Resepi Ikan Baung Masak Sambal
Ikan Baung atau nama saintifiknya Mystus spp. adalah tergolong dalam ikan air tawar yang terdapat di negara-negara ASEAN termasuk di Malaysia.
Ikan baung terdapat dalam sungai termasuk sungai Kalimantan Tengah dan ukurannya mampu mencapai 20 kg. Umpan yang digunakan untuk memancing ikan ini biasanya adalah induk semut (rangrang) yang berwarna hijau terang, satu kail biasanya dikaitkan 5 hingga 10 ekor induk semut tersebut, atau mengunakan cacing tanah yang besar atau usus ayam. Menurut penduduk setempat ikan baung sekitar 60-an ke bawah memancing ikan ini dengan sabun.
Ikan baung biasanya dielakkan sekiranya berlaku kecelakaan di sungai karena pernah dijumpai jari manusia di dalam perut ikan baung. Tapi rasa ikan baung ini tidak ada bandingnya apalagi selepas dibakar atau dipesmol (acar kuning).
Sila rujuk sini (klik)
Ikan baung terdapat dalam sungai termasuk sungai Kalimantan Tengah dan ukurannya mampu mencapai 20 kg. Umpan yang digunakan untuk memancing ikan ini biasanya adalah induk semut (rangrang) yang berwarna hijau terang, satu kail biasanya dikaitkan 5 hingga 10 ekor induk semut tersebut, atau mengunakan cacing tanah yang besar atau usus ayam. Menurut penduduk setempat ikan baung sekitar 60-an ke bawah memancing ikan ini dengan sabun.
Ikan baung biasanya dielakkan sekiranya berlaku kecelakaan di sungai karena pernah dijumpai jari manusia di dalam perut ikan baung. Tapi rasa ikan baung ini tidak ada bandingnya apalagi selepas dibakar atau dipesmol (acar kuning).
Sila rujuk sini (klik)
Resepi Asam Pedas Ayam
Resepi Kari Ayam
Resepi Sup Ayam
Resepi Sup Kaki Ayam
Resepi Ayam Masak Lemak Cili Api
Resepi Asam Pedas Ikan Tenggiri
Resepi Sardin
Resepi Sayur Bayam masak Air
Resepi Bendi Masak Udang
Resepi Sambal Udang
Resepi Sambal Udang Pedas
Resepi Sambal Ketam
Resepi Ketam Masak Lemak Cili Api
Resepi Perut Masak Lemak Cili Api
Resepi Bubur
Resepi Karipap Daging
Resepi Sambal Sotong
Resepi Lala Goreng
Resepi Nasi Goreng
Resepi Mee Goreng
Resepi Kambing Masak Kicap
Resepi Kambing Panggang
No comments:
Post a Comment