Kenali mereka

Monday, February 28, 2011

Permaisuri Siti Aishah - Part 10

Permaisuri Siti Aishah - Part 10

Jangan pandang Mak Ecah sebelah mata beb! Dia punya taste pun dasyat gak! Bro Muzafar, aku amik gambo kau kat facebook. Banyak yang lagi panas, tapi gambo ini pun kira terhangat di pasaran. Ada juga orang tanya aku samada kau ni straight atau apa? Aku hanya jawab 'lu hensem'.

Seperti yang dijanjikan pada entry yang lepas, 3 orang lelaki yang Mak Ecah berfantasi untuk ber 'foursome' adalah dengan saya, Zelmey Yusof dan Muzafar Kaisar Ishak.

Bersama seorang penerbit dokumentari bernama Hirmie dari Singapura. DVD tentang pembongkaran beberapa kajian paranormal akan diterbikan pada bulan Ogos nanti. Tetapi pasaran hanya terdapat di Singapura sahaja.

Betapa seronoknya Zelmey kena peluk dengan Mak Ecah. Cuba perhatikan pakaian yang dipakai oleh Mak Ecah dengan gambar di bawah. Felawe..dua olang jantan lu peluk satu hali woohh...Wa tau lu manyak 'horny' tapi apa buleh saya buat. Saya buleh tolong ketuk ini keybord saje maaa..kasi tolong sama lu..Kalau lu punya bapak kasi kawen, ini hal talak jadi punya.

Brother Muzafar adalah seorang yang sangat perihatin pada haiwan. Terdapat ratusan jenis haiwan yang dipeliharanya menggunakan wang poket sendiri.


Anjing pemberian Allah

Anjing dan manusia sudah lama berhubungan rapat. Tulang-tulang anjing primitif telah dijumpai bersama rangka-rangka manusia di dalam gua-gua Zaman Batu. Pada mulanya haiwan ini mungkin telah dilatih untuk membantu manusia dalam pemburuan dan penjagaan unggun api mereka, tetapi apabila masa beredar, dengan beransur-ansur, anjing menjadi sesuai dengan peranan kini sebagai pembantu yang setia dan teman yang rapat bagi manusia.

Ahli-ahli sejarah yang terawal telah menyebut mengenai anjing. Makam-makam dan rumah-rumah berhala di Mesir, yang dibina 5,000 tahun dahulu, dihiasi dengan gambar-gambar anjing. Dan diketahui bahawa orang-orang Mesir menyanjung anjing dengan tinggi serta menganggapnya suci, dan seperti diberitahu oleh Herodotus, seorang ahli sejarah Greek, apabila seekor anjing mati di rumah orang Mesir, seluruh keluarga itu akan berkabung.

Orang-orang Ethiopia zaman dahulu sangat menghormati anjing sehingga melantiknya menjadi raja serta memerhatikan kelakuannya dengan teliti untuk melihat sama ada ia boleh memberitahu apa yang difikir harus dilakukan dalam urusan kerajaan. Diketahui daripada gambar-gambar pada monumen-monumen orang-orang Assyria zaman dahulu bahawa mereka telah menggunakn anjing "mastiffs" untuk memburu sejak 600 S.M. lagi.

Orang-orang Greek dan Rom juga menggunakan anjing untuk memburu, sementara untuk pertempuran, mereka senjatakan anjing-anjing berkenaan dengan relang leher yang dipasang pepaku. Mereka juga membela anjing-anjing pengawal dan anjing gembala biri-biri di samping anjing-anjing untuk menjadi teman mereka.

Di sepanjang sejarah mereka, anjing telah disayangi dan dihormati oleh kebanyakan daripada manusia di dunia ini, tetapi dengan sedikit pengecualian. Orang-orang Yahudi daripada Perjanjian Lama menghina anjing, terutamanya kerana mereka adalah pebangkai - iaitu memakan apa sahaja carikan yang dijumpai - dan kerana itu mereka dianggap pembawa penyakit. Orang-orang Hindu di India masih menganggap anjing sebagai binatang yang kotor dan mereka tidak akan mengotori tangan mereka dengan menyentuhnya. Dan orang-orang Islam juga.

