Kenali mereka

Friday, August 21, 2009

Resepi Sup Kambing

Resepi Sup Kambing



Bahan-Bahan
2 Ulas halia sebesar ibu jari
Setengah biji bawang besar
3 Ulas bawang putih
1 kiub Pati Ayam Knorr
3 batang bunga cengkih
2 Biji buah pelaga
Serbuk kurma

Rebus kambing sampai empuk. Masukkan air kedalam bekas yang berisi serbuk kurma dan gaul hingga rata. Panaskan minyak hingga panas dan masukkan buah pelaga serta bunga cengkih

Masukkan bawang besar, bawang putih dan halia yang telah dikisar dengan halus kedalam kuali. Masukkan rempah kurma yang telah digaul dengan air kedalam kuali. Gaul hingga rata sehingga mendidih.

Masukkan kesemua rencah didalam kuali kedalam air rebusan kambing didalam periuk. Masukkan garam, perasa secukup rasa dan kiub pati ayam. Biarkan sebentar sehingga kesemua rencah sebati dengan daging kambing.

Resepi Asam Pedas Ayam
Resepi Kari Ayam
Resepi Sup Ayam
Resepi Sup Kaki Ayam
Resepi Ayam Masak Lemak Cili Api
Resepi Asam Pedas Ikan Tenggiri
Resepi Sardin
Resepi Sayur Bayam masak Air
Resepi Bendi Masak Udang
Resepi Sambal Udang
Resepi Sambal Udang Pedas
Resepi Sambal Ketam
Resepi Ketam Masak Lemak Cili Api
Resepi Perut Masak Lemak Cili Api
Resepi Bubur
Resepi Karipap Daging
Resepi Sambal Sotong
Resepi Lala Goreng
Resepi Nasi Goreng
Resepi Mee Goreng
Resepi Kambing Masak Kicap
Resepi Kambing Panggang

No comments: