaha kerajaan untuk bubarkan JMF ni,dah buat pn pada tahun 1994 di parlimen,ada satu rang undg nama dia Johore Military Forces (Disbandment And Repeal) Bill 1994.
Tapi Tun Salleh Abbas, bekas Ketua Hakim negara masa tu nasihatkan Sultan Johor Sultan Iskandar bahawa Askar Timbalan Setia Negeri Johor wujud lebih dahulu daripada RAMD(askar melayu) dan penubuhan serta pengekalan pasukan JMF adalah sebahagian daripada hak dan keistimewaan Sultan dan rakyat Negeri Johor.Tun Salleh Abbas juga kata Kerajaan Persekutuan tiada hak nak batalkan keistimewaan hak tersebut tanpa persetujuan Sultan Johor. Pandangan ni lak disokong Neil Lawson, Q.C. yang menjadi Penasihat Perundangan kepada Raja-Raja Melayu semasa perbincangan menuntut kemerdekaan. Jadi, rang undang-undang ni tak diambil tindakan dan terkubur cam tu je..camne citenya tu??

^MaX2™ said...

Salamun Skali Lagi....

Ni adalah petikan dari blog yang seorang anony ckapkan tdi....

Let the Dog bark as much as he wants. I know the truth, Johoreans know the truth.. Why should I react to Bullshit! RT @OfficialAdib: @HRHJohor2 salam tuanku , apakah tindakan tuanku terhadap uncle seekers yg telah mencemarkan imej keluarga tuanku ?

http://www.twitlonger.com/show/i4vd7m

Persoalannye ----> betul ke ni blog Tengku Mahkota Johor? Kenapa tak buat press conference secara terbuka dan biar semua rakyat jelata tau semua ni? Setakat dlm TwitLonger je,x semua org tau website apa tuh....

Bkan nk menyebelahi sesiapa,cuma banyak persoalan yang bermain dikepala aku dan aku rasa, bukan aku je yang berfikir macam tu,semua org kot akan berfikir sama jugak macam aku fikir....

^MaX2™ said...

Penambahan ----> Salah satu ayat kotor yang digunakan oleh org yang mendakwa dia ni TMJ.If betullah dia ni TMJ,agak kurang ajar if dia gunakan ayat macam ni....

Don't you think?

Anonymous said...

Senarai keburukan kerabat Lanun

1.kes prebet adam

2.Rogol bini orang

3.Douglas Gomez telah dicederakan di Istana Bukit Serene oleh Sultan Johor pada 30 November 1992.

4.Rogol Bini orang

5.Minum Arak

6.Berjudi

7.Bolot harta Pusaka

Inikah ciri ciri KETUA AGAMA ISLAM JOHOR

HAPUSKAN KERABAT LANUN NI DARI BUMI JOHOR

-Johorian

huzaifah huzaifah said...

Sahabat2..
Berjihad pd yg benar....
Biar Mati Adat JANGAN mati adap.

ionspau said...

membazir amalan S%N..

Anonymous said...

sepatutnya jmf dah lama dibubarkan,membazir duit rakyat saja,dah tu perangai sekor2 mcm mafia.

Anonymous said...

Sebagai rakyat yang taat pada sultannya, aku harap semua ini dusta belaka. Hang Karipap.

Raza said...

Twitter milik DYAM TMJ adalah benar dan sememangnya di-tweets olehnya. Jangan kurang ajar dengan TMJ, walaupun kita dah baca dari Part 1 hingga kini. Tak perlu nak marah kenapa aku tulis macam ni sebab walau apa pun berlaku dan dilakukan, sepatutnya manusia dihormati. Kita ada sultan kita sendiri, jadi kalau anda kurang ajar dengan sultan negeri lain, maka rakyat negeri itu sudah tentu akan marah. Yang salah tetap salah tapi bukan kita yang patut menghukum. JMF masih relevan di selatan tanahair. Itu strategi pertahanan, tak perlu tanya dan pertikaikannya.

ANTI MONARKI said...

Aku rasa nak tapak-tapakkan jer kaki aku ni kat muka Ketua LANUN ni,muka langsung takder NUR,kau MURKA ke,aku lagi takut MURKA Allah dari MURKA kau tu setannnnnnn

Anonymous said...

To Raza.....