Kebanyakan daripada orang Islam menganggap anjing sebagai najis. Ia tidak boleh disentuh atau dipegang pun. Apabila disentuh atau dipegang maka bahagian anggota badan yang terlibat harus dibasuh dengan air yang dicampur dengan tanah. Rumah-rumah yang dimasuki atau didiami anjing juga dibasuh dengan air yang serupa.

Sebenarnya, Allah tidak mengajar menyifatkan anjing seperti itu. Ayat-ayat al-Qur'an mengenai anjing tidak mengkategorikannya sebagai najis. Sebaliknya ia disebut sebagai teman bagi orang-orang yang percaya kepada Allah. Mereka yang percaya itu adalah pemuda-pemuda yang lari daripada orang-orang yang tidak percaya dan mengambil perlindungan di dalam sebuah gua (al-Kafhi). Allah membuatkan mereka dan anjingnya tidur selama "tiga ratus tahun, dan ditambah sembilan" (18:25) dan kemudian membangkitkan mereka.

"Kamu menyangka bahawa mereka jaga, sedang mereka tidur, sementara Kami membalik-balikkan mereka ke kanan dan ke kiri, dan anjing mereka menjulurkan lengannya di ambang." (18:18)

"Mereka akan berkata, 'Tiga, dan anjing mereka yang keempat di antara mereka.' Dan mereka berkata, 'Lima, dan anjing mereka yang keenam di antara mereka', dengan meneka terhadap yang ghaib. Dan mereka berkata, 'Tujuh, dan anjing mereka yang kelapan di antara mereka.'" (18:22)

Ceritanya bermula dari ayat 18:9 dan berakhir dengan ayat 18:25. Itu adalah cerita anjing sebagai teman yang rapat dan pengawal bagi orang-orang yang percaya, atau beriman, kepada Allah. Allah juga menyebut mengenai anjing yang dilatih untuk memburu. Apa yang ditangkapnya (dengan mulut) adalah halal dimakan setelah nama Allah disebut ke atas makanan itu. Firman-Nya,

"Mereka menanyai kamu mengenai apa-apa yang dihalalkan bagi mereka. Katakanlah, 'Benda-benda yang baik adalah dihalalkan bagi kamu; dan daripada binatang berburu yang kamu mengajari, dengan melatih anjing untuk memburu, dengan mengajarnya seperti Allah mengajar kamu, maka makanlah apa yang ia menangkapkan untuk kamu, dan ingatlah (sebutlah) nama Allah padanya. Takutilah Allah; sesungguhnya Allah cepat membuat perhitungan.'" (5:4)

Apa yang digonggong oleh anjing tersebut adalah halal dimakan. Maka, di manakah pula terletak kenajisan pada anjing?

Anjing adalah ciptaan Allah yang berguna bagi manusia. Ribuan anjing telah menyelamatkan ramai manusia, telah bekerja untuk manusia tanpa penat, dan telah menunjukkan kepada mereka akan persahabatan yang abadi.

Terdapat anjing-anjing yang dipercayakan dengan kawanan biri-biri yang banyak dan menjaga mereka malam dan siang. Terdapat juga mereka yang merangkak melalui ice dan salji untuk menyelamatkan manusia yang sesat di gunung-gunung, dan yang lain menyelamatkan ramai manusia daripada mati lemas. Anjing telah menarik kereta luncur salji dan sehingga kini pun masih menghantar surat ke bahagian utara yang bersalji.

Semasa Perang Dunia Pertama dan Kedua ribuan anjing telah berkhidmat sebagai pembawa berita, sentri, penangkap tikus dan anjing Red Cross (Bulan Sabit Merah), di samping sebilangan lain dilatih untuk menyerang musuh. Mereka telah menyelamatkan ramai manusia.

Anjing terus diguna untuk mencari dan menyelamat, untuk keselamatan di udara, untuk mengesan senjata api dan dadah, dan musuh, jerangkap samar, atau bom. Juga terdapat anjing yang dilatih untuk mengesan batu zamrud di lombong-lombong dan penyakit kanser prostat di dalam sampel air kencing. Tentu ada lagi kegunaan anjing yang tidak disebut di sini.

Mereka adalah haiwan yang berguna, tetapi lebih sayangi lagi daripada mereka adalah ribuan yang lain, yang menjalani kehidupan biasa. Anjing tidak sebegitu berani dan tidak juga sebegitu bijak, namun mereka sentiasa setia, teman-teman yang disayangi.