JMF tu hanya bermarkas di Johor.if betul utk pertahanan,apa gunanya Jabatan Pertahanan Negara JPN and Angkatan Tentera Malaysia ATM dan seangkatan dgnnya?Maknanya Ketua Pertahanan mmg x de function la ek?Kita sebagai rakyat hanya ingin tau apakah benar apa yang diperkatakan bukan dgn kate2 kesat macam ni.
sorry la if I say this is very rude words,but we already seen in front of our eyes.Isu plat kete WWW1 tu pon x abeh lagi woi!
dapat kt parti pembangkang psl kes ni,x dapek la den nk nolong.

^MaX2™ said...

Letih ar..
Nasib baik gue dok Selangor :P
Raza - Bukan kurang ajar tetapi dari segi penulisan twitter dia kita dah boleh agak macam mana orangnya...
Kalau nak rakyat sayang pada raja, tak perlu nak melenting sampai ayat b******t tu keluar.Kang orang print screen kang sape yang susah?

Apa-apapun, SEMOGA KEBENARAN AKAN TERBIT DAN YANG BATHIL AKAN HANCUR SERTA LENYAP....

Amin....

Anonymous said...

Kerajaan pusat Malaysia pernah dalam tahun 1994 mencadangkan pembubaran pasukan Askar Timbalan Setia berikutan krisis berkaitan isu Kekebalan Raja-Raja Melayu dan satu Rang Undang-Undang di panggil Johore Military Forces (Disbandment And Repeal) Bill 1994 telah digubal untuk dibahaskan di Parlimen.

Tetapi Tun Salleh Abbas, bekas Ketua Hakim negara ketika itu menasihatkan Sultan Johor Sultan Iskandar ibni Almarhum Sultan Ismail di Istana Bukit Serene bahawa Askar Timbalan Setia Negeri Johor diwujudkan jauh lebih dahulu daripada Rejimen Askar Melayu Diraja dan penubuhan serta pengekalan pasukan Askar Timbalan Setia Negeri Johor adalah sebahagian daripada hak dan keistimewaan Sultan dan rakyat Negeri Johor. Dengan demikian, Tun Salleh Abbas berpendapat bahawa Kerajaan Persekutuan Malaysia tidak mempunyai hak untuk membatalkan keistimewaan hak tersebut tanpa persetujuan Sultan Johor. Pandangan Tun Salleh Abbas disokong oleh Neil Lawson, Q.C. yang menjadi Penasihat Perundangan kepada Raja-Raja Melayu semasa perbincangan menuntut kemerdekaan. Sehubungan itu, rang undang-undang ini tidak diambil tindakan dan terkubur begitu sahaja.

Raza said...

Kadangkala kebebasan tak semestinya kita kena tahu dan diberitahu tentang sesuatu hal berkaitan pertahanan. Kalau begitu, tak perlu lah dikatakan pertahanan kalau semua benda orang boleh tahu. Bukan aku menyokong sangat JMF atau DYMM Sultan tapi kalau ditanya kepada ATM atau pasukan bersenjata yang lain2 pun, mereka takkan jawab kerana ini isu pertahanan. Kita tak tahu apa yang ada di seberang tambak tu yang menyebabkan wujudnya JMF. Aku ada follow twitter DYAM TMJ, aku rasa, baginda pernah tulis ayat lebih kurang macam ini : 'Stupid answer for stupid question'. Jadi, faham2 la sendiri. Kalau kita tak tanya soalan melampau dan tweet melampau, baginda takkan nak cakap melampau pula. Jangan kata aku ni menyebelahi TMJ pulak.

JAMILKUCING said...

Salam

Tak payah lah kita berangan nak minta kerajaan ambil tahu.mampos mereka tak akan ambil tahu.kalau betul nak kerajaan buat penilaian semula pasla JMF sorry to said you all need to change goverments.

Ingat apa hubungan keluarga najib dgn sultan pahang dna johor. ingat apa hubungan keluarga onn dan sultan johor. so dont ever dream. sebab mereka memegang proinsip KO JAGA AKU AKU JAGA KO. .

Kepada Tngku Tik kalau uncleseekers tu ANJING habis tengku apa. sebab rupabentuk uncleseekers sama juga seperti tengku. jgn panggil sesama manusia anjing. tengku kata rakyat tahu kebenaran. YUP WE KNOW THE TRUTH .

Leftenan Komander Roy Mustang said...

Kenapa Negeri Johor perlu ada tentera JMF ? Ini bertindih dengan fungsi Angkatan Tentera Malaysia (ATM). JMF hanyalah di dalam kategori Perkhidmatan Sokongan di dalam Senarai Perkhidmatan Kerajaan, setaraf kategori Pengawal Keselamatan (Security Guard).

Betulkan JMF tidak berfungsi atau berperanan penting semasa Perang Dunia dulu, hinggakan kem nya( Kini Majidee Camp) diambil alih dan diguna oleh British.? Manakah mereka semasa rakyat berjuang?

Adakah mereka hanya jaga keluarga Sultan sahaja?.

Maknanya dah ada la satu pasukan tentera semasa perang duania kedua.Kenapa x sesama dgn 2 rejimen askar melayu pertahankan tanah melayu?
eh eh...kesian 2 rejimen askar melayu pertahankan malaya(ketika itu).tolo xdo kot?

Tapi memang JMF patut dibubarkan sebab kerajaan persekutuan dah ada satu angkatan tentera yang hebat.bukan sahaja dikagumi oleh negara negara asean tapi US Japan Perancis.
Lihat Divisyen artileri malaysia..adalah yang terbaik di negara negara asia sebab ape.sebab kita ada ATROSS II buatan Brazil.
Apepun kerajaan harus buat sesuatu untuk mengubah sesuatu atau negara akan mengalami konflik hutang sebab sibuk nak bayar gaji JMF tu.tentera malaysia dah dibayar gaji kan???? muflis malaysia.Nasib baik ada petronas n sime darby kot?

Anonymous said...

Uncle mana slot 63. Rasa syok pulak Baca. any how yang pasti ADA yang gigil...

Aku Peduli Apa @ APA said...

Assalam Uncle.
Minta laluan untuk promo http://aku-tak-peduli.blogspot.com/2012/07/untold-story-skandal-penggubahan-wang.html

Anonymous said...

Dari isu 1 - 62 ni... aku dapat rumuskan sesuatu...

1) US ada tujuan tertentu dlm pembongkaran kisah Sultan Johor ni..
2) Kamal Hisham...sedang menerima 'cash' dr Allah SWT tentang kebatilan yg pernah beliau lakukan..pintu taubat masih terbuka dan Allah akan membantu umatNya yang di aniaya..
3)Sultan dan kerabatnya mmg patut dihukum jika terbukti kesongsangan mereka.
4)JMF...mmg penjilat tegar dan patut dibubarkan saja..Panglima JMF yang bongkak...ingat Allah maha berkuasa jika jika Dia ingin melakukan sesuatu...bertaubatlah...
5)Syabas pada US atas keberanian beliau mengutarakan isu Sultan Johor & kerabat...
6) PELIk???? pihak berwajib sprt PDRM, Federal govt, Peguam Negara langsung xambik port pasal isu ni...kenapa ya????

Leftenan Adnan

PANGLIMA JMF said...

AKU CAKAP JANGAN CABAR SULTAN AKU!!!

P said...

Anonymous said...

6) PELIk???? pihak berwajib sprt PDRM, Federal govt, Peguam Negara langsung xambik port pasal isu ni...kenapa ya????

PASAL INI ADALAH ISU PERIBADI SULTAN PAK ARAB. SO TINDAKAN PUN SECARA PERIBADI JUGA.

SELAMAT MENJADI MENU UTAMA KOLAM BUAYA SULTAN.

JMF AKAN BERTINDAK!!!!

Anonymous said...

diam la kau Panglima JMF....aku Panggggg kau baru tahu...

teaort said...

Umno telah tersilap perkiraan dlm isu Nizar.. mengikut kajian, sokongan terhadap PAS terutama sekali bukan melayu, melayu yang tak berkenan dgn raja dan golongan atas pagar telah bertambah.. mula2 memang ada swing ke Umno, tapi tindakan susulan Umno terlalu melebih-lebih dan tak rasional, contohnya 30 ribu orang berdemo semata-mata mempertahankan hak untuk membeli nombor plet.. apa yang Uncle tulis ni 1 juta kali lebih besar.. walaupun Uncle bukan penyokong PR, tapi Umno tak mahu ambil risiko lagi dengan pilihanraya semakin hampir.. jadi kali ni, Umno akan membiarkan saja istana uruskan sendiri masalah ini..

hola said...