Haiwan yang tiada serupanya ini adalah pemberian daripada Allah. Mengapa pula orang Islam menolaknya? Atau mendustakannya.

Allah telah membuat anjing sebagai satu persamaan. Lebih tepat, anjing yang menjulurkan lidah. Ia menjulurkan lidah apabila berasa panas. Sama seperti hidungnya yang basah (suatu petanda baik baginya) apabila ditiup angin akan menyejukkan badannya. Anjing tidak berpeluh. Apapun, persamaannya adalah dengan orang-orang yang mendustakan ayat-ayat Allah, berbunyi,

"Dan sekiranya Kami menghendaki, tentu Kami menaikkan dia dengannya, tetapi dia cenderung kepada bumi, dan mengikuti keinginannya. Maka persamaannya seperti persamaan seekor anjing: jika kamu menghalaunya, ia menjulurkan lidahnya, atau jika kamu membiarkannya, ia menjulurkan lidahnya juga. Itulah persamaan kaum yang mendustakan ayat-ayat Kami. Maka ceritakanlah ceritanya supaya mereka memikirkan." (7:176)

Orang itu ingin dinaikkan (darjatnya) dengan ayat-ayat Allah tetapi dia, sebaliknya pula, cenderung kepada dunia dan mengikuti kehendaknya. Dia enggan mengikuti kehendak Allah. Lalu mendustakannya. Dia adalah sama dengan anjing yang menjulurkan lidah yang tidak akan beranjak dari tempat ia berada.


Permaisuri Siti Aishah
Permaisuri Siti Aishah - Part 2
Permaisuri Aishah - Part 3
Permaisuri Aishah - Part 4
Permaisuri Aishah – Part 5
Permaisuri Siti Aisyah - Part 6
Permaisuri Aishah - Part 7 - The End / Tamat
"Cinta Syyhh"
Buku "Cinta Syyhh"
Buku "Cinta Syyhh" Saman 2
Buku "Cinta Syyhh" Saman 3
Buku "Cinta Syyhh" Saman 4
Aisyah Saman Uncleseekers?
Peguam Uncleseekers
Dimana Aishah?
Analisis 1 - Mungkinkah Anda?
‘Cinta Terhalang’ bekas permaisuri Aishah: Kenapa bapa “kunci pintu”-Pak Habib
Cover buku "Cinta Syyhh"
Mas Kancil
Mas Kancil (2)
Aishah Oh Aishah
Kes Siti Aishah saman Uncle Seekers
Jatuhnya Seorang Permaisuri (Update Kedua) - Siapa Sebenarnya Siti Aishah?
Divinasi Kartu Lenormand - Penghidupan Aishah Kini
Salah Siapa? 1
Salah Siapa? (2)
Buku "The Queen & I" dan "Cinta Syyhh" sudah siap
PERHATIAN - Blog Mas Kancil tak dapat dibaca di Malaysia
Permaisuri Siti Aishah - Part 8
Permaisuri Siti Aishah - Part 9
Mesyuarat Ke-223 Majlis Raja-Raja
Permaisuri Siti Aishah - Part 10
Notis Niat Pihak Untuk Bertindak Secara Sendiri Menggantikan Peguamcara

13 comments:

Liyxa Higuain said...

terbaekkk

asyMok_Aambo said...

tahniah uncle!
Bila datang Kebenaran, LENYAPLAH Kebatilan...

HANYA JAUHARI YANG MENGENAL MANIKAM.

Ann said...

melayu dan anjing...mmg tak paham! Di timur tengah ni , ramai Arab memelihara anjing jenis Saluki, saya tengok takde pulak mereka spt org kita yg geli dan hina pd anjing. Bagus apa yg di paparkan oleh uncle. Org kita jadi berlebih2 sangat, sehingga apa yg tidak dikata kan haram di jadi kan haram oleh mereka...tu takut tu nk balik msia..semakin fanatik org kita! :)

Hikari said...

terkeluar topik tapi mesti mau tanya:

uncle, apa jadi blog maskancil? any update? thanks

Rosenizam Shah said...

anjing bukan najis tetapi perbuatan memegang anjing yang mana tangan atau bahagian dari kita yang menyentuh anjing itu basah & bahagian anjing itu pon basah, maka perbuatan itu haram...

maka, kalo pusing citer macam mana pon, amik hadis mana pon, kalo tuhan dah kata perbuatan itu haram, maka haram ler jadi nyer...