"Apabila ada majlis-majlis bersama rakyat JMF Elite Forces berlari-lari macam orang sakit perut dan terjun sebelum kenderaan mereka berhenti "

~ OK, Part yg kat atas tuh sumpah gelak...tu hasil imaginasi sultan johor kurun keberapa lak nih?
Please la, we have had enough of ur sultan's BS. Haaaa??Kolam buaya?WTF? Sick in the head! Tak puas hati dkt org terus humban rakyat marhaen dlm kolam buaya? wakakaakaakak..

seriously, sekarang nih aku rasa almost every malaysian galak memerli member2 johorean dorang kah kah kah..."Beb Apehal dengan Anak Sultan Ko?".
"Beb, ko ngan raja berpisah tiada ek?

muahahahahahahah banyak kes la kerabat johor....suka paksa org hormat dorang satu hal....adelak camtu, main paksa2??? hahahahaha

nenek kau said...

get a life, dude

Anonymous said...

Beribu kebaikan akan hilang dengan seditik kesilapan..aku pernah rasa..bila kita di atas semuanya patuh setia banyak yang datang menyapa tunduk hormat kerana jawatan yang ada..
Tika ini aku cukup malu, maruah aku dipermainkan..puncanya..Harta, Wang Ringgit dan kuasa...
Dulu sayang sekarang mengata, dulu ramai teman sekarang menyendiri saje..

Tapi alhamdullilah...aku masih bebas mencari rezeki..aku bersyukur kepadanya..memberi peluang kepadaku melihat dunia dengan lebih lama.. rupanya ada insan yang lebih terseksa walaupun banyak HARTA DUNIA...AMINNNNN....

Pada uncle, aku respect cara kau berbicara dengan fakta..hairan jugak aku macamana banyak sumber kau perolehi..nak belajar jugak..boleh guna selidik yang lain lak...Antara blog kajian sosial yang berani dan terbaik yang pernah aku baca..

Tapi hairan jugak..mana hilangnya..pejuang rakyat Johor..Diam jek...2 juta lebih tu..jawablah..

Bencikan muka-muka...

Prince of Noob said...

Johor Military Force (JMF) masih lagi Relevan...

mambangTanah mambangAngin said...

ini bukan fantasi tapi realiti...ini bukan COBAAAAN ini BETUL2 punya...hahaha.

Anonymous said...

hidup sultan senang kaya kerana tindas rakyat
sultan menderita kerana rakyat ???????
rakyat menderita sultan sengsara ???? kerana tidak menyembah Yang Maha Esa

kita rakyat tak makan ada sultan bantu --SO rezeki dari Allah dengan usaha doa tawakal dan berserah pada Yang Maha Esa

tak ada rakyat tak ada sultan -SO tanpa sultan pun kita tetap ada RAJA SGALA RAJA SANG PENCIPTA AGONG

Hamba ALLAH

Anonymous said...

panglima jmf lu ni macam pundekkkkkkk

Anonymous said...

TAHUKAH KAMU KENAPA KAMAL HISHAM CABUT LARI MACAM PARIA NAZAK??
KERANA DIA AMAT TAHU AKIBATNYA JIKA BUAT HAL DENGAN KESULTANAN JOHOR.
TAK PAYAH NAK HEBOH2KAN DALAM PAPER.
KALAU DIA KEBAL SANGAT TAKKAN DIA NAK LARI MALAM SAMPAI DUBAI DAN MAKAN DUIT 60JUTA KAT SANA SAMPAI PECAH PERUT??
REPORT POLIS DIA PUN TAK JALAN, NANGIS2 CAM ORANG KENA SEMBELIT DALAM YOU TUBE MINTAK SIMPATI.. PADA SIAPA? TAK SORANG PUN YG AMBIL PEDULI HAL DIA BAIK PDRM MAHUPUN ATM. KERANA INI ADALAH HAL PERIBADI DAN HAL DALAMAN ISTANA.
MALANG YG SAMA JUGAK LAH YG BAKAL DI HADAPI OLEH SI ARAB MURTAD TU.
INGAT, KESULTANAN JOHOR TIDAK PERNAH MENGGANGU HAL PERIBADI KELUARGA AL ATTAS KAMU..
TAPI KAMU TELAH MASUK CAMPUR HAL KESULTANAN JOHOR DENGAN LAHAPNYA.
SUDAH SAMPAI MASANYA KAMU TERIMA BALASAN YG SETIMPAL ATAS PERBUATAN KAMU YG BIADAP ITU. PEJUANG2 JMF AKAN MENJALANKAN TUGAS RAHSIA YG TELAH DIAMANAHKAN NANTI BILA SELESAI PART 66 YG KAMU BANGGA2KAN ITU...
BILA TIBA MASANYA NANTI TAK SEORANG PUN DALAM NEGARA INI YG DAPAT MENOLONG KAMU SEPERTI MANA HAL KAMAL HISHAM ITU. KAMU DENGANNYA SENASIB KERANA ATAS PILIHAN MU SENDIRI. SEPATUTNYA KAMU BOLEH DOK DIAM BERGEMBIRA DENGAN CHIKARO2 YG ADA DIKELAB MALAM TANPA GANGGUAN. ATAU KAMU BOLEH TIBAI PERMAISURI AISYAH BERSAMA ZELMY TIAP2 MALAM SEHINGGA KAMU BERALIH PULA KEPADA SI ROSLIN TAHA. BAGAIMANA KEADAAN KAMAL SEKARANG, ITU LAH NASIB KAMU NANTI. AWAS!!! RUN FOR YOUR LIVE!!