Ridzuan said...

Salam,
Melakukan solat lima waktu pun kita kadang kala cuai, nak tambah pula beban dan karenah menyamak atau membersihkan diri apabila tersentuh anjing ini? Betul secara ringkas di dalam Mahzab Syafie membenarkan membela binatang anjing ini bagi tujuan berburu, menjaga harta seperti kebun, tetapi bukan sebagai binatang peliharaan atau 'pet'.Membela anjing ini perlu pergaulan dan sentuhan fizikal tuannya,sebagai bonding, jadi selalulah perlu kita memsucikan bahagian yang tersentuh anjing tadi. Yakin kah perbuatan samak tadi benar-benar betul dari hukum agama, dan seterusnya solat kita diterima Allah SWT? Anjing ini suatu binatang yang 'unpredictable' boleh mengganas dan menyerang kita termasuk ahli keluarga tuan anjing itu tadi.Are we willing to expose our family members to such potentially deadly attacks? Sudah terlalu banyak kes-kes serangan anjing melibatkan bayi, kanak-kanak, posman,anggota polis bertugas dan jiran tetangga yang mengalami cedera teruk dan menderita kecacatan kekal. Terbaru kes pelancung dari UK yang mati di Pulang Pinang baru-baru ini.Salah siapa di dalam kes yang menyebabkan kematian ini, tuan punya anjing, simangsa atau anjing-anjing tadi? Jika boleh juga padam sahajalah gambar bogel tu, tidak kira apa pun alasan ia dimuatkan di Blog saudara, it is in 'such a bad taste'.Macam dah jadi blog soft porn lak. I know it's not my business, but it is 'distasteful' in my opinion.Takkan nak melariskan blog guna alasan papar gambar bogel kawan kot.Wassalam.Lagi satu, kalau boleh,binatang eksotik yang dibela tu, lepaskan sahaja, they belong in their natural habitat. Klau kita sayang mereka, takkan kita sanggup kurung binatang tersebut.Furthermore, by buying and keeping them we are supporting illegal wildlife trading.Like the saying goes, 'if you love someone/something, let him, her or it go'.Maaf jika tulisan saya ini menyinggung perasaan.Wassalam.

❀Hanim_RosLan❀ said...

saye sokong seratus-peratus kata-kata ridzuan...

Syed Jaafar said...

dan kebnyakan Imam2 yg kate anjing najis, dan hadis2 mengenai anjing. datang daripade Imam AHLUL SUNNAH WALJAMAAH.. :)

anak sultan gongga said...

Memang kena ikut sunnah wal jamaah..takkan nak ikut syiah macam uncle seeker nun... Memegang anjing memang tak salah... nak berguling nak mandi dengan anjing pun takde masalah.. Tapi soalnya apabila bersentuh keadaan basah antara satu sama lain... kena lah basuh dengan air tanah dan di bilas dengan air lalu mengikut syarak.. part tu seeker tak explain.. dia asyik nak suruh orang main anjing dan hilangkan persepsi takutkan anjing... kalau tak di samak solat tak sah... unless kalau tak solat...seumur hidup.. yang kedua bab taik anjing tu najis berat.. najis pun ada kategori... seeker boleh explain kot kalau bab-bab taik nih... sebab dia pun perangai macam taik...!!

Anonymous said...

??

rinie said...

well done anak sultan gongga..part yang ni yang selalu org2 yang suka sgt dengan anjing tak explain kan....ingatan yang selalu my father bagi dalam menasihati anak2nya...1)jika tak tau hukum Allah-BELAJAR! 2)jika tau hukum dan laranganNya tapi mempersendakannya-KUFUR!so pk pk la u ols yang suka sgt anjing ni kan...kat mana u ols skrg...

musafir cyber said...

kalo nak bangkrap kat akhirat, bela la anjing tanpa tujuan yg dibenarkan syarak....bro, bab2 cmni jgn sebargn..

Anonymous said...

Saye suke anjing, coz its better dri MANUSIA yg komen cam diri mreka sgt sempurna dan ada tempat tetap dlm syurga.