Anonymous said...

Tahniah huzaifah. . . Ini jawapan timbal balik bg org yg tidak tau meletakkan hujah biar mati anak jgn mati adat pada tempat yg sepatutnya.
Biar mati adat jgn mati adab.

Mat Rempit said...

reza, mas parjo & pangg5 tmj...
lu bole pegi Lanchowwww laa

gua lagi salut boss gua, rajagopal!

Anonymous said...

Kalau Ayah saya masih hidup boleh la tanya perihal meriam tu :-)

Dari,
Anak salah seorang bekas Ketua Pengarah.

Anonymous said...

kepada sesiapa yang pernah berlaku zalim, bertaubatlah

bertaubatlah dengan taubat nasuha

orang berlumba nak kejar syurga, takkan korang nak kejar neraka

cakap bangang kang, korang murka

Anonymous said...

ermm...aku nak tau gak mcm mana handalnya pejuang2 JMF nak 'sauk' uncleseekers ni...dan betul ker uncle ni handal batinnya... anyway JMF jangan bongkak sanggat...

Leftenan Adnan

Anonymous said...

rakyat_biasa

Aku dah baca semua tulisan Uncle berkenaan sultan johor dan kerabat. Aku xnak taip lebih2. tp aku dpt rasa mgkn byk yg beliau tulis ni benar dan mgkn ada sebagian salah. Jujur mmg aku xsuke monarki sbb byk keburukan dari kebaikan. Ape2pon semoga kebenaran akan terbukti. Kalau hidop dalam hina mati pon nnti dlm hina. Plg aku xsetuju Sultan = Ketua agama!! Bkn semua Sultan kat Malaysia layak pegang gelaran Ketua Agama. Bila mandat diberi pd yg tidak layak maka hancur jadinya. Maaf jika ada yg tersinggung.

Anonymous said...

kalau darjat tinggi, disertai dengan tingkah laku mulia, amal ibadah sempurna, jalan yang lurus menjadi amalan, tegahan Allah jadi sempadan - insyaallah yang duduk bawah sejuk bak berpayungkan awan.

kalau darjat tinggi, tapi tingkah laku hina dina, disulami kepura-puraan, jalan lurus dijadikan halangan - yang duduk bawah hidup kepanasan.

Anonymous said...

singapore keluar malaysia sbb kena halau dgn TAR......

Anonymous said...

woiitttt!

PANGLIMA TMJ!!
zaman moden, intenet dah peringkat global; ada lagi makhlok buat kolam buaya?

apa punya spesis turrrrr!

Anonymous said...

Tak sabar tunggu siri seterusnya. Mana pegi brader US ni? Entah-entah dah kena humban dalam kolam buaya. Hahaha. Peace bro!

Orangkampung

Anonymous said...

gua paling tension bila jalan tengah jem, kereta sul ton pulak lalu!!

lu tak tension kerr bro?

Anonymous said...

jijik betul aku baca komen2 dr panglima jmf ni.... bravo la Leftenan Komander Roy Mustang. komen ko mmg kelas...

Anonymous said...

awas sejarah slalu berulang, kalau xde raja pun,belum tentu negara tu blh aman, raja yg diguling di iraq & libya kau tgk, lame2 presiden pula naik tocang jadi diktator kukubesi krn power tends to corrupt, sultan, raja & agong tu perlu kerana cuba kau semua tgk nasib orang melayu yg ade di penang, melaka & singapura, & bandingkan dgn melayu yg hidup di johor, selangor, kedah & kl......barulah kite sume sedar kenapa kite semua masih boleh hidup di dunia malaysia tanah melayu ini dengan aman & tenteram.....jadi tetap taat setialah kpd pemerintah selagi mrk di jalan Allah & rasul, kalau x......faham2jelah ramai mata yg memandang & di akhir zaman ni, tumbuhan, binatang & batu2 pun boleh berkata2......fikir2kanlah.......laxmana II

Anonymous said...

Anak Jati Johor,
Aku rasa satu johor tahu perihal SI ni, termasukla TMJ haha, dahsyat!!!..its beyond our imaginations..memang itulah citernye..tp aku x sabar nk tunggu endingnye,belum pernah SI & TMJ terima tamparan hebat mcm ni dan dr segi mana plak pertahanan US ni?? Aku percaya ramai pembesar2 negara & negeri baca blog ni..apa reaksi anda..amacam ada beran bongkar ker???..Pendedahan yg berani tahap cipan ni..Aku percaya SI tak duk diam ni..US plak mengatur strategi...kita tgk saper kena checkmate...

Saluteuncleseekers
Seek the truth..

Anonymous said...

Anak Jati Johor,
Aku rasa satu johor tahu perihal SI ni, termasukla TMJ haha, dahsyat!!!..its beyond our imaginations..memang itulah citernye..tp aku x sabar nk tunggu endingnye,belum pernah SI & TMJ terima tamparan hebat mcm ni dan dr segi mana plak pertahanan US ni?? Aku percaya ramai pembesar2 negara & negeri baca blog ni..apa reaksi anda..amacam ada beran bongkar ker???..Pendedahan yg berani tahap cipan ni..Aku percaya SI tak duk diam ni..US plak mengatur strategi...kita tgk saper kena checkmate...

Saluteuncleseekers
Seek the truth..

tirai pelangi said...

wahai pengkomen yang dok membangkang blog ini cuba korang pk btol2 , ape guna nye ade JMF tp polis yang menjaga keamanan negeri johor ? ape guna JMF ?? kononnya nak jage keselamatan sultan ?? sudahlahh ! ne semua pemainan yang maha halwa korng jea . dia pkir kalu johor keluar dr msia dorang akan jadi mcm brunei ? silap lah . ape lah yang ade kat johor tu ?? minyak sbg pendapatan ? kea semua penduduk johor lepas nie jadi nelayan p tangkap ikan ?
sultan korang nie dah lah bongkak , zalim ! tapi masih lagi ade rakyat yang beria2 nak sokong dia .
konon kalu keluar dr msia nak begabung dgn sngpore ?? sngapore ade pengaruh bsr ngan US ? sultan korang tu otak kecik mcm kapas sbb nye kalu dia mnta keluar dr msia n bergabung dgn sgapore ta psl dia dgn rkyat johor akn ditindas .

Anonymous said...

Aku kata korang buta sejarah korang marah. JMF pernah didebatkan di parlimen masa krisis perlembagaan. Cuma diperdebatkan supaya dimansuhkan saja. Tapi bagi menghormati JMF sebagai Askar tertua di Tanah Melayu, tak jadi bubar. Then JMF ni jadi Askar Peribadi Tuanku. Lantak dia la apa dia nak buat, dia yang bayar gaji.

Anonymous said...

patut la johor kena bala je yerk..tmpt xpenah banjir pn bleh banjir..fikir2 kan la ape sebab semua ini terjadi.hahahaa

Anonymous said...

patut la johor ni slalu sgt kna bala..tmpt xpenah bnjir kna bnjir..stiap musibah dtg tu ade sebab nye.mna 30k pjilat bontot tmj tu.hahaha..mai cni jmf aku nk bg buah buakaw ats dahi korg

Raza said...

Johor negeri yang kaya. Minyak ada di sekitar perairan Mersing, begitu juga emas. Ekonomi maju. Taraf hidup tinggi. Bandaraya JB kosmopolitan. Bandar Batu Pahat dan Kluang besar dan dulunya ada ura2 nak jadikan ibunegeri. Bandar2 lain spt Muar, Segamat, Pontian dan Kota Tinggi lengkap semuanya. Mersing dan Kulai juga lengkap. Jalanraya, boleh dikatakan berselirat dan kemana-mana saja. Sistem bekalan air terancang dan sistematik. Empangan ada 2-3. Loji tenaga elektrik ada. Pelabuhan besar. Pendekata, semua kemudahan ada untuk menjana ekonomi.

Anonymous said...

elcnU srekees...tsuj a niap ni eht ssa.